用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2⃣️歲10個月小朋友是否係自閉
樓主: Angel1202
go

2⃣️歲10個月小朋友是否係自閉 [複製鏈接]

引用:Quote:Angel1202+發表於+15-9-28+13:01+我

原帖由 Activehealth 於 15-09-28 發表
其實最緊要幫到小朋友嘅問題,自閉英文係Autism Spectrum Disorder (ASD), 係一個超大spectrum, 包羅萬象。 ...
你小朋友當年有咩特徵評估為嚴重自閉呀?

EEFF 發表於 15-10-5 15:39
你小朋友當年有咩特徵評估為嚴重自閉呀?
兩歲半佢唔望人,講外星話,撼頭,唔同人玩,成日跌又發脾氣,一個星期睇一次醫生,一個月內入兩次醫院因發燒吊鹽水,流口水,面上皮膚有奶疹,便秘樣樣有齊。我直情想死。

bubibubibuuu 發表於 15-10-5 00:18
幾時變咗資優?資優唔係好明顯歲半倒已知?
淨知佢由細都好鍾意數目字,唔識講野時都自己抄數目字寫乘數表。
兩三歲已自學加減乘除、二次方+開方。三歲多自創簡易方法不用計算機計開方。

又鍾意發問題自己找答案,查書上網查樣樣齊。

覺得佢鍾意數學加發問題好似種僻好,好似A仔鍾意轉物,之前無諗佢係資優。

bubibubibuuu 發表於 15-10-5 10:13
咁之前一直都冇發現到或者小朋友冇表露佢英數比較出色嗎?我睇資優寶寶以為資優係好細個時就表露出黎。咁你 ...
佢兩歲度識講爸媽、數字、英文字母,鸚鵡學舌echolalia, 其他九唔搭八。

EEFF 發表於 15-10-5 10:49
嘩! 好叻呀! 小朋友好幸運遇到佢嘅佰樂, 相信咁多年來家長都下過不少苦功! 請問你小朋友嘅training幾多歲開 ...
兩歲多開始ABA+biomedical chelation排毒+GFCF diet+CST 髗骶治療法,除CST間中仲有做,其他只做了兩年左右。
五歲時基本已追番晒同其他小孩嘅距離,除較論盡及較固執外,與其他小朋友無大分別。

引用:Quote:EEFF+發表於+15-10-5+10:49+嘩!+好叻

原帖由 Activehealth 於 15-10-05 發表
兩歲多開始ABA+biomedical chelation排毒+GFCF diet+CST 髗骶治療法,除CST間中仲有做,其他只做了兩年左右 ...
ABA好貴呀...... 髗骶骨治療你覺得效果如何?定係同時進行所以唔清楚?

bubibubibuuu 發表於 15-10-6 21:50
ABA好貴呀...... 髗骶骨治療你覺得效果如何?定係同時進行所以唔清楚?
你孩子的情況我不知道,只可說髗骶治療法對我兒的幫助很大。

引用:Quote:Angel1202+發表於+15-10-4+21:18+回

原帖由 Activehealth 於 15-10-04 發表
嘥哂我同阿仔啲時間,好彩搵到其他方法幫阿仔。

但我阿仔做感統無用,唔代表佢真係唔得。
感覺統合尼方面係大路發展障礙改善重点,我觉得对我仔有用,仔歲半开始有自我 刺激眼睛行為,在一年多的 職業治療,大量公園活動等,已的確減小了八成,但無聊時都會玩吓眼,而尼年多亦由無言語進步到有極简單句子,尼D發展亦與感統訓練有关

‹ 上一主題|下一主題