用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友唔專心應該揀咩類型學校?
樓主: macmate
go

小朋友唔專心應該揀咩類型學校? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+macmate+於+15-09-24+發表我

原帖由 freakymama 於 15-10-14 發表
我個女情況一樣,去政府醫院證實是ADHD
你咪嚇我!我諗都冇諗過。坦白講,都唔敢諗

Hillkymama  個人意見, 唔似係. 唔洗驚.  發表於 15-10-14 12:09

引用:Quote:原帖由+freakymama+於+15-10-14+發表

原帖由 macmate 於 15-10-14 發表
你咪嚇我!我諗都冇諗過。坦白講,都唔敢諗
哈佬喂咩,唔係想嚇你,建議你多加留意,因為我自己都是ADHD,自小學懂面對ADHD會學習更有效率。可能你的孩子不是,我只是善意提醒,don't get hard feeling : )

引用:Quote:原帖由+macmate+於+15-10-14+發表你

哈佬喂咩,唔係想嚇你,建議你多加留意,因為我自己都是ADHD,自小學懂面對ADHD會學習更有效率。可能你的孩 ...
我都係講吓笑!唔好太介意!

引用:Quote:原帖由+macmate+於+15-10-14+發表你

哈佬喂咩,唔係想嚇你,建議你多加留意,因為我自己都是ADHD,自小學懂面對ADHD會學習更有效率。可能你的孩 ...
我都係講吓笑!唔好太介意!多謝你嘅提醒

我小朋友都有類似情況k2, 上堂魂不附體, 到玩時間就好正常, 對答如流 (k1老師都咁講), 對數字好弱, 接收能力都弱, 叫做2件了做了1件, 又或者重複多次才做到 ! 

不過老師話開學不久, 要耐一點觀察 !

不過興趣班老師又話她好ok, 留心有反應mouth:" />

但在家又可以架喎, 寫1字重自己拿ruler來寫mouth:" />

現在只可以講做多一點點, 多點觀察, 多點玩有關遊戲, 多點關顧, try my best !

引用:+本帖最後由+subb+於+15-10-14+09:29+編輯+

原帖由 subb 於 15-10-14 發表

我小朋友都有類似情況k2, 上堂魂不附體, 到玩時間就好正常, 對 ...
其實興趣班老師未必有幼兒教育的專業訓練……這點要留意。

picture 發表於 15-10-14 09:58
其實興趣班老師未必有幼兒教育的專業訓練……這點要留意。
她上興趣班的ctr,我是熟悉的 ! 而導師也很專業,都有留意下她上堂情況
其實應該講個ctr上的是遊樂普通話 (老師也是教過家姐的)

回覆:mandycmt7 的帖子

我囡囡一樣你做任何事都慢,K3 班主任亦已有投訴,食茶點、去廁所所有嘢都慢。平時家課只有二本,可以做一小時以上,食飯食一小時!任何方法都試過,如限時做家課,做唔哂不準再做,她竟然回來跟我講老師都冇罵她,做唔哂唔緊要的所以現在考小學,希望找一所不太谷的小學,否則一定會好辛苦!

引用:我囡囡一樣你做任何事都慢,K3+班主任亦已

原帖由 lulu0307 於 15-10-16 發表
我囡囡一樣你做任何事都慢,K3 班主任亦已有投訴,食茶點、去廁所所有嘢都慢。平時家課只有二本,可以做一 ...
個老師咁唔醒目:;pppp:

引用:小朋友女仔今年k2,尚算聰明,但衰唔專心同

引用:Quote:原帖由+lulu0307+於+15-10-16+發表我

原帖由 macmate 於 15-10-16 發表
個老師咁唔醒目:;pppp:
😂完全幫唔到手,所以我個女一d都唔驚

引用:Quote:原帖由+macmate+於+15-09-24+發表小

原帖由 IloveJJ 於 15-10-16 發表
我個仔小一二時,都係唔專心又手腳慢架,但老師好叻,一開學已知!即刻安排佢坐第一,仲搵女班長坐佢隔離, ...
我女返到學校公主病上身,啲同學又係咩都幫手,服侍周到!佢班老師同你個唔同,即刻調走我個女避開咗個好幫得手嘅同學,要訓練佢獨立啲,自己做自己事!可能呢啲就係幼稚園同小學嘅分別

Yanamami  其实老師係為佢好~  發表於 15-10-17 09:10

我自己親身經驗, 不專心是由細有樣睇, 幼稚園發現的, 好多時到小學會證實, 很多因智高同學習能力不低, 成績未必差, 不過學習的過程因為要同不專心對抗, 可以說是事倍功半.  

好多training 同獎勵制度其實未必有效, 不計食藥, 最有效的是:
1, 幫佢將task 分細, 早一點違標做下一樣.
2. 減低重覆task.
3. 小班, 受到更多的寬容
4. 家長學習接受同尋求設立其它目標, 如不計時, 而計分等..
‹ 上一主題|下一主題