用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銅管樂器填表
go

銅管樂器填表

想請教一下,申請中一填表,有樣銅管樂器考左六级but passed only, 但五級時是distinction,請問填五级distinction會否好過六級pass呢? Thanks

王家爸爸  填六级  發表於 15-9-30 14:32

回覆:銅管樂器填表

I think grade 6 is better.

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

回覆:銅管樂器填表

填最高級的。

舊年去 BPS 有提過呢個情況,佢地話只需填寫最高級別便可,除非你之前考到 distinction,咁樣就寫晒兩樣。

其實銅管樂器考到六已經唔錯。

不好意思, 借地方問

請問樂理同樂器唔同, 咁樂理係咪寫埋?

cornelius  考6級或以上的樂器試就代表你已有5級樂理  發表於 15-9-30 15:43
王家爸爸  原因係樂理容易考。只要肯讀,花三兩個月,應該好輕易考到。  發表於 15-9-30 15:40
王家爸爸  無其他野填,可以填埋。如果唔係,其實無必要填樂理。  發表於 15-9-30 15:38

thx 王家爸爸

睇到份表, 話能力果度寫5項, 我都無咩好寫

rainful 發表於 15-9-30 15:44
thx 王家爸爸

五項好容易填滿,參加音樂節,就會多一張證書。

Yanamami  無奬不填也罷!  發表於 15-10-1 07:57

如果考LAMDA之類既Drama或者表演藝術試,又多一兩張證明。

回覆 王家爸爸 的帖子

Thanks for all yr comments!  
And I would put down grade six for brass.

Moreover, 如果校際音樂朗誦冇頭三名, 那些Merit cert 就no need to put?

Actually DGS 會選些甚麼作音樂測試?

Piano grade 8, brass grade 6, 中樂中央音樂試三級, 香兒高級組, 這些對DGS來說是不是很不成氣候?

回覆 王家爸爸 的帖子

份表話寫校外比賽5項, 咁校際就寫係比賽果邊, 而能力又要另寫邊有咁多超能力.....

little_yolky  識煮一圍宴會菜算唔算能力?  發表於 15-10-14 11:59

cmchang0927 發表於 15-9-30 18:11
回覆 王家爸爸 的帖子

Thanks for all yr comments!  
成唔成氣候都好啦,盡填~反正都係人揀你,点知佢想要乜呢?我女音樂果部份係空白添吖~Mark6机会夠細吖,咪期期禁多人買?買个希望啫。

little_yolky  亂填填錯,驚俾人笑丫嘛  發表於 15-10-14 12:00

cmchang0927 發表於 15-9-30 18:11
Moreover, 如果校際音樂朗誦冇頭三名, 那些Merit cert 就no need to put?
Actually DGS 會選些甚麼作音樂測試?
Piano grade 8, brass grade 6, 中樂中央音樂試三級, 香兒高級組, 這些對DGS來說是不是很不成氣候?
若沒有其它資料填,唯有照填吧。

學業上要加油,希望因學業成績優異而獲得取錄。

rainful 發表於 15-9-30 15:44
thx 王家爸爸

未必一定要填足5項,其實只要一項能力極優異,已有機會。