用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 但是和却有何分別?
樓主: psad2
go

但是和却有何分別? [複製鏈接]

psad2 發表於 15-10-12 07:09
對呀!我是太上心。她不想讀,我就讀給她吧。但除了繪本外,買甚麼書好呢?昨天,我參加提升小朋 ...

要培養孩子閲讀,有一個簡單方法,衹是唔知你做唔做到。
就系屋企無電子游戲、無電視、無手機、無玩具比佢玩,剩系得一屋書比佢睇。
悶到發慌,唯有睇書。

當然,前提孩子要有空閑時間。

simonwan 發表於 15-10-12 23:57
要培養孩子閲讀,有一個簡單方法,衹是唔知你做唔做到。
就系屋企無電子游戲、無電視、無手機、無玩具比 ...
其實都唔駛咁極端的, 我家沒有電子遊戲, 但有一部長年唔開既電視, 有手機同玩具及一屋的書。我覺得父母成日睇書, 小孩子就會跟住睇書了。

psad2 發表於 15-10-13 10:35
哇! 整屋都是書,好犀利! 因為我很多詞語不懂解釋給囡囡, 我打算買本中文詞語字典。請問買朗文、商務或中 ...
點止成屋都是書, 我仲要响屋企附近租咗間屋仔俾老公做書齋, 專放佢D書, 否則屋企太細放唔落阿女D書。
我同女女伴讀時從來無一邊讀一邊查字典解喎, 你好破壞情調

一般都只係見到成語, 或好好既詞至會解下俾佢聽, 唔解都可以, 免破壞讀書既樂趣。如果想專門教詞語, 我會用成語漫畫本書, 或一般成語故事書。至於字典, 我用細個時藍色皮果本商務字典, 唔好買新出好靚果本, 乜字都查唔到的, 要以前舊版果本, D字細到要用老花鏡至睇到果本。

simonwan  系,唔好破壞情調。  發表於 15-10-13 22:50

引用:Quote:psad2+發表於+15-10-13+10:35+哇!+整

原帖由 little_yolky 於 15-10-13 發表
點止成屋都是書, 我仲要响屋企附近租咗間屋仔俾老公做書齋, 專放佢D書, 否則屋企太細放唔落阿女D書。
我同 ...

你啲女中文咁好必有因。
字典>同你用嗰本一樣,正

little_yolky  不過依家真係要戴老花鏡至睇到  發表於 15-10-13 15:48

引用:Quote:simonwan+發表於+15-10-12+23:57+要

原帖由 little_yolky 於 15-10-13 發表
其實都唔駛咁極端的, 我家沒有電子遊戲, 但有一部長年唔開既電視, 有手機同玩具及一屋的書。我覺得父母成日 ...

我都係一屋書,客廳2個書櫃,仔間房一個書櫃,我地房又一個書櫃,不過我老公好少睇書,只睇蔡志忠同beast quest中文版

little_yolky  蔡志忠好嘢嚟,我都鐘意睇  發表於 15-10-13 15:48

MNIF 發表於 15-10-13 14:38
好羡慕,我想象能每天回家,一打開門,書香撲鼻.,就算冇時間睇都過隐。
咁你一定好羨慕我, 我响屋企又一屋書, 返工又一office書

MNIF 發表於 15-10-13 16:28
Office 嗰的唔算,好似打份銀行工,日日對住啲錢,但不是自己的。不過我咁比喻又似乎俗的。都係果句,羡慕 ...
但係office啲書隨時可以攞嚟睇的啊, 因為係老細的, 佢可以俾我哋隨便睇, 好似圖書館咁, 睇完還就得, 俾阿女睇本紅樓夢線裝書, 都係問老細借的。

MNIF  線裝書!我的至愛。  發表於 15-10-13 17:41

simonwan 發表於 15-10-9 22:47
佢有興趣的書。找出她的喜好,不停借或買此類圖書給她讀。深淺不拘,字數多寡無礙。

精讀就“千字文”或 ...
找出她的喜好,不停借或買此類圖書給她讀 <==== 依家一屋都係戲曲故事, 古典故事。好彩都仲有幾本阿妹既恐龍書點綴下, 唔係個書架就悶死人。

simonwan  悶死你者,佢唔悶。  發表於 15-10-14 15:55

simonwan  悶死你者,佢唔悶。  發表於 18 分鐘前

真係好悶架, 佢已經翻睇咗十幾次琵琶記, 仲要C6唔知响邊度搵到本故事既原書《趙XX》(堅唔記得個名)佢睇埋, 個故仔後面背返上嚟都識, 睇咁多次都唔知做乜鬼。

佢好鐘意睇埋戲曲原來個版本, 之前好似紫釵記都有搵過紫咩記睇過。

little_yolky 發表於 15-10-14 16:18
simonwan  悶死你者,佢唔悶。  發表於 18 分鐘前

咪好囖!你女甘細個就知道自己志向,第時做大佬倌,一D都唔失禮啦!

simonwan 發表於 15-10-14 16:38
咪好囖!你女甘細個就知道自己志向,第時做大佬倌,一D都唔失禮啦!
咁你又錯了, 佢話唔想做白雪仙, 佢既目標係做唐滌生

little_yolky 發表於 15-10-14 16:40
咁你又錯了, 佢話唔想做白雪仙, 佢既目標係做唐滌生

甘你仲安樂!呢期發中文系畢業生,8500萬年薪等住你個女。

simonwan 發表於 15-10-14 16:46
甘你仲安樂!呢期發中文系畢業生,8500萬年薪等住你個女。
革命尚未成功, 阿女仍需努力。
發夢咪咁早, 考好個呈分先啦。

psad2 發表於 15-10-15 14:01
細個時藍色皮果本商務字典, 是怎樣的?  前輩們討論的書是高LEVEL, 請問有沒有低LEVEL 呢? ...
商務新詞典縮印本。

要睇你小朋友鐘意乜題材先, 因為佢唔鐘意, 係唔會有興趣聽你講的。男仔好多都鐘意西遊請同三國演義, 你可以好似故仔咁「讀」俾佢聽。有一本屁屁超人都好受男仔歡迎, 唔知點解佢哋特別鐘意屎尿屁, 我見好多JM話好睇, 買俾阿女睇佢睇咁幾頁丟埋一邊。所以要投其所好。

我仲訂咗好多年紅蘋果雜誌, 因為一個月至一本(好似), 所以無乜壓力, 幾好睇。依家睇緊未來兒童雜誌, 有D科學, 有D漫畫, 都好好睇。出年就轉睇康軒。

另外, 三字經、弟子規都好唔錯, 古代小朋友都睇的, 字又淺又有道理, 仲可以背, 一個禮拜背少少, 好有益。

引用:Quote:psad2+發表於+15-10-15+14:01+細個時

原帖由 little_yolky 於 15-10-15 發表
商務新詞典縮印本。

要睇你小朋友鐘意乜題材先, 因為佢唔鐘意, 係唔會有興趣聽你講的。男仔好多都鐘意西遊 ...
最近喺書局見到本兒童版《論語》,好似唔錯

‹ 上一主題|下一主題