用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教
樓主: SCK824
go

高主教 [複製鏈接]

先寫信, 學校好快會回覆, 不過唔知駛唔駛再 in
題外話: 我個囡嗰班 (K3) 仲有插班生入, 相信同入高小有關, 因為高幼生考高小時guarantee 有 2次 interview 機會, 而且校長好重人情味, 有心想入高小既佢都會肯幫手

引用:先寫信,+學校好快會回覆,+不過唔知駛唔駛再

原帖由 Virginia_Arare 於 15-10-02 發表
先寫信, 學校好快會回覆, 不過唔知駛唔駛再 in
題外話: 我個囡嗰班 (K3) 仲有插班生入, 相信同入高小有關,  ...
我識人k3先插高幼,係有2nd in,但最後冇offer。當然咩原因唔收我唔會知,但學校可能都會睇係咪親生子女,我估。

fruitfulsnoopy 發表於 15-10-2 12:31
我識人k3先插高幼,係有2nd in,但最後冇offer。當然咩原因唔收我唔會知,但學校可能都會睇係咪親生子女, ...

我都有聽過 (去年的事), 但學校唔似會咁有心 check 個學生係咪插班生而選擇收唔收佢入小一。

反而我覺得老師可能睇得出有分別 - 上 2 星期我同呀囡去高小考試, 排隊時我留意到: 高幼生比較文靜, 企得又直又唔會周圍望, 因為之前嗰日高幼校長已經提醒所有 K3 學生考小一既事, 而且佢哋由 K1 train up to K3, 嗰樣 / 表現同其他幼稚園的學生可能有啲唔同啩

回覆:Virginia_Arare 的帖子

希望今年競爭唔好激烈啦

Virginia_Arare 發表於 15-10-2 14:29
我都有聽過 (去年的事), 但學校唔似會咁有心 check 個學生係咪插班生而選擇收唔收佢入小一。

反而我覺得 ...
我朋友是前年呀.即唔止一個例子係K3插入唔收?不過可能真係K3插入日子太短,未吸收到高幼教去IN高小的精萃吧!

其實咩原因唔知,不過真心想入高小,不如早D K2就試插啦,唔好以為K3插有著數.( 我指一直覺得高幼比自己讀個間唔好,但又想攞backup的心態去插k3就唔係咁好.)

不過我當然不是話所有k3插高幼的心態係咁,我朋友都唔係呢個原因的.

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

你講得好啱, 有心既早啲考插班, 小朋友都容易適應啲。

引用:係呀!今年k1收唔足,+明明龍年b,都唔知點

原帖由 ChocoMilk33 於 15-09-30 發表
係呀!今年k1收唔足, 明明龍年b,都唔知點解會收唔足。
高幼清高我覺得呢樣好,呢三年佢寧願收唔晒學生都唔敢收不合適學生。

回覆:高主教

高小好谷,平時見到高小學生,禮貌一般。

回覆:tszyaumama 的帖子

想問下咁高中學部,係咪一線?英中定中中?

Raimondi College 係英中

回覆:ChocoMilk33 的帖子

請問你點知K1收唔足,消息可靠嗎?

回覆:chunchundaddy 的帖子

識人讀緊k1, 有班少於30人

am收足,pm收剩幾個。但8月尾同九月初都call waiting。收剩原因是某些家長hold 位。到開學先放位。私幼冇學券,所以出現此問題。

引用:am收足,pm收剩幾個。但8月尾同九月初都cal

原帖由 iansung 於 15-10-08 發表
am收足,pm收剩幾個。但8月尾同九月初都call waiting。收剩原因是某些家長hold 位。到開學先放位。私幼冇學 ...
原來如此, 唔怪得啦。

大家覺得12 月細B 有無機會得?

回覆:千語mami 的帖子

有,若不介意 pm

喜歡收怎樣類型的學生?

回覆:千語mami 的帖子

我個囡都係細b,冇兄姊讀緊又唔係舊生,我同先生又唔係舊生,又冇相同宗教,其實都好忟水

我覺得看父母職業,囡囡讀下午班,同其他家長交流好多做教師,中小學也有。

‹ 上一主題|下一主題