用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人15分抽入軒小
go

有冇人15分抽入軒小 [複製鏈接]

自行機會是否等於0⋯

6    0    0    0

回覆 mymelody0701 的帖子

有朋友都係咁報喎。。。

佢想個仔將來入皇仁!佔住1XX 保持叩門機會。

想報就報啦!

回覆:有冇人15分抽入軒小

有 我5年前15分成功自行入軒下

pomanlife    發表於 15-9-24 10:18

大把20分也入不到,咁試問15分又點入

軒小無宗教,除舊生和世襲生,15分已經是最高,又有5班小1,15分應有機會。

mymelody0701 發表於 15-9-23 23:36
自行機會是否等於0⋯
近兩年兩間軒小既必收生都超收, 計生位只有25個, 你個有幾大機會留俾15分既人抽呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:polarbearlee 的帖子

我朋友的確係以15分入軒下嘅,不過係七年前

karen55407 發表於 15-9-24 09:52
我朋友的確係以15分入軒下嘅,不過係七年前
唔記得係5定係6年前, 軒上軒下乙2都近乎必入..... 不過此一時, 彼一時
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

軒小無15分入好耐了
提提各位根據今年叩門紀錄, 軒上收000申請(12網不過軒上擺乙4之後)有面試最後無收(學校揀左160人面試, 取錄10人),
http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=1
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=2

而軒下就似乎真係需要乙1-3有選軒下

hkpapa852  000都有得面試  發表於 15-9-24 10:18

醒目開學勳章 王國長老

最新消息
識人今日lunch後交軒下, 約250號申請
職員話:
以往都係乙123有得見, 見完仲有位再見非乙123, 而乙1唔會優先過乙2,3

Charlotte_mom 發表於 15-9-24 15:43
最新消息
識人今日lunch後交軒下, 約250號申請
職員話:
甘請問知道110 或者100 一定有得見嗎? 叩門

引用:Quote:mymelody0701+發表於+15-9-23+23:36+

原帖由 hkpapa852 於 15-09-24 發表
近兩年兩間軒小既必收生都超收, 計生位只有25個, 你個有幾大機會留俾15分既人抽呢?
...
必收生應該係食大抽獎位,唔係自行位?

有,已交軒小,博1-1-0叩門!

ffaye 發表於 15-9-24 19:24
必收生應該係食大抽獎位,唔係自行位?
唉.... 又要解釋

無錯, 必收生超收, 多收既學額係會係統一派位到扣起, 但必收生既多寡, 對自行計分既學位, 真的一點影響也沒有嗎?

計分生最少可佔總學額既20%, 假設全級共收100人, 有以下可能

A. 必收生40個, 結果係計分生分有20個, 統一派位只剩40個 (統一派位有10個位被必收生攞咗)
B. 必收生20個, 結果係計分生分有30個, 統一派位剩下50個

echiang 發表於 15-9-25 10:40
有,已交軒小,博1-1-0叩門!
上定下?

引用:Quote:ffaye+發表於+15-9-24+19:24+必收生

原帖由 hkpapa852 於 15-09-25 發表
唉.... 又要解釋

無錯, 必收生超收, 多收既學額係會係統一派位到扣起, 但必收生既多寡, 對自行計分既學位, ...
咁hit既學校,一向預左必收生會用曬30%,計分只有20%.我以為你既意思係必收會食左自行嗰20%啫!係我問得唔夠清楚。

ffaye 發表於 15-9-25 11:27
咁hit既學校,一向預左必收生會用曬30%,計分只有20%.我以為你既意思係必收會食左自行嗰20%啫!係我問得唔夠 ...
熱門男女校必收生達30%係高機會, 但熱門齋校必收生達30%, 其實機會低好多, 所以St Joseph, Marymount, St Francis同St Paul年年都有唔少人20分入到就係咁既原因

請問去到幾多號?

引用:自行機會是否等於0⋯ +

原帖由 mymelody0701 於 15-09-23 發表
自行機會是否等於0⋯
世事難料,可能您今年得

引用:Quote:echiang+發表於+15-9-25+10:40+有,

原帖由 babycute2009 於 15-09-25 發表
上定下?
軒上~

‹ 上一主題|下一主題