用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 但是和却有何分別?
樓主: psad2
go

但是和却有何分別? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Cheeselover 發表於 15-9-30 09:54
我不敢說中文文法不重要,但看到中文水平江河日下,卻不勝唏噓。學校教授中文,乃中文基礎,學生中文不好, ...

朱自清、沈從文、豐子愷呢啲屬於上幾代,生活思想同現代小朋友無乜共鳴,我估小朋友未必有興趣。有無近代啲又文筆好嘅作者介紹?

回覆:psad2 的帖子

可以用語法解釋,但200%保證,越說越亂。簡單答你,的確靠語感。

psad2 發表於 15-9-25 16:03
我中文程度不好,雖然....但是和雖然...却有可分別呢?
另外,在書店,有沒有教中文語法參考書介紹呢?
「但是」是Conjunctions (連接詞)用在主语前面,而「却」是Adverb(副詞),用在主語後面,表示轉折。但是和却可以一起使用:
雖然小朋友只是讀小學,但是老師却要他學習複雜的修辭手法。
這所學校雖然排名不高,但是老師却很認真教的書。

唔知道有無理解錯誤。

little_yolky  只係字數多啲用嚟呃稿費。  發表於 15-10-2 08:53
little_yolky  我寫呢兩句嘢,唔會加「但是」落去,實在無鬼用。  發表於 15-10-2 08:52

little_yolky 發表於 15-9-29 16:28
我單位有位中國大陸妙齡才女, 我話學中文唔駛學文法語法咁鬼多餘, 佢就係都同我拗中文係有文法語法要跟, 無 ...
學母語唔駛學文法呢個係大約二十年前開始有既睇法(唔係淨係香港係咁),英國甚至 GCE 取消考文法。但係近幾年又有新講法,英國發現佢地既中學生既英文程度,比印度(甚至中國)都差,所以明年開始又話恢復教文法。所以我估慢慢加重考文法同範文既比率,會係DSE未來既趨勢。

王家爸爸 發表於 15-9-30 16:20
學母語唔駛學文法呢個係大約二十年前開始有既睇法(唔係淨係香港係咁),英國甚至 GCE 取消考文法。但係近 ...
中文同英文唔同。

王家爸爸  大陸同台灣都有學文法  發表於 15-9-30 16:29

simonwan 發表於 15-9-30 16:27
中文同英文唔同。
香港唔教母語文法應該係因為當年信左啲鬼佬。而家人地鬼佬知錯,改翻教母語文法同修辭手法,遲早香港都會改。

simonwan  而家D學校已經常常教修辭手法;不過,我認爲系學中文錯誤方法。  發表於 15-9-30 16:43

Cheeselover 發表於 15-9-30 09:54
我不敢說中文文法不重要,但看到中文水平江河日下,卻不勝唏噓。學校教授中文,乃中文基礎,學生中文不好, ...

看書系很個人的事,每人品味興趣不同。高小學生爲什麽不能領略白先勇?甘大家常常推薦的金庸呢?元朝咪距離我地更遠!有人小學讀紅樓夢,中學重讀,大學再讀,出來工作又讀,但每次感受不一;難道他小學讀紅樓是無用?所以我之前說,最緊要孩子肯讀。
我推薦白先勇主要是因爲他的白話文一流,系典範,比好多五四時期的作家要好;學生想學好文筆就系好的選擇(睇其他名家都得,都系個句,最緊要肯睇)。
而朱自清個D,唔好話而家,我讀小學時已經覺得好悶。

psad2 發表於 15-9-30 07:18
有一點疑問,句子重組。如果沒有拫據語法,小朋友怎樣能夠懂得句子重組呢?他們是否單靠語感?

我不懂教小 ...
句子重組系無用!直接說給孩子答案或求其答,唔好浪費時間系度。

simonwan 發表於 15-9-30 16:41
看書系很個人的事,每人品味興趣不同。高小學生爲什麽不能領略白先勇?甘大家常常推薦的金庸呢?元朝咪距離 ...
同意,睇得明白先勇、金庸既高小生大有人在。白先勇既小說以寫實為主,不太離地,比較容易明。

simonwan 發表於 15-9-30 16:41
看書系很個人的事,每人品味興趣不同。高小學生爲什麽不能領略白先勇?甘大家常常推薦的金庸呢?元朝咪距離 ...
吓???我最愛朱自清, 原來你哋覺得悶架!唔怪得兩個女瞓咗啦。

我都讚成你講, 只要小朋友想睇就俾佢睇, 唔同階段有唔同領會。我見阿女好鐘意紅樓夢, 咁就借咗老細套原著俾佢睇, 佢頂咗兩回就頂唔住, 話好多字唔識, 唔想睇。咁算啦, 佢遲D就會睇了。講開金庸, 又同阿女講射鵰英雄傳, 佢又話想睇, 咁响圖書館借咗本大字版佢睇, 睇咗最悶既第一回就頂唔住, 捱唔到郭靖同黃蓉出場就悶暈咗了, 咁又算啦, 繼續睇佢D古典小說改篇版、民間傳奇咁。最緊要佢睇。

simonwan 發表於 15-9-30 16:46
句子重組系無用!直接說給孩子答案或求其答,唔好浪費時間系度。
我都覺得句子重組對學習係無用既,但係我唔同意求其答。原因係句子重組係用來考試(唔係學習),點樣好快咁做好句子重組係考場生存技巧。
要做好句子重組,需要好既基本功同埋多做。基本功需要多睇書,而多做需要用啲好句子來做。

little_yolky 發表於 15-9-30 16:57
吓???我最愛朱自清, 原來你哋覺得悶架!唔怪得兩個女瞓咗啦。

我都讚成你講, 只要小朋友想睇就俾佢睇, 唔 ...
試下比梁實秋的“雅舍小品” 你女睇,我覺得佢可能鍾意。

王家爸爸 發表於 15-9-30 17:04
我都覺得句子重組對學習係無用既,但係我唔同意求其答。原因係句子重組係用來考試(唔係學習),點樣好快咁 ...
幾個月前我出席佐一個港大中文系教授主講的講座,佢話每次佢幫仔女做重組句子,多數比老師話錯。

little_yolky    發表於 15-9-30 17:24

simonwan 發表於 15-9-30 17:22
幾個月前我出席佐一個港大中文系教授主講的講座,佢話每次佢幫仔女做重組句子,多數比老師話錯。 ...
我囡囡中文測考算唔錯, 但次次重組句子3句錯2句, 有時會錯晒。上次, 我省佢一餐叫佢醒醒定定做, 唔好錯咁多, 點知佢乖過頭, 用好多時間諗, 搞到閱讀理解做唔切 果次重組句子啱晒, 但閱讀理解未試過失咁多分, 我都係同佢講, 阿囡, 你鐘意點做就點做啦, 所以真係唔好管咁多, less is more。

simonwan  你女有港大中文系教授水平。  發表於 15-9-30 17:32

回覆 王家爸爸 的帖子

你肯定但是是連接詞, 卻是副詞? 未知根據源來, 煩請指教, 謝謝.

psad2 發表於 15-9-30 21:54
各位高人,一個中文差的媽媽加一個不喜歡閲讀中文的小二女生。我盼望她愛閲讀中文的興趣。我最近讀伊索寓言 ...
令千金喜歡看英文書?不喜中文?還是她要你陪讀,不愿自己讀?

引用:Quote:simonwan+發表於+15-9-30+17:22+幾個

原帖由 little_yolky 於 15-09-30 發表
我囡囡中文測考算唔錯, 但次次重組句子3句錯2句, 有時會錯晒。上次, 我省佢一餐叫佢醒醒定定做, 唔好錯咁多 ...
我個仔做重組句子,中英文都99%正確,但我無特別教佢,只係睇書有時叫佢讀出聲,功課的閱讀理解也讀出聲。

引用:其實,她只喜歡看英文書內的圖畫。我是陪伴

原帖由 psad2 於 15-10-01 發表
其實,她只喜歡看英文書內的圖畫。我是陪伴她看書。我叫她一人讀一頁,她却不願意。家中買了很多的書,也引 ...
佢唔想讀一頁,就讀一句吧,讀一句都好過唔讀,仲可以你讀完先叫佢跟你讀嗰一句,到佢覺得容易先加上去。

‹ 上一主題|下一主題