用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配
go

自行分配 [複製鏈接]

如獲自行分配但不去註册,可否參加大抽獎?

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

可以
恐龍家

derek12345 發表於 15-9-24 13:52
如獲自行分配但不去註册,可否參加大抽獎?
咁奇??

回覆:derek12345 的帖子

自行唔係揀自己最想入嗰間? 收咗都唔入,好嘥!

引用:自行唔係揀自己最想入嗰間?+收咗都唔入,好

原帖由 evalau825 於 15-09-24 發表
咁都唔奇,家長搷自行時可能保險一些

醒目開學勳章 貢獻勳章

evalau825 發表於 15-9-24 15:25
自行好多人都係揀自己有機會入嗰間唔係自己想入嗰間!

恐龍家

自行收咗都唔入等大抽奬=你根本填錯表/唔明遊戲玩法

回覆:john.ma 的帖子

想了解點解你咁講? 我以為自行揀一間比有機會入又喜歡的,等心儀私小收生結果,如果自行和私小有得揀,又覺得私小較適合,就揀放棄自行,私小back up,再去抽獎希望中更好的官津。唔中都有心儀私小。
這樣諗有錯可否指正?

如果時間上同各方面配合到就係囉!
但而家好多時私小收左, 都要你簽生死狀, 無你想像咁PERFECT的.

回覆 秋啪頭 的帖子

宜家係講緊唔要自行等大抽奬,唔係唔要自行揀私小。私小收你,你都可以揀私小或自行,冇問題。
自行都係揀你最想入個間津小,你買六合彩,中咗中秋金多寶頭奬都唔想要,係都要等下期同人一齊押多一次注,唔覺得有點.....

vinik  同意.... 本身個問題有點奇怪.... 自行應該係最想入果間吧  發表於 15-9-25 11:10

如果明知心儀個間喺自行stage 係0機會既,咁咪會喺自行Stage揀一間機會大啲(eg 可能樓主謀學校有舊生分,哩間學校都OK但唔係最心儀)。到11月如有私小offer backup 就再去大抽獎最心儀個間

醒目開學勳章 王國長老

john.ma 發表於 15-9-25 10:21
自行收咗都唔入等大抽奬=你根本填錯表/唔明遊戲玩法

非也非也
自行填間大機會, 之後有私校收, 放棄自行果間搏間更心儀, 有何不可

醒目開學勳章 王國長老

john.ma 發表於 15-9-25 10:40
回覆 秋啪頭 的帖子

宜家係講緊唔要自行等大抽奬,唔係唔要自行揀私小。私小收你,你都可以揀私小或自行, ...

自行唔一定係揀最心儀, 好多家長係被迫揀最大機會, 你明白分別嗎?
例如: 我最心儀聖喇拔, 但明知手上分數只可做炮灰, 所以就填間都OK的, 起碼憑手上分數有得抽下 (例如20分有機會收)
但呢間自行選校, 又及不上心儀私小, 所以有心儀私小(又俾大抽獎)就會揀私小放自行, 大抽獎再抽聖喇拔

有人鐘意利用策略play safe, 就會咁玩

醒目開學勳章 貢獻勳章

我估,大家可能唔明白攞住20分雞肋嘅感覺
問得嘅,多數係攞住20分雞肋,如果有私小(又俾抽獎嗰d),會想放自行去試抽獎
人之常情
恐龍家

冇諗過中間有私小backup呢層~ 呢個遊戲果然高深

醒目開學勳章 王國長老

識玩又有本事玩, 就會咁玩

我呢d15分/10分人士, 唯有安安份份等運到

john.ma 發表於 15-9-25 10:40
回覆 秋啪頭 的帖子

宜家係講緊唔要自行等大抽奬,唔係唔要自行揀私小。私小收你,你都可以揀私小或自行, ...
有幾奇??....自行係揀間機會大既...當你之後手揸間私小...又俾你去抽獎
放棄自行位再去抽獎....係經常會發生 ~~~

引用:Quote:john.ma+發表於+15-9-25+10:21+自行

原帖由 Charlotte_mom 於 15-09-25 發表
非也非也
自行填間大機會, 之後有私校收, 放棄自行果間搏間更心儀, 有何不可
...
X2完全認同,咁玩先最聰明,雙重保險

HK-MAN 發表於 15-9-24 14:35
咁奇??
唔奇, 上年有位會員, 20分自行抽入聖家, 又有聖母backup, 最後唔甘心放番聖家抽MCS.

唔知佢抽唔抽到MCS呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如自行唔揀最心儀果間(又明知0機會),你都要會預咗摶到盡去到叩門呱?你冇111,好多學校都唔彩你啦。除非你唔會去叩門,否則你會放棄咗111(當然有啲學校都接受011叩門),大抽奬後就止步果種,咁就冇所謂。
不過算啦,各位認為咁樣係work就OK,無謂拗。
‹ 上一主題|下一主題