用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我仔是否自閉?
go

我仔是否自閉? [複製鏈接]

仔仔2歳3個月
1. 超級喜歡ABC/ 123 , 成日睇/ 玩,百看不厭。反而對其他玩具完全冇興趣。

2. 個性好硬頸,一不順意就發卑氣,扒地,大哭

3. 好細膽,冒險樂園果D機動遊戲,我一入錢,他就走開。

4. 見到嫲嫲好似見鬼甘狂哭,其實已經很少見,但嫲講野大聲成人罵人,由他幾個月到現在見親都狂哭要走,不肯進食,十分怕嫲嫲

5. 非常痴我,係非常,一醒左見不到我就哭

6. 人多的地方,他要抱,因怕

7. 現在也只能simple 中文。英文比較好

8. 坐不定,出面食飯,他自己食完一定要走

9. 非常like watch ipad . 已介中

0    0    0    0

回覆:我仔是否自閉?

有幾点同我囡細個好似,如怕機動遊戲、超怕某些人,可能有感統問題

你講嘅特徵同我囝一模一樣!

叫佢名有無應你?
有否重覆開關櫃門及門?
有玩車輪?排列東西?
偏食嗎?

回覆:beautytiny 的帖子

你講個d都唔係自閉症明顯特徵!二歲三個月,可能trouble two咋喎!當言語未發展到,自我中心又強,聽唔明你要求,自己又表達唔到,佢會情緒行先,有咩不滿都會發脾氣先!
如你擔心可以去搵專業人士評估一下!

引用:叫佢名有無應你?有否重覆開關櫃門及門?有玩

原帖由 DENNIS201 於 15-09-26 發表
叫佢名有無應你?
有否重覆開關櫃門及門?
有玩車輪?排列東西?
叫佢名有無應你? 有
有否重覆開關櫃門及門?冇
有玩車輪?排列東西?冇玩車輪,有時排下abc
偏食嗎?有,不肯食生果

眼神好嗎(同佢講野會望住你)?有望人表達自己意思嗎?要一樣東西不是自己指,而是捉住你的手去掂那樣東西?有模仿嗎(你梳頭,比把梳佢佢會自己梳頭)?理解你的指令嗎?

看BB望人要看他是否只望父母和照顧者,情況較輕微的自閉會望父母照顧者,我仔BB時就係甘,所以人地問他是否望人,我答有,但有做幼師的親戚發現他望人有問題,覺得要跟進,五歲才評估出系ASD

自閉是社交障礙,涵蓋好多野,每個小朋友出現的情況不同,眼神好、講野叻,但脾氣差都可以係自閉。樓主所講的情況,不是關鍵,亦是好多小朋友會有的情況。閞鍵是指眼神、應名、語言、與人互動情況。如有疑問,應搵專家親自同你小朋友做評估,係呢度問唔可以作準。

依家自閉症個範圍真係好闊,最好搵心理學家詳細評估下,有問題早D訓練對小朋友都好嘅。

引用:叫佢名有無應你?有否重覆開關櫃門及門?有玩

原帖由 DENNIS201 於 15-09-26 發表
叫佢名有無應你?
有否重覆開關櫃門及門?
有玩車輪?排列東西?
叫佢名有無應你? 一時時
有否重覆開關櫃門及門? 有
有玩車輪?排列東西? 成日淨係玩車輪 冇排列
偏食嗎? 而家開始偏食
咁算唔算?

DENNIS201 發表於 15-9-26 18:02
叫佢名有無應你?
有否重覆開關櫃門及門?
有玩車輪?排列東西?
叫佢名有無應你? 有
有否重覆開關櫃門及門? 冇
有玩車輪?排列東西? 會
偏食嗎?一時時

我個囝1yr 10m.. 我都担心佢有自閉..
‹ 上一主題|下一主題