用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係.... ...
樓主: ecml
go

香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....   [複製鏈接]

bubuG 發表於 15-9-30 23:53
我見到嘅係把自己背後發功的成果全歸功於學校,學校真係好成功!
咪係....我小朋友間津校都提倡全人教育....多方面去馬
佢入左校隊....我地每個月要自費訓練...出去比賽飯盒都無
又咁講....直私都唔可以俾最低消費....可能多個飯盒既

Soundervolt  鮑魚飯盒乎?  發表於 15-10-1 00:15
Yanamami  無飯盒  發表於 15-10-1 00:12

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-9-30+23:48+

原帖由 mcl203 於 15-10-01 發表
大哥....你揀D辦得幾好既官津....去比D辦得一般既直資....咪咁咁咁囉
若揀D辦得幾好既官津.....去比D辦得幾 ...
既然官津或直資嘅家長都可同等地投放資源,嘅呢方面可能平手,但直資收學費,亦有權揀學生,理應條件較佳。我意思辦得好嘅學校唔係一定指MCS或St Jo等學校,只係想話香港仲有唔少官津學校喺比例上仍然好過唔少直資學校。

Soundervolt 發表於 15-10-1 00:11
既然官津或直資嘅家長都可同等地投放資源,嘅呢方面可能平手,但直資收學費,亦有權揀學生,理應條件較佳。 ...
其實.....我地原本係咪討論緊 有得揀 Vs 無得揀 嫁....可能我誤會左
又舉例.....港同 同 真道....同 辦得幾好既官津....大家辦學模式唔同....又點比呢??
有得揀 都自己揀錯無得寃人....但理應 有得揀 係着數D
又咁講....二線直私揀左落袋....不少咪又係俾一線官津抽走左....咪又要出後備
好復雜

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-09-30+發表我見

原帖由 Soundervolt 於 15-09-30 發表
閣下嘅睇法未免對學校所有正在努力付出嘅教職員唔多公道。
我冇講教職員有咩唔ok. Don't put your words into my mouth.

bubuG 發表於 15-10-1 00:39
我冇講教職員有咩唔ok. Don't put your words into my mouth.

我意思只係想講教職員都應該有credit會比較公道,我冇講你話教職員有咩唔ok

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-10-1+00:47

原帖由 Soundervolt 於 15-10-01 發表
Thanks for your clarification

Soundervolt    發表於 15-10-1 00:51
Soundervolt    發表於 15-10-1 00:51

點解講講下變成好似 XX vs XX 個d月經帖咁...

平時大家都係各取所需, 揀返0岩自己既學校, 駛乜同人拗邊d好?

好多人鍾意一條龍, 因為有保障無(咁大)壓力, 我自己唔鍾意, 因為升中自由度大減, 但覺得人地個理由都好合理

我升小冇報直私小學, 因為唔想小學前準備考小學既能力, 我只準備左讀小學既能力, 人地早教學術又冇問題, 大家準備既野唔同

到大抽獎, 我揀間易入既一線尾好過揀間龍頭, 如果龍頭抽唔到就唔知彈左去邊, 同埋好似小學考十名廿名容易過抽龍頭小學, 或者最後殊途同歸呢

講咁多廢話都係想講, 與其話叫香港小朋友醒醒目目, 不如家長諗下, 自己都一味覺得讀書環境唔得, 小朋友有乜理由會讀得好先? 如果家長覺得環境唔好而小朋友讀得好, 家長有必要慚愧下
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:點解講講下變成好似+XX+vs+XX+個d月經帖咁.

原帖由 MASAYA 於 15-10-01 發表
點解講講下變成好似 XX vs XX 個d月經帖咁...

平時大家都係各取所需, 揀返0岩自己既學校, 駛乜同人拗邊d好 ...
agree, 其實绝大部分人生小朋友前自已經知道香港教育制度係点,应該了解及面對現實情况。

旣然明白而又决定要孩子的,便應有計劃及正面去處理孩子的教育問題,而非等到孩子入學前才大發現似的诸多不滿只是負面批评。

事實上,教育環境再差过去一直仍有不少學生可取得驕人成績,為什麼孩子可以適應環境做好自己,反而家長只會負面批評?

路,究竟本應是由人自己行出来,  還是要等別人開通得妥妥貼貼后方才滿意地行出一步?

longlokma 發表於 15-10-1 07:11
agree, 其實绝大部分人生小朋友前自已經知道香港教育制度係点,应該了解及面對現實情况。

旣然明白而又决 ...
又唔係wor, 我只知我自己以前係點,孩子出世後一心愉快學習,滿懷大志,經過小一洗禮,才如夢初醒,接受現實。
唔同人有不同成長和人生經歴,handle pressure 亦不同.

MrBeast 發表於 15-10-1 08:28
又唔係wor, 我只知我自己以前係點,孩子出世後一心愉快學習,滿懷大志,經過小一洗禮,才如夢初醒,接受現 ...
理論上, 我覺得升中容易控制過升小, 就算個細路叻到識飛, 邊個敢話小學一定收佢? 敢講未免太天真
愉快學習係講心態, 刻苦不代表痛苦, 努力唔係錯, 努力錯方向先係問題, 掌舵既係家長, 去邊個方向前進係家長責任, 行錯, 發現, 修正就可以, 停左係度怨其實都冇幫助, 我地基督徒掌舵既係天父, 更加唔駛驚

利申, 我小朋友讀小學時我先受浸, 所以自行都係15分, 唔駛話我升小有利過你地
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....

其實又唔使睇小學睇到咁大,我成日覺得讀書都好靠本身資質,入到好小學係咪將來就一定有成就?其實5歳仲咁細,係龍係蛇都未知。好似我老公d表妹,細細個讀九龍塘名幼,英文好似好叻,識哂d恐龍名,大個會考咪又得14分。

bobbob  識哂d恐龍名  發表於 15-10-1 21:46

回覆:ecml 的帖子

如果直資或私立學校收左你的小朋友時,你可能又有吾同想法,你都會對學校有要求啦,我比錢小朋友讀,點解學校收D學生咁參差?大抽獎學校無得楝收咩類型學生,但學生可以揀學校,咁對資校亦不公平!所以我同意直資或私校用面試型式去揀學生。

雖說直C可以揀學生,但名津就自然有有能之士報讀,當然不能控制抽到什麼學生,不過未及早醒覺都未必能survive 到p6(我k3開始追都追得頗辛苦),升中更加唔使講⋯
Cut the story short, 成功雖苦幹
Ps 主題可改為:香港父母,最好及早醒覺…

Yanamami  隔離枱仲有好多揾紧happy kindie, happy school……快d醒啊~  發表於 15-10-1 18:12
MASAYA  香港父母, 最好及早醒覺   發表於 15-10-1 11:57

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-10-1+08:28+又唔

原帖由 MASAYA 於 15-10-01 發表
理論上, 我覺得升中容易控制過升小, 就算個細路叻到識飛, 邊個敢話小學一定收佢? 敢講未免太天真
愉快學習 ...
今時今日,仲有好多好多家長不知何來的信心,認為/以為自己個小朋友叻都曉飛,考小學前滿懷信心,諗住實食無黐牙,到全軍覆沒時都未知天外有天,人外有人,仲埋怨啲學校。

回覆:香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....

成功需苦幹,最慘而家好多時被演繹成'成功需父幹'

MrBeast  子不教,父之過  發表於 15-10-1 12:14

回覆 ecml 的帖子

另外要看邊間直G, 如神校 SPCC, DBS or DGS , YW, 咪要一些醒目精靈,聰明可人,有特異功能,有背景家長。

grandmalolo 發表於 15-10-1 12:38
回覆 ecml 的帖子

另外要看邊間直G, 如神校 SPCC, DBS or DGS , YW, 咪要一些醒目精靈,聰明可人,有特異 ...

一樣大部份唔係單俾最低消費去排頭/中間位

無必要去肯定自己既選擇....係一定比別人既正確

引用:+本帖最後由+siden+於+15-9-28+08:52+編輯+

原帖由 siden 於 15-09-28 發表

擇優而取。
冇錯 「人類要接受現實」
正如一個女人有條件都會揀個靚仔有錢人品好,條件好既自然有權選擇,有乜咁唔道德?叻既小朋友成手offer 任佢揀添,唔一定係學校揀學生。
再者,直資/私校以外好多選擇。家長唔應該成日抱住「唔係嗰幾間就唔讀」既心態

EK成日有句戲言:Band1既小朋友背後要有band1既家長~~唔係要早教早谷,而係机会只係留俾有準備既人。要行前多幾步望清下前路,睇下要点裝備一下~

入左K1就好上小学版睇下升小既野,升左小—就望下高小升中係点(唔好到五年班先问參加乜野对升中有幫助,—切已經太遲嘞~),去到中高小,就去初中果边8下(哗~原來初中生好夜瞓、好多仔打机無心向学、—升中就欠交功課、大抽獎fluke入到band1英中,但跟唔上变得無哂心机番学……),好多好多野,望清d早d準備,效果可能可以好唔同呢~

小寶貝兒    發表於 15-10-5 16:39

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-10-1+18:27+編

原帖由 Yanamami 於 15-10-01 發表

EK成日有句戲言:Band1既小朋友背後要有band1既家長~~唔係 ...
全對

‹ 上一主題|下一主題