用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國際音小
樓主: basketboy
go

國際音小 [複製鏈接]

引用:睇番網頁,+音小只開辦咗15年,+咁即係,+只有

原帖由 mmlm2016 於 15-09-29 發表
睇番網頁, 音小只開辦咗15年, 咁即係, 只有最近兩三屆學生, 先有機會係佢由小一培養到中六的 (仲要唔排除有 ...
係呀,我覺得會越來越好!

mmlm2016 發表於 15-9-29 16:56
睇番網頁, 音小只開辦咗15年, 咁即係, 只有最近兩三屆學生, 先有機會係佢由小一培養到中六的 (仲要唔排除有 ...
請問知唔知入U率?
讀咁多科都有做功課堂?學生唔知普遍需要補習嗎?

meowymeowy 發表於 15-9-29 16:50
唔谷,一條龍,朋友小孩讀得開心,有功課堂,適合番工太忙,難以應付子女大量功課的在職父母。無逼信教,音 ...
請問有入u率或呢方面數據嗎?

meowymeowy 發表於 15-9-29 16:50
唔谷,一條龍,朋友小孩讀得開心,有功課堂,適合番工太忙,難以應付子女大量功課的在職父母。無逼信教,音 ...
音小最大特點是音樂, 但校際音樂節又唔多覺有音小/音中優勝者, 請問音樂水平如何?

引用:Quote:meowymeowy+發表於+15-9-29+16:50+唔

原帖由 AgapePa 於 15-09-29 發表
音小最大特點是音樂, 但校際音樂節又唔多覺有音小/音中優勝者, 請問音樂水平如何?
...
朋友說有學生入APA,不少都去外國升學,佢無特別谷小朋友要音樂幾叻,都係揀一種樂器培養。問緊有無Jupas result,但朋友圈子的家長都不是太緊張,他們在乎小朋友開唔開心多d。

meowymeowy 發表於 15-9-29 18:18
朋友說有學生入APA,不少都去外國升學,佢無特別谷小朋友要音樂幾叻,都係揀一種樂器培養。問緊有無Jupas r ...
正路呀! 最怕D人去酒店扒房据扒又要有快餐店嘅上菜速度, 去快餐店食嘢又要有酒店嘅水準. 最緊要知道自己想要乜, 同小朋友適合邊種學校.

回覆:國際音小

見音中今屆DSE 的成績唔錯,應該都有B1C  的程度呱?

引用:Quote:meowymeowy+發表於+15-9-29+16:50+唔

原帖由 hkpapa852 於 15-09-29 發表
請問有公佈入U情況嗎?
問了,無呢方面資料。

hkpapa852  雖然無資料, 但都唔該晒  發表於 15-9-30 13:44

引用:Quote:原帖由+basketboy+於+15-09-29+發表

原帖由 gracelam 於 15-09-29 發表
小朋友若真係好好好好鐘意音樂,就go ahead, 未來12年係用音樂陪伴小孩成長。
辦學團體個名叫「國際基督教……」

好似保良局學校有保良局3個字咁。

meowymeowy 發表於 15-9-30 13:17
問了,無呢方面資料。
唔該晒!

picture 發表於 15-9-30 13:38
辦學團體個名叫「國際基督教……」

好似保良局學校有保良局3個字咁。
唔明,即係點?

引用:Quote:picture+發表於+15-9-30+13:38+辦學

原帖由 basketboy 於 15-09-30 發表
唔明,即係點?
辦學教會個名有「國際」2 字。

校名係音樂小學,

所以全名係國際基督教音樂小學。並不是international school.

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-09-29+發表音

原帖由 meowymeowy 於 15-09-29 發表
朋友說有學生入APA,不少都去外國升學,佢無特別谷小朋友要音樂幾叻,都係揀一種樂器培養。問緊有無Jupas r ...
對我仔今年己小二!絕非外界咁講咁迫音樂!學校要孩子簡一樣想培育佢地音樂!因為學校相信音樂能令孩子讀起書上來專注些!我仔很少練、亦無考咩操咩!老師都慢慢來從無講要額外補、再練多啲說話
宗教無压力俾家長的!無叫你地入教會番教會!但孩子每日有金句背!又唔覺仔開口埋口「天父」!
學術非外間講到咁淺!(可能我要求低)中文我覺好深、每日有4-5分工作!但通常導修堂做到7成!背書無!今年才有背一段!及10詞語!英文也限背詞語!
數是英數!多理解!似WkF個出版社!
對我來說一切很好!孩子上學開心、學術不淺也不太深!孩子無補習情況下常跟得來!唯一我覺少了体育等活動及堂

回覆:anlywan 的帖子

請問中、英、數現在用那本出版社書?

引用:請問係唔係國際學校?DSE成績及入大學率如

原帖由 basketboy 於 15-09-29 發表
請問係唔係國際學校?DSE成績及入大學率如何?
上得網問點解唔自己上網去學校網頁睇下呢?教小朋友要有解決問題嘅能力,其實好多家長都應該要有。

mcegg  Exactly!!   發表於 15-10-11 21:57

回覆:basketboy 的帖子

我是音小家長,不小功課,不深不淺。老師非常好而學生train 得好,有禮,有愛.

回覆:meowymeowy 的帖子

點解3級和5級的統計冇咗中文和通識2科主科,有冇家長知道考成點?

因為我有個問題兒童,kg老師知道我們報考音小就同我們說不是方間說的那麼hea,ie suggest 我們唔好諗,但我估正常發展和kg底子好的should be ok.

同時朋友亦勸如不打算信教就唔好諗,但都是2nd/3rd hand info, 樓主最好找相熟朋友問清楚

mmlm2016 發表於 15-9-29 16:46
利申: 我地係基督徒家庭
五六月時IN咗
當年只有我老闆出馬但跟她的會報interview的過程亦覺not our cup of tea,但C校有權揀學生,想找同聲同氣的有什麼問題?

引用:Quote:chung222+發表於+15-9-29+13:27+我有

原帖由 basketboy 於 15-09-29 發表
有無音小嘅家長呀?課程深唔深?學生成績如何?
我個女係音小讀緊三年級,好老實,真係開心得黎課程又唔淺!絕對不能hea讀,但老師好有愛,令到過程好舒服

‹ 上一主題|下一主題