用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 第一輪面試結果
樓主: louislovemama
go

第一輪面試結果 [複製鏈接]

請問有 offer 的,幾号要去註冊?

我12月4號註冊. 你呢?

回覆:第一輪面試結果

12月4號唔係去交留位費?

回覆:第一輪面試結果

我係12月3日

係喎,應該係留位費 XD

我想請問是否所有家長都已收到信? 收到信但今次冇OFFER的, 是否全都可以於出年6月再APPLY多一次? 我想請問有冇家長知聖若瑟會否出REJECT信還是今次冇OFFER的全部都可以下年6月再有一次機會? Thank you!

回覆 waiwaileung1 的帖子

I have the same question.

我仔係冇 offer 的

By the way, 佢有圓點 + 星, 而沒有 OFFER, 好奇問下 是否天主教領洗機會高 D ?  

回覆 dsm 的帖子

咁我想問下你, 你是否收到信叫你下年6月再APPLY? 我都有綠圓點加星星, 但冇OFFER, 我估取錄與否, 應該和這些沒關系吧!

貼紙就應該無關架啦…天主教都應該無關係…st joe咁谷,佢想係收叻仔收適合既仔…邊駛攪咁多比TIPS個家長

回覆 waiwaileung1 的帖子

所以 我問題係, 是否領洗機會大些? 當然這些都不重要, 只是好奇!

學校只有 OFFER 同叫等 6月再申請 2 個 OPTIONS, 不用再 INTERVIEW.  只有繼續 等等等

回覆 dsm 的帖子

我認同樓上所講應該與有沒有領洗無關. 謝謝你的解答, 原來是沒有REJECT, 只會出有 OFFER 同叫等6月再申請 2OPTIONS. 等我唔駛抱咁大希望, 全部落選者都可以申請, 幾時輪到我小朋友.

回覆:dsm 的帖子

個人認為天主教領洗可能會加d分。如果兩個小朋友面試表現差不多,我唸學校應該會收有領洗果位。唔係交表時就無需交領洗紙(如有)

Should we parents of 2016-2017 primary one parents gather together here?

係咪only有offer先有信?reject/waiting有信嗎?我仲未收到信呀?

我仔仔有offer,但他不是天主教徒,而是基督徒,他是讀Happy School的。
面試當天他說英文考認字,他不懂。可能有考其他方面的東西。
希望資對你们有用。

waiwaileung1  Thank you  發表於 15-11-25 22:00

回覆 Bear2004 的帖子

唔通真係好似舊年d post 講學校唔会出reject 信!收唔到信就唔得? 我都唔知我過封信叫我出年6月再apply 是waiting 還是reject 信? 但我又阿Q地谂我估最少都有千幾二千人申請,至少都有一千人冇offer,会唔会學校咁有時間个個今次冇offer都比下年6月再申請,所以又覺得自己个封似waiting信,唔知会唔会舊年有經驗的JM 知? 你冇收到信,会唔会封信寄失左?你打去学校問下。

回覆:waiwaileung1 的帖子

有朋友上年無收到信,但5、6月左右學校打黎問做唔做後補位,相信放榜後會好多人放位😊😊

回覆 gigisze1220 的帖子

謝謝你鼓勵! 令我重燃小小希望, 聖若瑟我都鐘意, 希望有機啦! 但好似今年做法跟舊年不同, 今年我係現在已經收到信話定俾我知可以下年6月再申請後補位,  所以上BABY KINGDOM真係好, 大家JM都會亳不吝惜, 互相分享, 令我知道好多野, 謝謝各位!

我仔仔5/12去註冊
佢冇宗教信仰
亦唔係讀名校
只係普通幼稚園
面試嗰日都有嘢唔識答
所以有offer的確有啲意外
其實都想知佢哋有乜準則收小朋友
唔知今年有幾多人報名呢?

回覆:gigisze1220 的帖子

最初小朋友回家真的需要幫吓佢,因為幼稚園重抄寫,而小一已經很小抄寫,做workbook多,要幫吓佢教佢點睇題目,colour, circle 定 underline,佢地會亂嚟。我相信老師應該上堂講解過功課,媽媽們唔識做的,佢地反而識得做,所以重點係夠瞓,上課要專心

‹ 上一主題|下一主題