用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友唔專心應該揀咩類型學校?
樓主: macmate
go

小朋友唔專心應該揀咩類型學校? [複製鏈接]

macmate 發表於 15-9-24 15:48
信我!一定唔係唔明(因指示太太太簡單,而老師亦重覆好幾次佢都冇行動,直至老師走埋去同佢面對面講一次佢 ...
哦,會唔會係乜都識晒,覺得老師膚淺呀

引用:Quote:macmate+發表於+15-9-24+15:48+信我

原帖由 HK-MAN 於 15-09-24 發表
我係認真頭痛!唔係講笑或曬命!小朋友一定唔係資優,只算有小聰明!學術上冇自己預先早教,冇可能識晒。唔專心嘅可以係指令、更甚係去去吓廁所游魂,痾完都仲要唔願起身!老師知佢嘆慢板特意安排佢第一個入廁所,但10次有9次都仍然係最尾嗰個出番黎!

HK-MAN 發表於 15-9-24 16:04
有機! 我嗰個試過俾老師話佢上堂唔投入. 問佢點解, 佢話D嘢佢已經識, 覺得個老師講D嘢好悶

macmate 發表於 15-9-24 16:16
我係認真頭痛!唔係講笑或曬命!小朋友一定唔係資優,只算有小聰明!學術上冇自己預先早教,冇可能識晒。唔 ...
我真係覺得你個小朋友冇野,佢只係跟校內老師作對,你還是放鬆啲啦..

ok3 發表於 15-9-24 16:18
有機! 我嗰個試過俾老師話佢上堂唔投入. 問佢點解, 佢話D嘢佢已經識, 覺得個老師講D嘢好悶
...
真係有咁既可能架...

回覆:小朋友唔專心應該揀咩類型學校?

我同你情況都幾似,都有相同問題是否小班適合d,但間間學校唔同,小班都係廿五人一班,發夢遊魂都唔會被注意。我寧願揀間自己同小朋有都鍾意,有信心跟得上的。而且好睇學校老師有幾包容,肯唔肯幫小朋友專心d,例如俾佢坐第一行。我聽人講小朋友做中游最慘,因間間學校都話會拔尖補底,中游小朋友就真係無人理,唯有自己收下風,學校平時點對各類型學生啦。

macmate 發表於 15-9-24 16:16
我係認真頭痛!唔係講笑或曬命!小朋友一定唔係資優,只算有小聰明!學術上冇自己預先早教,冇可能識晒。唔 ...
我明白你的憂慮,我個仔以前都有類似問題,K1,K2 都發夢,其實係未搵到目標,最大可能如樓上講佢覺得悶。除了發夢,有其他問題嗎?情緒?習慣?食物敏感?小肌肉?

囡囡有咩興趣?你有無同佢温返每日所學?佢畫畫專注證明佢可以專心。
活動教學可能令發夢的更加發夢。
我曾經以為阿仔讀寫障礙,教一星期名都唔識寫。又帶佢做test,見心理學家、言語治療師、社工、幼稚園校長、中學校長都問埋都話無大問題。比咗啲訓練耐性、專注力練習,依家進步多了。

引用:Quote:原帖由+HK-MAN+於+15-09-24+發表哦,

原帖由 macmate 於 15-09-24 發表
我明白你的情況,我女手腳又係勁慢,最終我選擇了間功課少,多閱讀,學校愛心勁多的小學。暫時覺得佢主動返,積極返,連帶做功課速度都好咗少少(真係少少),所以我覺得,你要了解下學校嘅功課量,佢係慢版就要揾D少功課嘅學校。至於專注力,我相信佢暫時未揾到佢嘅興趣,才令佢唔專心而已。

引用:Quote:原帖由+macmate+於+15-09-24+發表我

原帖由 mandycmt7 於 15-09-24 發表
我明白你的情況,我女手腳又係勁慢,最終我選擇了間功課少,多閱讀,學校愛心勁多的小學。暫時覺得佢主動返 ...
我想問下你小朋友果間係邊間呢? 好有興趣!!!

引用:Quote:macmate+發表於+15-9-24+16:16+我係

原帖由 Hillkymama 於 15-09-24 發表
我明白你的憂慮,我個仔以前都有類似問題,K1,K2 都發夢,其實係未搵到目標,最大可能如樓上講佢覺得悶。除 ...
淨係上堂、去廁所發吓夢咋!去玩就梗係冇問題。亦都無其他情緒、習慣或敏感問題。希望只係如你所講,未搵到目標啦!

我考慮活動教學係因為覺得普遍老師會誘發小朋友嘅興趣,唔會好似傳統咁只講書,有老師講,冇/少同學發言。

囡囡對音樂都算係有啲興趣,可以坐好聽晒個幾鐘頭嘅音樂劇(都算坐定定)。我有每日同佢閱讀課外書,但冇溫習番學校嘅課本,因為我見佢做功課一般都係識晒嘅!(佢要我坐旁,但唔洗我睇住)但有時都會唔記得一個半個生字咁。

另外,請問可唔可以分享吓你畀咗小朋友乜嘢耐性訓練同專注力練習?

教學當然是活動的好,有些新派直g可能較適合,不過同時你要計劃如何考入這些學校

引用:教學當然是活動的好,有些新派直g可能較適

原帖由 MrBeast 於 15-09-25 發表
教學當然是活動的好,有些新派直g可能較適合,不過同時你要計劃如何考入這些學校 ...
但如果係手腳慢同耐唔時遊魂,那麼如何考到直資呢⋯⋯因為我女情況也一樣,願聞其詳

引用:Quote:原帖由+HK-MAN+於+15-09-24+發表冇錯

原帖由 macmate 於 15-09-24 發表
信我!一定唔係唔明(因指示太太太簡單,而老師亦重覆好幾次佢都冇行動,直至老師走埋去同佢面對面講一次佢 ...
我仔宜家k1,佢都係咁,成日發白日夢,要老師埋去拍佢再重複好多次先得😓好彩間幼稚園d老師有愛心,特登比佢坐前d😂

zebrabb 發表於 15-9-25 07:47
但如果係手腳慢同耐唔時遊魂,那麼如何考到直資呢⋯⋯因為我女情況也一樣,願聞其詳

...
咁就要接受現實,努力解決手上問題。除非有什麼特別問題,一般來說,專注唔到一係太淺太悶,一係就太難。至於手腳慢,若跑得慢想快d,要點做呢?操是最簡單而有效的做法,高層次d就分析下有冇乜基楚問題。

回覆:ArieBaby 的帖子

係救恩,香港區

引用:Quote:原帖由+mandycmt7+於+15-09-24+發表

原帖由 ArieBaby 於 15-09-24 發表
我想問下你小朋友果間係邊間呢? 好有興趣!!!
係救恩,香港區

引用:Quote:zebrabb+發表於+15-9-25+07:47+但如

原帖由 MrBeast 於 15-09-25 發表
咁就要接受現實,努力解決手上問題。除非有什麼特別問題,一般來說,專注唔到一係太淺太悶,一係就太難。至 ...
已加強反應訓練,但是跳舞永遠慢人幾拍

引用:Quote:原帖由+ArieBaby+於+15-09-24+發表我

原帖由 mandycmt7 於 15-09-25 發表
係救恩,香港區
請問小朋友只是手腳慢?那麼正常應對的反應呢?

回覆:Hillkymama 的帖子

Hi holly mama, 請問你給了什麼訓練耐性練習?我想我仔都須要, 訓練了多久, 幾歲?

回覆:小朋友唔專心應該揀咩類型學校?

原來有好多同道中人

每間學校、每班梗有一個半個
唯有叫大家努力、加油!

請有經驗者分享吓訓練及過程。謝謝!

‹ 上一主題|下一主題