用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見! ...
go

聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英文基礎嘛嘛哋,讀得辛苦,中一差D要留班,而家日日去補習,但喺幫助唔大。喺聖言讀咗一年幾,仔仔嘅性格明顯變咗,沉默咗,成日收埋自己,對運動冇興趣,日日返學前一D朝氣都冇,死氣沉沉,遲遲都唔想出門口,同佢傾過,如果佢喺聖言讀得辛苦,可以考慮轉校,但喺佢又話唔需要,見到佢咁樣,我好擔心,唔知喺唔喺應該幫佢轉校?

王家爸爸  可能順天、觀官更適合  發表於 15-9-25 11:43
王家爸爸  英文唔好,入到聖言未必係好事。  發表於 15-9-25 11:42

回覆:聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

有冇其它喜好,男喜家中上網/聽歌/看動漫有不用太擔心,但要小心,怕小朋友想多咗,同亞大ㄧ樣識認差,中一包尾,一樣有問轉校但拒絕。

轉回BAND1C校 抑或是 轉去BAND2校??

黃巴士 發表於 15-9-24 14:12
轉回BAND1C校 抑或是 轉去BAND2校??

多跟他交談, 什麼也讓他說出來說出感受, 多鼓勵. 他不想轉校可能不想被看低. 所以轉校與否跟重要多談一下, 加油及保重!

回覆 黃巴士 的帖子

比我會轉間有英文班的中中試試。因小兒班也有個同學差不多咁,見他返學目光吾望人,上堂瞓覺,他也是留班生,可能去到英中追不上。

引用:+仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英

原帖由 崔妍 於 15-09-24 發表
仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英文基礎嘛嘛哋,讀得辛苦,中一差D要留班,而家日日去補習,但喺幫 ...
老實说,到這些小朋友開心最重要!12月好多學校open day!到時帶小朋友看吓!或者有改變主義!

王家爸爸    發表於 15-9-25 11:43

多謝大家的回復!轉不轉校真的是一個非常棘手的問題,一個決定可能影響孩子一生,現在我也毫無頭緒,我需要找學校老師談談,如果老師都認為我兒子學習能力上跟得吃力,那我真的應該幫他轉校。

可以試下觀塘瑪利諾男校, 學生成績校風都好好.

王家爸爸  觀瑪應該唔會收佢  發表於 15-9-25 17:32

英文唔好, 去任何一間英中都會讀得辛苦, 成績唔好, 直資都未必收啦, 何況津校, 有真實個案系, band 1 讀唔上, 去左匯知

Daddle    發表於 15-10-7 16:35
Daddle    發表於 15-10-7 16:32

請問聖言係B1A?

王家爸爸  B1A同B1B之間   發表於 15-9-25 17:29

虫虫主人 發表於 15-9-25 16:03
請問聖言係B1A?
地區名校,應該係官塘區最好既男津校。

daddy999 發表於 15-9-25 14:09
可以試下觀塘瑪利諾男校, 學生成績校風都好好.
讀唔掂聖言,觀瑪好可能都讀唔掂。

王家爸爸 發表於 15-9-25 17:34
讀唔掂聖言,觀瑪好可能都讀唔掂。

係, 兩間叮噹碼頭
朋友囝囝讀紧順天, 話係開心快活校園

TwinWong 發表於 15-9-25 17:38
係, 兩間叮噹碼頭
朋友囝囝讀紧順天, 話係開心快活校園
所以我覺得可能順天、觀官呢類更適合樓主既小朋友。

回覆 崔妍 的帖子

可有資源安排1對1全科補習(主要補用英文教科目)?佢需要鼓勵, set 個時期, 努力過都唔得便應該轉校

Daddle    發表於 15-10-7 16:35

引用:+仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英

原帖由 崔妍 於 15-09-24 發表
仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英文基礎嘛嘛哋,讀得辛苦,中一差D要留班,而家日日去補習,但喺幫 ...
亞女叫你個仔頂硬上喎!

Daddle    發表於 15-10-7 16:36

個人認為,很看此情況是否+分影響孩子情緒及令日常生活混亂?在实际情況下,可以轉到band 2c中学已很好彩,而不須跌入band3校。

小Monkey 發表於 15-9-25 18:04
回覆 崔妍 的帖子

可有資源安排1對1全科補習(主要補用英文教科目)?佢需要鼓勵, set 個時期, 努力過都唔得 ...
我也應為一對一英文補習比較好, 平時每日放學去的只是看功課, 做卷, 不能解決根本問題, 英文要由最基本去打好根基, 就算轉校解決當下情況, 那將來如何升上大學呢?

頂硬上!遇到困難要面對,不能逃避,萬一轉學後成績仍不理想,難道繼續轉學嗎?請一對一補習英文,家長放低對分數d要求,給他時間趕上去。