用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2⃣️歲10個月小朋友是否係自閉
go

2⃣️歲10個月小朋友是否係自閉 [複製鏈接]

我囝2⃣️歲9⃣️個月 兩歲果時做着全面評估話有臨界遲緩 但就冇自閉 有感統失調 會玩視覺刺激 開門 追線等 尤其言語嚴重delay. 但后來又差不多追番進度 但都仲慢着3個月 咁佢E家可以表達到自己嘅需求 喜好 間中有問點解 邊度尼D 可以講句子 但近2⃣️個月發現佢係社交上面出現着問題 開始唔同小朋友玩 之前會嘅 之前有主動撩人玩 閒時會重復講人哋同佢講嘅說話 僻如放學返來自己問、你就係陳XX(自己個名)?跟住自己答 係丫 分唔到你我他。請問問🈶冇小朋友之前評估唔係自閉 後來又係自閉丫 擔心中我仔會用手指物 大約一歲2⃣️個月先開始指   
眼神0k
跟指令

2    0    1    0

Angel1202 發表於 15-9-28 13:01
我囝2⃣️歲9⃣️個月 兩歲果時做着全面評估話有臨界遲緩 但就冇自閉 有感統失調 會玩視覺刺激 開門 追線等 ...
其實最緊要幫到小朋友嘅問題,自閉英文係Autism Spectrum Disorder (ASD), 係一個超大spectrum, 包羅萬象。
我個仔由最初診斷爲唔係自閉到嚴重自閉,再話係阿氏保加,到依家雙重特殊(資優+輕度自閉)。

診斷不停變,最後學懂接受他是一個特殊兒,診斷只是為他爭取合適支援的一個手段。

我已經唔介意你話佢係乜問題,最緊要你幫到佢。

以前佢唔講野,驚佢大個都唔識講。

依家句句頂到行,樣樣同你拗,情緒行為又係另一難題。

引用:Quote:Angel1202+發表於+15-9-28+13:01+我

原帖由 Activehealth 於 15-09-28 發表
其實最緊要幫到小朋友嘅問題,自閉英文係Autism Spectrum Disorder (ASD), 係一個超大spectrum, 包羅萬象。 ...
想請問你小朋友多大? 由最初評估到現在, 你给了什麼訓練和治療而有咁好的成效? 你小朋友幾多歲才懂説話?

其實評估都真係成日變, 因為好睇當天孩子的心情和狀態.

EEFF 發表於 15-9-29 14:21
想請問你小朋友多大? 由最初評估到現在, 你给了什麼訓練和治療而有咁好的成效? 你小朋友幾多歲才懂説話?

...
現在十一歲。
ABA, biomedical treatment 排毒+GFCF diet + 髗骶治療法。
做過ST(私家)幾個月,ST 話幫唔到,叫我地唔好浪費時間金錢。
做過感統完全無效。

四歲才識講野。

回覆:Activehealth 的帖子

很利害,小朋友,父母肯定非常努力改善,好想聽聽你尼十一年嘅經驗分享,之前你的説話已非常認同,〈已不介意你們叫他什麼了,只要对他有幫助〉感動啊!

Adamok128 發表於 15-10-4 16:57
很利害,小朋友,父母肯定非常努力改善,好想聽聽你尼十一年嘅經驗分享,之前你的説話已非常認同,〈已不介意你 ...
謝謝!仍在努力中。
同路人亙相支援好緊要。
唔知你想聽邊方面?

經歷太多,不知從何說起。

回覆 Activehealth 的帖子

感統係曬鬼氣

Angel1202 發表於 15-10-4 21:18
回覆 Activehealth 的帖子

感統係曬鬼氣

嘥哂我同阿仔啲時間,好彩搵到其他方法幫阿仔。

但我阿仔做感統無用,唔代表佢真係唔得。

有無人嘅細路做咗覺得係得架?請嚟傾傾!

引用:Quote:Adamok128+發表於+15-10-4+16:57+很

原帖由 Activehealth 於 15-10-04 發表
謝謝!仍在努力中。
同路人亙相支援好緊要。
唔知你想聽邊方面?
好感動仍然有人真心分享, 亦好高興聽到你仔仔在這咁多年來嘅進步! 我仍然在担心和尋找方向中, 説話又未識, 古怪野又越來越多..........,

引用:Quote:Angel1202+發表於+15-9-28+13:01+我

原帖由 Activehealth 於 15-09-28 發表
其實最緊要幫到小朋友嘅問題,自閉英文係Autism Spectrum Disorder (ASD), 係一個超大spectrum, 包羅萬象。 ...
好想有係呢種豁達,我个仔做左pre assessment 話自傾,不過智力無問題,而且唔算好serious,姑娘建議唔洗side錢做全面評估,不如做小組或者private training去改善問題。不過我仍然好介意佢係出面參加興趣班會比導師問我or懷疑佢有問題.....每次興趣班後接佢我都好有壓力。我知係唔啱,但係我好辛苦

juemilia 發表於 15-10-4 23:27
好想有係呢種豁達,我个仔做左pre assessment 話自傾,不過智力無問題,而且唔算好serious,姑娘建議唔洗side錢 ...
如果唔話俾小組或private training 嘅導師知佢嘅問題,咁人地點幫佢?
如果你都唔接受到佢嘅問題,咁叫其他人點接受佢?

我由細到大都同阿仔講我無論點樣都咁錫佢,只因佢係我個仔。

唔好諗咁多,愛就係咁簡單,unconditional love is what he needs.

幾時變咗資優?資優唔係好明顯歲半倒已知?

明白亦認同,心態仍調節中,我會加油

bubibubibuuu 發表於 15-10-5 00:18
幾時變咗資優?資優唔係好明顯歲半倒已知?
小四時老師講話佢資優,問我肯唔肯俾佢去跟小六上數學堂(國際學校)。
我仲同老師(英國男老師)講唔好玩我,你都唔係唔知佢乜野底。

但老師話佢一定係,憑佢教咗四十年書嘅經驗,叫我俾佢試。我話咁就試試。

果真小四上小六數學完全無問題,老師在班上仲不時叫佢同啲小六生解釋番啲問題。

校內以國際標凖評估証明佢數學比同齡超出6-7年,英文超2-3年。

小五開始自修中學數,現在中一已準備考中五英國會考數學試(有私人數學補習)。

剛暑假返咗澳洲喺大學上資優數學科,我同老公上培訓資優兒課程,正學識佢呢一類叫雙重特殊(twice exceptional)
導師話要搵心理學家再作評估。4歲及5歲分別做過,浄查到佢自閉,完全唔知佢資優。

依家十一歲正知佢高度資優同輕度自閉(最初係嚴重自閉)。

你仔仔4同5歳時言語,表達,理解及眼神接觸都OK?咁後期潛能才發出來,小朋友要開竅真估佢唔到。加油努力!

引用:Quote:bubibubibuuu+發表於+15-10-5+00:18+

原帖由 Activehealth 於 15-10-05 發表
小四時老師講話佢資優,問我肯唔肯俾佢去跟小六上數學堂(國際學校)。
我仲同老師(英國男老師)講唔好玩 ...
咁之前一直都冇發現到或者小朋友冇表露佢英數比較出色嗎?我睇資優寶寶以為資優係好細個時就表露出黎。咁你小朋友幾大先識講爸爸媽媽?好多都話我仔唔似自閉似係醒目仔,我都唔知佢大少少發唔發掘到佢長處。

引用:Quote:bubibubibuuu+發表於+15-10-5+00:18+

原帖由 Activehealth 於 15-10-05 發表
嘩! 好叻呀! 小朋友好幸運遇到佢嘅佰樂, 相信咁多年來家長都下過不少苦功! 請問你小朋友嘅training幾多歲開始逐步減少? GFCF又介到幾歲? 你個人覺得生物療法和臚底骨治療有較嗎? 治療維持了多少時間? 太多問題, 請見諒!

另外, 還想問問你小朋友是不是由幼稚園開始就讀國際學校? 幾種語言環境下可以嗎? 謝謝解答, 感激!

醒目開學勳章

我仔都有的似, 佢三歲時比CAC評冇自閉, 到近五歲時因為有點情緒問題再評為自閉普系, 但同時間佢很喜歡自學自己有興趣的科目, 不過上小一前的評估冇評有資優, 我自己睇佢也似雙重特殊, 請問你到佢幾大自己發現?

‹ 上一主題|下一主題