用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇關於優才(楊殷有娣)書院資料?
go

有冇關於優才(楊殷有娣)書院資料?

想知道多啲關於呢間條校資料。除了學校網頁,有無人in咗或讀緊?

引用:想知道多啲關於呢間條校資料。除了學校網頁

原帖由 百畝林 於 15-09-30 發表
想知道多啲關於呢間條校資料。除了學校網頁,有無人in咗或讀緊?
其實之前已有很多帖討論過優才,你找找看,呢間學校好有趣,喜歡的家長好像會迷上此校,不喜歡的家長,大多數是批評佢收生好亂和有被玩弄的感覺。

回覆 百畝林 的帖子

阿女剛小六畢業,在呢六年裏,學校真的做到給阿女愉快學習而又有卓越成績,不是虛言!阿女出去面試絕不遜色。而且老師很關心學生,與學生關係融洽,每位同學都有很多發揮自己才能的機會呢,雖然小一收生有點對家長要求高,但絕對是好學校!

引用:回覆+百畝林+的帖子 阿女剛小六畢業,在呢

原帖由 sinyeebb 於 15-10-01 發表
回覆 百畝林 的帖子

阿女剛小六畢業,在呢六年裏,學校真的做到給阿女愉快學習而又有卓越成績,不是虛言! ...
請問你女兒是直升優中還是考外面中學?
如果直上優中,涵接如何?因優小是中小,而優中是英中,小朋友難適應嗎?

引用:想知道多啲關於呢間條校資料。除了學校網頁

原帖由 百畝林 於 15-09-30 發表
喜歡嘅人好喜歡,不喜歡的人勁踩!呢個咪就係matching process, 如果學校能夠在未選錯前比家長了解學校,再去決定係咪將子女放在呢間學校讀12年,這樣不是更好嗎?用十堂廿個鐘去下12年的注碼!

在那十堂廿個鐘裡,家長會愈來愈明白學校嘅理念、目標、方向,學校嘅歷史和點點滴滴。

在這十堂裡,那兩份功課係要家長睇一本書及做一個閱讀報告和了解九型人格,其實家長是滿有得著的,在最後那堂,校長會送每個家長一本書。其實,學校是非常鼓勵閱讀的!也希望家長也和小朋友一起閱讀!

合則來,不合則去,就是這樣!

我是今年小一家長,雖然也曾在面試過程中猶豫過,到後來變得愈來愈欣賞佢。開咗學一個月,暫時現在對學校的一切非常滿意!

jadeklleung  Thanks!  發表於 15-10-2 11:05
dwkw333_1  Thanks for sharing.  發表於 15-10-1 21:58

回覆 NaughtyKids 的帖子

小女考了出面的學校,但有9成同學留在優中,根據阿女d同學講番,他們完全沒有問題,就算和外來生亦都很融洽,完全沒有問題,事關6年級下學期已學了中一上學期數學,所以不用擔心!優小d學生很純品,但又很主動答問題,好好呢!呢點我個人覺得官中上堂時比較冇咁主動!

回覆:有冇關於優才(楊殷有娣)書院資料?

如果鍾情一言堂零意見嘅家長,呢間幫到你教育一下代

謝謝資料!因為學校位處將軍澳,我又唔係住呢區,所以想了解多啲真實用家意見。
雖然你揀學校,學校又揀你,但至少有初步了解才知應否列入自己考慮名單。我睇中佢有生命教育同小班27-28人一班。會再詳細了解。因為見到佢要上十堂都真係要好有心。原來仲要交功課!呢間學校真特別!

Lucifer3960 發表於 15-9-30 19:43
其實之前已有很多帖討論過優才,你找找看,呢間學校好有趣,喜歡的家長好像會迷上此校,不喜歡的家長,大多 ...

點解優才既評論會咁極端?咪就係因為真真正正了解過同接觸過呢間學校,又或者有仔女入過去讀過既家長,咪知道優才好,同會好鐘意呢間學校。

相反,無真真正正了解過優才,只憑收生程序就胡亂批評呢間學校既家長,咪唔鐘意或者勁踩優才囉!

我本人就因為個仔響入面讀過,所以我好滿意亦好鐘意優才!

我上完第一堂家長課有D驚,佢講資優教育,我個仔萬一只係抆車邊,學校會點對d比較普通既學生呢? 我幾喜歡學校,但擔心上完堂交完功課都未必有位,都明白點解會有人討厭佢既...

我自己偏向聽在校或離校家長意見,起碼係親身經歷,而唔係單純睇收生程序。樓上講得岩,一讀12年,唔了解清楚點得?所以有呢十堂家長課可能更令我了解學校理念,亦欣賞學校肯花資源去辦家長課。坦白講,佢可以只見一次就揀小朋友,可能仲多人報,仲少啲人鬧。點解喺一遍爭議聲入面,仲要花咁名人力物力去進行面試?當中原因,每人自有解讀嘅方法。

其實我唔係好想講咁多,我哋都未有offer, 自私啲諗最好大家都唔去上堂,咁小女就多個機會,只係有啲不吐不快。

其實優才以前收生只須要見一次,但發覺到最後有好多學生都唔嚟讀。

所以學校近幾年改左要家長上過堂,個小朋友先可以入嚟讀。其目的就係想西走晒無心入嚟讀既家長!學校亦想利用10堂時間,比班準家長真正了解學校既理念,唔想再有配錯既情況出現。

derkin 發表於 15-10-2 07:48
如果鍾情一言堂零意見嘅家長,呢間幫到你教育一下代
"鍾情一言堂零意見"!? 你係講緊間學校定D家長先?

回覆 ok3 的帖子

某會員響所有有關優才既留言,都只係針對或惡意批評,所以佢既留言可以不用理會!

真正既優才家長,就會知道優才並非佢所講既什麼「一言堂」!

我只信用家議見, 問了好幾位有仔女讀呢間都只有好評!

jadeklleung 發表於 15-10-2 11:11
我上完第一堂家長課有D驚,佢講資優教育,我個仔萬一只係抆車邊,學校會點對d比較普通既學生呢? 我幾喜歡學 ...
其實真正資優生是很小, 但大部分學生成績都很好, 學校主要講多元智能, 語文丶數理、體藝都有机會發揮.
毎年都有抆車邊的同學, 學校有專科補底, 補番上黎

作為街外人, 我對GT有以下意見:
1. 收生安排, 年年都俾人插, 學校係咪可以諗諗有冇得改變下?
2. 校長既作風, 又真係唔係個個like
3. 中學部DSE成績唔差, 但偏偏多年嚟都唔願意公開更多資料 (如入U率)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 AgapePa 的帖子

我小朋友小二,現在每天返學都十分開心,校長老師甚至工友、書記都會記得每個小朋友,每個都在學校有發揮的機會,我肯定我們沒有算錯學校!

hkpapa852 發表於 15-10-2 13:10
作為街外人, 我對GT有以下意見:
...
3. 中學部DSE成績唔差, 但偏偏多年嚟都唔願意公開更多資料 (如入U率)
關於升學資料,其實學校有在家長會提及,但沒有詳情breakdown,也沒有在網站公開發布。最近這兩年,根據聽到的升學率推算,應該都只有一位同學沒有繼續升讀專上課程。

至於是不願意公開,還是沒有這個傳統/習慣去公開,真的要問學校才知道。

iamderek 發表於 15-10-2 14:31
關於升學資料,其實學校有在家長會提及,但沒有詳情breakdown,也沒有在網站公開發布。最近這兩年,根據聽 ...
最大問題係, 網上不家長似乎亦不大了解公佈升學資料既"演釋方式", 往往加了自己的主觀判斷再發佈....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。