用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係.... ...
樓主: ecml
go

香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-30+發表我有

原帖由 Soundervolt 於 15-09-30 發表
呢個簡直係謬論。沙士只係影響一段短時間,無理由連幾個月學費都交唔起。而你朋友可能只聚焦喺某幾間頂級直 ...
尤其係直資,派位好的其實很少

tkinwong 發表於 15-9-30 13:59
同意,很多家長其實只想買個保險,多個選擇。
始終命運掌握喺自己手, 好過交晒比過天. 尤其對一D天地網嘅家長嚟講, 有間唔錯嘅直私喺手, 總好過唔中乙一就執到"寶".

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-9-30+11:17+其

原帖由 mcl203 於 15-09-30 發表
我有朋友曾分享佢既認為....我又覺得岩喎...夠現實又寫實

佢話讀直私係家庭背景較接近....學校動 ...
嗰幾間一線直資其實未轉為直資之前,喺津校年代嘅成績都已經十分標青,所以係唔係直資其實冇直接關係,而且嗰啲百年老校坐擁龐大儲備,根本無需轉為直資。轉為直資好大可能為咗只想教「好學生」。

Soundervolt 發表於 15-9-30 14:11
呢個簡直係謬論。沙士只係影響一段短時間,無理由連幾個月學費都交唔起。而你朋友可能只聚焦喺某幾間頂級直 ...
你係果幾年無問題姐....

我所指係....直私學生係考某D超級1號直資中學或1A官津中學....我就見到有DD優勢了
優勢來自乜東東...就無興趣深究了
我無話過讀直私小學D學生全部一定叻呀....咪又誤會有排傾 ~~~

Soundervolt 發表於 15-9-30 14:24
嗰幾間一線直資其實未轉為直資之前,喺津校年代嘅成績都已經十分標青,所以係唔係直資其實冇直接關係,而且 ...

你既睇法同D小學校長有D唔同....當年...我地面試時...某校校長已講明佢地係津校無權揀學生
學校成績尚能保持到....可能係學校位置
官津小學/中學係無得全面揀學生下...再加有限資源....係好難對成績無影向

題外話....某校校長都好認得我小朋友...直到現在....因係佢揀既 ~~~

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-9-30+14:38+編輯

「官津小學/中學係無得全面揀學生下...再加有限資源....係好難對成績無影向」

官津中學影响不大,因已經有banding分配学生,对於官津小学,的確整體成績可能会受影响,因始终有部分資質良好的学生会流入了直、私小学,不过,教育畢竟要由良心出發,一間好小學,不需要跟人争「好學生」,而是用心去「教好」學生~

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-30+發表我有

原帖由 Soundervolt 於 15-09-30 發表
嗰幾間一線直資其實未轉為直資之前,喺津校年代嘅成績都已經十分標青,所以係唔係直資其實冇直接關係,而且 ...
佢地係想揀學生,即是我之前講既「配對遊戲」。

其實,依家既不滿,好多家長亦都係幫兇。問心,有幾多家長可以完全置「名校」兩個字不理去揀適合自己小朋友既學校?大部分家長都覺得萬千名校都適合佢小朋友,最好可以任佢揀。否則唔會出現嗰d臨開學仲手揸幾個offer既實例。要鬧就應該鬧呢啲人先。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-30+發表

原帖由 longlokma 於 15-09-30 發表
呢个事實其實非常明顯,奇在仲有一大群人,當中当然唔少本身係直、私校家長啦,深信入左直、私校的學生必然 ...
「Yanamami  你禁講又一竹篙打哂所有直私家哀~唔公平  發表於 2015-09-30 12:34:31」

我帖入面其实並冇表示「所有」直、私家長同样咁唸,只是話咁唸的人当中包括有直、私家長…………如果令你有誤會,真是不好意思

longlokma 發表於 15-9-30 14:53
「官津小學/中學係無得全面揀學生下...再加有限資源....係好難對成績無影向」
官津中學都會有某程度弱勢....起碼7成統一位有參差
始終全部自己揀係有優勢....只係分別是否明顯....有好有一般 ~~~

ffaye 發表於 15-9-30 14:54
佢地係想揀學生,即是我之前講既「配對遊戲」。

其實,依家既不滿,好多家長亦都係幫兇。問心,有幾多家長 ...
非常同意! 如果家長願意以孩子的性格、能力、興趣為依歸去選學校, 其實唔駛考試考証書, 一樣可以為佢哋搵到適合的學校。

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-9-30+14:38+編輯

我對私校冇意見,因私校係完全自負盈虧,好似SFA、APS、KTS可以有權自決收生!但我所指嘅係嗰啲極受家長追捧嘅傳統名校喺津校年代喺唔需要收額外學費同揀學生嘅情況之下都已經十分出色,點解而家仲要同其他學校爭資源,揀「好學生」嚟教?點解唔可以負多少少社會良心去「教好」學生?只有轉為直資就可以透過收學費、揀學生而令學校變得更好更有質素?呢點我不能苟同。請睇清楚香港多間直資學校嘅成績,除左講來講去嗰幾間極受家長追捧嘅直資學校之外,其實仲有唔少直資學校跟好多辦得唔錯嘅官津學校仍然有一段距離。

回覆 Soundervolt 的帖子

well said

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-30+發表本帖

原帖由 longlokma 於 15-09-30 發表

回覆:香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....

講到底,喇沙及其家長們至叻叻!

Soundervolt 發表於 15-9-30 22:55
我對私校冇意見,因私校係完全自負盈虧,好似SFA、APS、KTS可以有權自決收生!但我所指嘅係嗰啲極受家長追 ...

要理解下辦得唔錯嘅官津學校.....D家長係校外為自己小朋友投資幾大了
我又有一個錯誤觀察....讀官津學校洗費
(當然唔會100%)未必平過讀直資學校
所以...如何用成績去衡量
辦得唔錯嘅官津學校 Vs 唔少直資學校....边D係比較成功??
就算係讀所講既私校.....真係又見唔少家長唔係俾最低消費喎

bubuG 發表於 15-9-30 23:25
講到底,喇沙及其家長們至叻叻!
真正享受12年免費教育....1蚊都唔使俾咁爽....真唔真先??

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-9-30+22:55+

直資學校家長亦可能除直資學費外,其他各方面投資可能更多,理論上應該更好成績喎讀咗直資唔通就唔可以投放更多資源俾小朋友?而且好多辦得好嘅官津學校冇得揀「好學生」,嚟乜教乜都有好成績又點計呢?

引用:Quote:bubuG+發表於+15-9-30+23:25+講到底

真正享受12年免費教育....1蚊都唔使俾咁爽....真唔真先??
我見到嘅係把自己背後發功的成果全歸功於學校,學校真係好成功!

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-30+發表真正

原帖由 bubuG 於 15-09-30 發表
我見到嘅係把自己背後發功的成果全歸功於學校,學校真係好成功!
閣下嘅睇法未免對學校所有正在努力付出嘅教職員唔多公道。

Soundervolt 發表於 15-9-30 23:48
直資學校家長亦可能除直資學費外,其他各方面投資更多,理論上應該更好成績喎。讀咗直資唔通就唔可以投放 ...
大哥....你揀D辦得幾好既官津....去比D辦得一般既直資....咪咁咁咁囉
若揀D辦得幾好既官津.....去比D辦得幾好既直資....又可能变成弓弓弓喎
要比....係要建基於相同投資金額就會較公平
又咁講....若辦得幾好既官津 既插班生....都係抽獎揀人....唔睇成績/申請表....會唔會公平D ??
‹ 上一主題|下一主題