用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

求用家資料分享.

請問學校 是行IB 嗎? 還是傳統的學制? 還是兩款都有?
除了普教中, 其他學科都是英語教學嗎?

唔係IB,亦非傳統。中文係普教,LA(人文素質)廣東話同普通話並用,其他全英。

「十 二 年 一 貫」

課 程 以「十 二 年 一 貫」銜 接 中 小 學,連 貫 學 生 的 整 體 學 習 經 歷。

三 能 學 生

學 校 重 視 培 育 學 生 的 三 能 (3L),即 中 文、英 文 及 資 訊 科 技 的 能 力(Literacy in English, Chinese & Information)。

英 語 教 學

引 進 看 字 讀 音 法 (Phonics) 及 英 國 文 學 作 品,提 升 學 生 對 英 語 的 學 習 興 趣 和 能 力。

中 文 科

中 文 科 以 普 通 話 教 授。

數 學 科

著 重 數 理 科,加 強 學 生 的 解 難 能 力,創 造 力 及 高 階 思 維。

教 學 語 言

除中文及人文素質以普通話教學外,其他全以英語教學。

因 材 施 教

重 視 學 生 的 個 人 專 題 探 究 及 小 組 研 習,並 因 應 學 生 不 同 的 學 習 需 要 和 智 能 發 展,提 供 適 切 的 課 程,拔 尖 補 底,確 保 每 一 位 學 生 皆 有 均 等 發 展 機 會。

學校會不會推行IB課程?
學校在小學會以頗活動教學形式,培育學生的自學能力、行動研究等。高中階段除提供香港DSE課程外,今年增設GCSE 英國試課程。IB國際文憑課程則暫時擱置。

曳曳爸 發表於 15-9-24 11:04
唔係IB,亦非傳統。中文係普教,LA(人文素質)廣東話同普通話並用,其他全英。 ...
你地班老師有講廣東話咩?? 學校好似嚴禁用廣東話傾談....

回覆 sze0203 的帖子

我個曳曳講嘅,LA主要都係普通話,間中有啲廣東話。

LA using mandarin from last year Grade 1.

For those in G3 or above is use Cantonese

welcome  G1 students who admitted in Sept 2013 onwards, LA class is taught in Mandarin.  發表於 15-9-25 12:37

引用:回覆+sze0203+的帖子 我個曳曳講嘅,LA主

原帖由 曳曳爸 於 15-09-24 發表
回覆 sze0203 的帖子

我個曳曳講嘅,LA主要都係普通話,間中有啲廣東話。
我果個都係咁講