用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛上完優才首課,感覺如何
樓主: Connie12747
go

剛上完優才首課,感覺如何 [複製鏈接]

回覆:Alange 的帖子

其實呢10堂都有唔同嘅題目,真的未必滿足到你想知嘅問題。還有你應該喺報名前去簡介會時了解清楚至報名。優才係好講求家校合作嘅學校,並唔係想啲家長交託哂俾學校而自己唔配合的,所以就算入讀後都會有唔少活動要家長參與。如果上過一堂後覺得並非自己所想的話,請早點讓給心儀嘅家長吧!今年有許多哥哥姊姊在讀的都是排在waitlist上,佢地家長都好心急㗎!

回覆:hoivy 的帖子

好好

引用:其實呢10堂都有唔同嘅題目,真的未必滿足到

原帖由 miaochu 於 15-09-28 發表
其實呢10堂都有唔同嘅題目,真的未必滿足到你想知嘅問題。還有你應該喺報名前去簡介會時了解清楚至報名。優 ...
你留番啖氣暖肚好過啦!同無賴講道理係未結果的……

回覆 nostradamus 的帖子

莊子與惠子游於濠梁之上。

莊子曰:「鯈魚出游從容,是魚之樂也。」

惠子曰︰「子非魚,安知魚之樂?」

莊子曰:「子非我,安知我不知魚之樂?」

惠子曰「我非子,固不知子矣;子固非魚也,子之不知魚之樂,全矣!」

莊子曰:「請循其本。子曰『女安知魚樂』云者,既已知吾知之而問我。我知之濠上也。」

受到警告

回覆:剛上完優才首課,感覺如何

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:Quote:原帖由+miaochu+於+15-09-28+發表其

原帖由 dwkw333_1 於 15-09-28 發表
你留番啖氣暖肚好過啦!同無賴講道理係未結果的……
版主,唔該close埋這個post。費事比個地方比D不講道理的人係度再無理地評擊他人。Thanks.

系版主未封贴前只想講言論自由是擋不住的。 一間不能接受批評的學校, 其教育的熱誠, 辦學理念都唔知去左邊! 一言堂只有强權。

如果ek 只可以讚揚,唔可以接受任何評論,相信好多人會失望

回覆:dwkw333_1 的帖子

我反而好慶幸呢10堂可以篩走呢啲滿口話人垃圾嘅家長,又或者當年佢小朋友考唔倒,所以心心不忿!

点解考唔到就要心心不忿呢?考到上完十堂又冇學位先致會不忿! 只是路過, 連少許批評都聴唔入耳,何需多言, 只是對牛彈琴

引用:我反而好慶幸呢10堂可以篩走呢啲滿口話人垃

原帖由 miaochu 於 15-09-28 發表
我反而好慶幸呢10堂可以篩走呢啲滿口話人垃圾嘅家長,又或者當年佢小朋友考唔倒,所以心心不忿!

...

優才校長真係用心良苦,一招引蛇出洞,便引出成班…

由始至終,從來都冇人反對評論學校。但有些家長越講越過份,語帶取笑、無理批評成份,引來看不過眼的家長出聲。試問没尊重他人,沒尊重自己的人,怎會得人尊重呢!?

誰是校長? 校長在這裡?

引用:+本帖最後由+dwkw333_1+於+15-9-28+20:00+

原帖由 dwkw333_1 於 15-09-28 發表
真係慘,講真講笑都未識分…

回覆 Lucifer3960 的帖子

事亊唯心或唯物,皆非正論。

大家小安無燥。我明白優才是一間容易引起大家爭論的學校。就我上完家長堂的感覺,確實是我手寫我心。然而,一間學校的好壞(其實無話絕對好壞),亦不是單憑一堂的表現就可判斷。人無完人,事無完事,我們都不完美,又何必強求學校完美呢?我仍然會繼續聽完9堂,了解清楚優才是否合適小兒的學校才作決定。

其實優才係一間有心的學校,起碼它願意和家長溝通。

至於在收生程序上的安排,大家亦無需介懐。時間是拖長了一些,但這是基於校方的理念,實在無可厚非。

希望大家停止爭執,和和氣氣。

引用:我反而好慶幸呢10堂可以篩走呢啲滿口話人垃

引用:大家小安無燥。我明白優才是一間容易引起大

原帖由 nostradamus 於 15-09-28 發表
大家小安無燥。我明白優才是一間容易引起大家爭論的學校。就我上完家長堂的感覺,確實是我手寫我心。然而, ...
多謝提点

回覆:nostradamus 的帖子

做你的兒子應該幾幸福

回覆:Alange 的帖子

溫馨提示:上完十堂,交埋功課,令郎都未必可以入讀㗎!

‹ 上一主題|下一主題