用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解要填寫幼稚園資料
樓主: fungcarmen
go

點解要填寫幼稚園資料 [複製鏈接]

回覆:點解要填寫幼稚園資料

我仔自行註冊時都有問,因為小學會寄信比全級頭幾名學生既幼稚園

如果將全級頭幾名的小一生資料寄回幼稚園,為何要在自行交表時開始問申請者讀那間幼稚園。而不是在小一開學前的小一適應週才發家長問卷問學生來自那幼稚園?

講真句,第二名子女的報自行是因為安全起見(10分),但是未必一定要跟隨哥哥姐姐,有時入了自行,隨後6月份又走去叩門。小學咁早問定學生來自那幼稚園其實有冇用?

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-09-25+發表有D

原帖由 ak1020 於 15-09-26 發表
這間小學的自行階段抽籤是學校自己抽還是交俾教育局抽?如是前者,動機就好可疑了。

...
想問是否真的會自己抽?我以為係教育局抽,如果自己抽,咪對同分既唔公平?一陣同分既多獎就揀佢

賀賀 發表於 15-10-13 23:58
想問是否真的會自己抽?我以為係教育局抽,如果自己抽,咪對同分既唔公平?一陣同分既多獎就揀佢 ...
學校可揀自己抽,但會有ebd人員在場,lei d speculation, 得個知便算,又控制唔到個結果

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:chiliwu+發表於+15-9-26+11:12+我上

原帖由 LL1999 於 15-09-26 發表
點解要打散啊! 有朋友仔咪好囉
正常都打散的:同校、孖b、男女比例,等每班都均勻d

‹ 上一主題|下一主題