用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英粵定英普?
go

英粵定英普? [複製鏈接]

大家選英粤定英普?我想知點解要選普通話?唔係考小一多用粵語?文法又唔同。只係想學多個語言?

1    0    0    0

母語是廣東話就英粵,廣又識少少普又識少少,結果兩樣都半桶水。
普通話當外語學得啦。大把報章話普教中害處多啦!

回覆:英粵定英普?

普教中害處多,是否指小學?以我理解係指小學。當小朋友用非平常用開的語言學習中文,成效比較差。但我不覺得呢種研究結果,可以apply 落幼稚園。因為愈早學一種語言,愈可以接近native. 例如2歲N班小朋友學普通話,由日常生活開始學,一直有在校普通話環境,我相信學幾年,可以掌握日常普通話

而且,若屋企用粵語,小朋友理應可以明白到粵普分別。例如,文法,用字分別。

雖然大部份小一面試是英粵,但學習非為考試。如果長遠來說,你覺得小朋友終有一天要學普通話,一定係愈早學愈理想。有speech delay 的小朋友另計

用粵語表達能力一定好過普通很多很多!因為粤語無論語音,語意複雜性都比普通話好!唱歌都是粵語困難很多!
至於幾時開始學普通話各人喜好!

我個女PN讀英普,屋企全粵語,原本都諗住可以三種語言都流利,但發覺因為要掛住學語言學唔到日常既野,連廣東話講野進度都慢左。普通話學到少少又唔係多,覺得損失都幾大,寧願集中番英粵。學校上中文堂都教得快同深入,小朋友興趣都大d。普通話寧願第時外補。

我仔由n 開始英普,到而家k3都係英普,而喺屋企只講廣東話,佢廣東話非常流利,伴讀圖書時佢會鍾意我用返廣東話。我記得上年帶佢去圖書館,見到個講普通話嘅男仔,佢就自然用普通話去同人溝通做fd,。啱啱去完英國旅行,佢喺英國嘅公園自然就用英文去撩幾個10歲嘅哥哥一齊玩。功課上我用返廣東話,因為我發現佢雖然學校無廣東話,但佢唔知點解會知道一個字嘅普通話同廣東話點讀,所以由得佢自己轉台。

而我自己細個係讀普教中嘅中學,我一d都唔覺自己母語唔掂,相比我妹妹(佢嗰間係粵教中),岀嚟做事之後,我普通話識聽識講,中文又唔比佢差喎。

語言天份人人唔同。

一句講哂,小朋友語言天份一般或偏慢,最好英粵。

回覆:siden 的帖子

我只想講小一面試9 成學校用廣東話問。

就算普教中的赤柱聖提,CKY, St Louis, 主要都同Cantonese 問。

引用:母語是廣東話就英粵,廣又識少少普又識少少

原帖由 acharsiu 於 15-09-25 發表
母語是廣東話就英粵,廣又識少少普又識少少,結果兩樣都半桶水。
普通話當外語學得啦。大把報章話普教中害 ...
Totally agree

普通話學中文既好處係你所講既詞語基本上就係你寫字作文既用詞,如果只係為溝通既話,其實學唔學都唔太重要,反正無論你講得幾差都好,啲台灣人大陸人都基本聽得明

引用:普通話學中文既好處係你所講既詞語基本上就

原帖由 cpychung 於 15-09-27 發表
普通話學中文既好處係你所講既詞語基本上就係你寫字作文既用詞,如果只係為溝通既話,其實學唔學都唔太重要 ...
咁又真,我以前係中資做,有個同事係唔識普通話,佢係將廣東話求其讀歪曬就當係,但每次D國內同事又聽得明佢講咩架喎,好神奇係我每次聽我同事D普通忍笑忍得好辛苦

回覆:JuliaCKL 的帖子

其實我之前為囝囝選k1班時都有d迷思,揀英粵定英普,最終揀了英普。依家只返了約個多月學,未知成效/影響如何,不過囝囝好愛返學,投入,至於講廣東話時亦未見與其他語言有混淆,開學後喜見佢說話時識運用廣東話講新詞彙。

引用:最好先了解自己小朋友,+無最好,+只有最適

原帖由 ymhmami 於 15-09-26 發表
最好先了解自己小朋友, 無最好, 只有最適合!
如何可了解?因為現時只知溝通冇問題,但已經報名時要決定。

回覆:sala222 的帖子

引用:大家選英粤定英普?我想知點解要選普通話?

原帖由 sala222 於 15-09-24 發表
大家選英粤定英普?我想知點解要選普通話?唔係考小一多用粵語?文法又唔同。只係想學多個語言?

...
個人認為小朋友先學好廣東話再學普通話,對小朋友日常溝通更重要!始終廣東話先係香港既母語,點解唔先學好母語再去學其他語言呢?
就算係我地年代,好多人都係後天學習及鍛鍊普通話,語言能力不比他人差!我堅持自己小朋友讀英粵班,因為我認為廣東話先係香港主要溝通語言,普通話可以係小學慢慢學,反正來日方長,我唔想混淆左小朋友自己本身的方言

回覆 Candycat225 的帖子

認同!我小朋友讀緊個間國際幼稚園,校長係多次講座都強調,學生一定要有好好既母語基礎先學第2語言,除非家長一早已有計劃,個計劃仲係好堅定既,即家長堅定將來小朋友會讀英普既國際學校或以英普為主的小學

引用:Quote:原帖由+sala222+於+15-09-24+發表大

原帖由 Candycat225 於 15-10-04 發表
個人認為小朋友先學好廣東話再學普通話,對小朋友日常溝通更重要!始終廣東話先係香港既母語,點解唔先學好 ...
多謝分享,我都好認同。我都20幾歳先學,2年已經好講得好好。我偏方廣東話,但見很多家長,朋友,甚至學校都傾向英普,我真係怕我太輕視,選擇錯誤...

回覆:edconcheung 的帖子

‹ 上一主題|下一主題