用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Victoria playgroup
go

Victoria playgroup [複製鏈接]

我剛收到電話,Victoria playgroup 收我個女,佢現在歲半。我想問問大家,
1. 有沒有人參加過,內容同師資好嗎?
2. 上課語言係英普定係英廣?
3. 係唔係好大機會會入番Victoria N 班?佢會唔會因為咁加分?
4. 我想問下九龍區邊間VICTORIA 會好一點?

希望大家可以幫幫手,謝謝!

4    0    0    0

1.我仔今年八月才加入,每星期上三天,每次大概兩小時;有兩位老師(分別中文和英文)各負責一小時;內容: 有課室自由活動時間(周圍有玩具玩)/故事/唱歌跳下舞/茶點/physical playtime.....師資講唔到好唔好,只能說英文老師有外藉有本地,即使本地的老師英文水平很好。校長老師職員全都友善親民有愛心
2.英廣
3.playgroup的學生只是多一個observation session,都要interview,不過多條保險線萬一interview表現強差人意都可以睇返observe時個comment.大唔大機會講到底都係睇個小朋友表現,同埋睇下你1st choice揀邊間
4.九龍得兩間⋯你睇下之前啲post,上下victoria website睇下,俾唔到意見。我是港島人
希望可以解答你問題

謝謝你的回應, 我會在上康12:55_2:55, 今日交了學費, 整體感覺都幾好, 只係有點遠, (我家在九龍), 你小朋友是邊班?排得耐唔耐? 我想問下同artplus 有沒有唔同?

引用:謝謝你的回應,+我會在上康12:55_2:55,+今日

原帖由 Avis_chu 於 15-09-25 發表
謝謝你的回應, 我會在上康12:55_2:55, 今日交了學費, 整體感覺都幾好, 只係有點遠, (我家在九龍), 你小朋友 ...
我由3個月 apply Vic PG, 但到22個月先排到,之後都再 apply K1 (因12月細B唔收),再 apply Pn (大B)就收左。你問我vic pg 有冇d advantage, 我自已認為係有。囡囡係超怕生保,見到stranger 就縮埋一邊連 pg老師都話識左你半年有多你仲係對我有介心😔。至於 interview, 我地唯一多個 class observation,等小朋友喺熟習環境下 perform得好d。基本上,我地亦要去第一志願嘅 campus interview, 我選左CWB, 去到囡囡已經十問九唔應。一入到課室有幾張抬放玩具,小朋友自由坐,自由玩,3個不同 languages ( Cantonese, English, mandarin)的老師輪流observe,同小朋友玩,問下問題。到最後circle time, 一齊唱歌跳舞。囡囡死唔肯,我心諗死硬。。之後pg老師話學校再問佢囡囡上pg如何?因為完全冇表現可言,老師話囡囡上課好獨主,結果學校再派人去PG observe 囡囡多一次。果日出奇地表現奇好就收左下康。所以我覺得如果你真係好想入Vic,就 keep 住讀佢PG,一定有幫助。

引用:Quote:原帖由+Avis_chu+於+15-09-25+發表謝

原帖由 lamlam0710 於 15-09-26 發表
我由3個月 apply Vic PG, 但到22個月先排到,之後都再 apply K1 (因12月細B唔收),再 apply Pn (大B)就收左 ...
恭喜如願入到Vic. 你知唔知PG入面有冇一半入到PN? 謝謝!

引用:Quote:原帖由+lamlam0710+於+15-09-26+發表

原帖由 Beauty00724 於 15-09-26 發表
恭喜如願入到Vic. 你知唔知PG入面有冇一半入到PN? 謝謝!
我果班就9個之中有3個入到K1,4個入 pn, 2個就岩岩先開始上PG就冇offer

引用:Quote:原帖由+lamlam0710+於+15-09-26+發表

原帖由 Beauty00724 於 15-09-26 發表
但我朋友果班,9個只有1個入到。真係好睇彩數

回覆:lamlam0710 的帖子

Which campus? Are all big b or small b? Asking for a friend, thanks

回覆:Victoria playgroup

係Victoria playgroup定art plus較大機會入Victoria kindergarten?

請問你地成功入到pn or K1 嘅小朋友喺邊個stream?

另外邊間最無機會同難入?(唔識人,no siblings)

Thanks

引用:Which+campus?+Are+all+big+b+or+small+b?+

原帖由 adalyho 於 15-09-26 發表
Which campus? Are all big b or small b? Asking for a friend, thanks
Mainly LK, HH campus. 我果班多數係11,12月龍B,3個入到k就係細B,而囡囡同另外幾位就入PN做大B。不過我聽親PG家長都係好恨入到Vic,都好少聽到 apply 其他學校,除了要 back up in case 入唔到Vic

引用:係Victoria+playgroup定art+plus較大機會入

原帖由 dy0905 於 15-09-26 發表
係Victoria playgroup定art plus較大機會入Victoria kindergarten?
我冇上過arts plus, 不過我聽到PN家長中都有個係讀 arts plus。其他都係Vic PG

引用:請問你地成功入到pn+or+K1+嘅小朋友喺邊個s

原帖由 jyk 於 15-09-26 發表
請問你地成功入到pn or K1 嘅小朋友喺邊個stream?

另外邊間最無機會同難入?(唔識人,no siblings)
我上pg果 group 全部都係trilingual. 我地都係冇 connection(平凡人)冇 sibling. 不過我有個好朋友,佢妹夫識人,排 pg一個月唔夠就有位。冇connection 咪唯有好似我囡囡咁乖乖地排十幾二十個月 law..

請問你知唔知有冇小朋友讀完pg 上咗英普班? Or trilingual pn 之後上IS?

因為依樣都係我依家嘅煩惱..

Thanks!

引用:請問你知唔知有冇小朋友讀完pg+上咗英普班?

原帖由 jyk 於 15-09-27 發表
請問你知唔知有冇小朋友讀完pg 上咗英普班? Or trilingual pn 之後上IS?

因為依樣都係我依家嘅煩惱..
我 understanding vic pn 全部都trilingual,到上k1先分

到K1 先分係咩意思?
我睇website pn 已經可以揀stream...

回覆:jyk 的帖子

只有兩間分校開英普pn, 去到k1每間都有bilingual stream

比如pn 入讀trilingual , k1 轉bilingual 得唔得?

其實係咪pn 就應該決定local 定IS?

回覆:jyk 的帖子

可以既,睇下報邊間,有啲本身已經開左EP pn,咁入上午班k1 EP stream 未必有位比你轉。

‹ 上一主題|下一主題