用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝收左,還可以參加大抽獎嗎?
go

王錦輝收左,還可以參加大抽獎嗎?

請問如果王錦輝收左,重可唔可以參加官立誇區嗰個抽獎?

no, not eligible for the lucky draw anymore

回覆:jql 的帖子

thanks~~~
重想問下如果小學畢業,唔升上王錦輝中學,係咪唔會好似津校咁有中學校網分派中學?
小學上中學係咪100% 必收?

Mitch 發表於 15-9-29 09:56
thanks~~~
重想問下如果小學畢業,唔升上王錦輝中學,係咪唔會好似津校咁有中學校網分派中學?
小學上中 ...
王錦輝係直資一條龍中小學, 佢一定有足夠學位俾小學部學生直升上中學, 問題係佢升中有咩要求 (如其它不少直資一條龍學校要全科及合和操行B+或以上先可以直升), 呢樣只有學校先答到你.

因為佢係直資學校, 你接受咗一條龍直升之後, 就等於放棄參加派位, 只可以考其它直資/私立中學

如果要參加派位, 就一定要放棄直升先得. 但要放棄直升, 對就讀王錦輝既小學生絶對係一個蠢既決定, 因為王錦輝不會為學生作升中呈分, 咁學生唔會有banding. 呢類沒有banding既學生, 雖然可以繼續參加自行同統一派位, 但統一派位時係要等所有B1B2B3學生派晒學位後先到佢地 (即係一定只會派入俾人揀剩既所謂B3中學), 所以如果自行唔得就一定入B3.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

明白晒,唔該你呀

其實多數讀得王錦輝的家庭都是中產,都唔會係太pushy 的父母(唔等如冇expectation),亦希望小學課程設計可以以學生為本,唔駛為呈分試狂催谷學生超學年。如果小朋有標青,而父母人望高處,都會跳去神级學校,但成績中上的話冇程分就好難跳走了。

回覆:Doray 的帖子

icic ,多謝你嘅解答~~
其實王錦輝小學係咪好難考?

回覆:Mitch 的帖子

聽聞上年43xx報讀,收150人;今年5xxx報收150人,你話難唔難啦?

回覆:aprilcpf 的帖子

嘩………… 好有難道………

回覆:aprilcpf 的帖子

想問下,係咪有50%學位要留比浸幼生?

引用:想問下,係咪有50%學位要留比浸幼生? +

原帖由 Mitch 於 15-10-06 發表
想問下,係咪有50%學位要留比浸幼生?
係浸幼當年該級學生人數的50%,呢個數字係上限,收幾多無一定數量的。

引用:Quote:Mitch+發表於+15-9-29+09:56+thanks~

原帖由 hkpapa852 於 15-09-30 發表
王錦輝係直資一條龍中小學, 佢一定有足夠學位俾小學部學生直升上中學, 問題係佢升中有咩要求 (如其它不少直 ...
想請問若某些直資學校有為學生呈分,是否好些? 有大分別嗎?!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-30+發表

原帖由 ew3388 於 16-07-11 發表
想請問若某些直資學校有為學生呈分,是否好些? 有大分別嗎?!
Anyone can help, pls?!

回覆:王錦輝收左,還可以參加大抽獎嗎?

我都唔知啱幾多的。有呈分的直資,大部份老早問你要唔要中學,唔要先俾你出去玩。壞處係除非你好肯定自己仔女到時是 band one 頭 ,否則多數人唔敢放棄已有的 band 2 直上中學,同埋好似考到一直資,再考到另一間就要先放一間位,無得同時 hold 。無呈分就自由啲,可 hold 住龍中係貢出去叩門同玩自行(即第一 round,無呈分的你是不會玩第二 round 的),又可考其他直資,同時考到幾間可以同時 hold 住諗清諗楚去決定。以上版本係我响 EK 聽聽埋埋未,過中基制我也不太清楚,都有望指正,希望带起討論。

引用:其實多數讀得王錦輝的家庭都是中產,都唔會

原帖由 Doray 於 15-10-01 發表
其實多數讀得王錦輝的家庭都是中產,都唔會係太pushy 的父母(唔等如冇expectation),亦希望小學課程設計可 ...
P

引用:其實多數讀得王錦輝的家庭都是中產,都唔會

原帖由 Doray 於 15-10-01 發表
其實多數讀得王錦輝的家庭都是中產,都唔會係太pushy 的父母(唔等如冇expectation),亦希望小學課程設計可 ...
請教

中產唔pushy..... 咩產係pushy

Doray  If you're the pushy one, you will choose another school like SFA, Goodhope  發表於 16-10-5 10:34
Doray  I mean those middle class parent who choose WKF  發表於 16-10-5 10:33