用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係.... ...
樓主: ecml
go

香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....   [複製鏈接]

回覆:MrBeast 的帖子

我當然知道啦!你以上所講的,咪就係叻嘅表現

事實吾係咁,吾少小朋友考小一全軍覆沒,但抽獎抽到一線名津,仲要免費、益埋細佬妹。

做人係咁,講父蔭、講運氣、講能力...都無?吾緊要,小一只係開始,升中仲可以再搏,人生好多機會的。

引用:所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他

原帖由 ecml 於 15-09-28 發表
所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他小朋友就唔收唔教,呢D係教育界所為嗎?

...
都係嗰句,讀書靠自己,唔係學校。係d家長自己想姐,唔係學生想入,官津生活更寫意吧。

官津生活点会更寫意?

引用:官津生活点会更寫意?

原帖由 Yanamami 於 15-09-28 發表
官津生活点会更寫意?
Yanomami, 你就帶出到我想講嘅重點喇!
政府嘅就話填鴨式!所以先有咁多人想唔跟教育局果套報直資私小!因為活動教學吖嘛,資源可以運用得好D嘛,係咪?!

引用:Quote:原帖由+ecml+於+15-09-28+發表所謂直

原帖由 ylmanhk 於 15-09-28 發表
都係嗰句,讀書靠自己,唔係學校。係d家長自己想姐,唔係學生想入,官津生活更寫意吧。

...
讀書確實靠自己,但學校的氛圍也非常重要。

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-09-28+發表都

原帖由 bubuG 於 15-09-28 發表
同意,好既士兵都要有好既將領,相輔相成

ecml 發表於 15-9-28 12:07
政府嘅就話填鴨式!所以先有咁多人想唔跟教育局果套報直資私小!因 ...
私小未必活动~如SFA APS KTS KRS其实全係傳統学校,不过無官津禁填同死古古,係活动dd, 但又未到直資国際禁活动~~功課測考默量比官津合理得多……奈何僧多粥少~

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-09-28+發表官

政府嘅就話填鴨式!所以先有咁多人想唔跟教育局果套報直資私小!因 ...
直私學校唔係每一間都係「活動教學」。尤其直資學校所收嘅學費唔一定為咗去搞「活動教學」,有可能只係為咗請多啲尊科教師、加老師薪金、維修學校或甚至購買硬件去維持「傳統教學」之用,未必同「活動教學」有關。樓主喺選擇學校之前最好多了解一下心儀學校究竟係乜野教學模先至投考,唔好搞錯!

回覆:香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....

有選擇權在手理所當然可以揀選,唔明有什麼問題。直資私小走的路線明顯就不是有教無類,家長亦根本不應有此期望。

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-09-28+發表都

叻人從來都唔需要讀書氣氛,唔叻就會被朋軰影響。

引用:所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他

所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他小朋友就唔收唔教,呢D係教育界所為嗎?

...
點解香港D大學唔收哂香港D學生,咁又係乜野教育呢!

你只係講啱一半,其實有唔少直私,揀學生仲會考慮家長是否適合。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-09-28+發表讀書

原帖由 ylmanhk 於 15-09-28 發表
叻人從來都唔需要讀書氣氛,唔叻就會被朋軰影響。
冇錯,的確有「出於污泥而不染」,不敢現今社會,我唔敢用自己仔女來試下佢係咪呢type。

ecml 發表於 15-9-28 10:50
我當然知道啦!你以上所講的,咪就係叻嘅表現
大家叻定義唔同,可以叻但唔識表達,or 叻但坐唔定或唔social.  有些學校只是想找一些平均能坐定定,不一定要好叻,當然出名popular 的可能會要你講嗰類

回覆:香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....

明白各位嘅解釋及角度

2boba 發表於 15-9-28 14:57 =一
點解香港D大學唔收哂香港D學生,咁又係乜野教育呢!

...

因為唔係所有學生都有能力同適合讀大學. 君不見台灣盲目擴大大學學位,但社會对大學生需求不足,因導致大學生水平下降,到時父母又接唔接受到一個大學生去做收銀或仕應先

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-09-28+發表叻

冇錯,的確有「出於污泥而不染」,不敢現今社會,我唔敢用自己仔女來試下佢係咪呢type。

...
你理解錯了我的説話。

回覆 ecml 的帖子

似乎全世都是這樣!孔夫子的有教無類,似乎他也做不到!

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-9-28+16:30+編輯+

原帖由 Doray 於 15-09-28 發表
其實我嘅意思係:無可能有一間學校,可以收哂所有報名嘅學生,有報名者不被取錄,此情況正常不過,不明為何樓主會因此而作出如此評論,唔通TSL真係每年都要收六千幾人!

‹ 上一主題|下一主題