用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Jo vs 九華,你地點揀?
樓主: yipwei
go

St Jo vs 九華,你地點揀? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-9-25 09:44
其實我覺得有D奇怪, 點解係攞St Joseph同九華比? 一間香港一間九龍

正路都應該係St Joseph vs 港華, LS vs ...
我估是學校推薦位.

回覆:yipwei 的帖子

朋友個仔九華, 3年前左右入咗HKU Law. 佢話九華好free, 功課唔多. Anyway free唔free 都唔緊要, 自己自律都可以考得好.

王家爸爸  天主教男校一般都較自由  發表於 15-9-26 20:02

真心謝謝大家的分享。小兒是B1A 學生,喜愛運動。自行一會選另一間九龍津校,自行二either 九華或St Jo. 有小小頭痛就是小兒不喜歡St Jo 校舍,話太細。而我就擔心九華成績近年跌了小小。另一原因是近年他學校有好多男仔入了St Jo, 應該機會大過九華。或者我地參觀完二間學校,會有決定。辛苦了6年,唔想揀錯。

王家爸爸  自行一LSC,自行二SJC   發表於 15-9-29 16:00
:-o :-o :-o :-o

請問st joseph有幾多個位留比直屬小學?

回覆 babybaby2010 的帖子

99 places.

回覆:St Jo vs 九華,你地點揀?

九華雖然大,但是設備年久失修,感覺破落中。st jo 的級別應在九華之上好多,如果覺得st jo交通唔方便,也應該選港華啦。

引用:九華雖然大,但是設備年久失修,感覺破落中

原帖由 schumacher 於 15-09-30 發表
九華雖然大,但是設備年久失修,感覺破落中。st jo 的級別應在九華之上好多,如果覺得st jo交通唔方便,也 ...

九華跟聖若瑟一樣歷史悠久,但未至於日久失修,新翼還美倫美煥添...華仁一家(兩華舊生會)為兩間學校籌得龐大儲備去持續提升軟硬件質素,尤其九華近年喺教學有多方面嘅改革。我相信九華喺不久嘅將來會重返頂級男校成績之列,如果樓主揀九華亦唔需要擔心。

引用:Quote:原帖由+schumacher+於+15-09-30+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-10-01 發表
九華跟聖若瑟一樣歷史悠久,但未至於日久失修,新翼還美倫美煥添...華仁一家(兩華舊生會)為兩間學校籌得 ...
加個新嘅球場景好似話舊生比左千二萬去起的。

最近我個女join school 入左九華同QC, 佢話九華設備好過QC好多好多。

不過我個人都係鐘意QC 多d

王家爸爸  如果我仔中文好,我都會揀QC。  發表於 15-10-2 15:02

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-01+發

原帖由 austism 於 15-10-01 發表
加個新嘅球場景好似話舊生比左千二萬去起的。

最近我個女join school 入左九華同QC, 佢話九華設備 ...
呢個消息都幾正確,據聞係大美人丈夫出錢翻新球場。近年袁天凡同其他顯赫舊生為華仁喺籌集同運作資源上都出咗唔少力,所以華仁唔需要擔心資源問題。QC係比九華較著重學術,而且又係官校,所以喺硬件資源上冇教會學校咁有優勢。

兩間都係正嘢,俾個仔自己揀啦
wbmom

如報自行,九華評分制中有25分 out of 200分係教友校友分,如果呢 part 0分感覺好蝕底。

Soundervolt 發表於 15-10-1 08:23

九華跟聖若瑟一樣歷史悠久,但未至於日久失修,新翼還美倫美煥添...華仁一家(兩華舊生會)為兩間學校籌得 ...

球場已於去年換上人做草(同LS的同一品牌)。

圖片來源: Photo Bank of Wah Yan College, Kowloon.

http://ibank.wyk.edu.hk/index.php?pageType=folder&currDir=./2014-2015/20140920%20Grass%20Football%20Pitch%20Blessing%20Ceremony/Mr.%20W.%20K.%20Ching

PS:年久失修,感覺破落。。。另類感覺乎?

王家爸爸  靚過以前好多   發表於 15-10-2 15:05
Soundervolt  六星級校園、B1教肓、仲要免費! 真係HK幾乎绝种呀  發表於 15-10-2 10:10
Yanamami  呢d校園係HK绝种呀~~  發表於 15-10-2 10:00
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-10-2 02:16
球場已於去年換上人做草(同LS的同一品牌)。

據我所知供應商曾經與九華管理層到訪喇沙親身了解有關人做草質量及工程問題。

Soundervolt 發表於 15-10-2 09:26

據我所知供應商曾經與九華管理層到訪喇沙親身了解有關人做草質量及工程問題。 ...

對,當中的相片亦曾在家長會上發佈過。

Soundervolt    發表於 15-10-2 10:07
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

如果只計成績,SJC好好多

yipwei 發表於 15-9-23 21:06
知道兩間都係好學校,但如果二揀一,你地會點揀呢?想听听你們的意見🙇🙇🙇 ...

http://hk.next.nextmedia.com/article/1333/17631615

壹 擋 專 政   [24-9-2015 壹 週 刊]   

李 兆 富   公 共 事 務 顧 問 及 時 事 評 論 員 , 自 由 市 場 智 庫 獅 子 山 學 會 創 會 成 員:

這 一 篇 , 主 要 是 寫 給 現 正 就 讀 於 九 龍 華 仁 書 院 的 學 弟 , 但 也 是 寫 給 特 區 治 下 的 成 年 人 。

學 年 剛 剛 開 始 , 見 到 一 些 學 弟 在 臉 書 上 公 開 投 訴 新 校 長 的 政 策 。 學 弟 形 容 , 新 政 令 九 華 變 得 像 監 獄 一 樣 , 並 懇 請 新 來 的 校 長 , 念 在 自 己 都 是 「 華 仁 仔 」 , 要 守 護 自 由 的 風 氣 , 不 要 將 母 校 變 得 像 一 般 的 地 區 名 校 。

「 根 本 就 係 你 哋 一 直 以 黎 太 過 自 由 , 濫 用 自 由 ! 」
「 返 學 就 係 要 守 紀 律 , 華 仁 仔 不 知 所 謂 。 」

各 位 學 弟 , 這 些 說 話 , 我 在 四 分 一 世 紀 之 前 就 已 經 聽 過 , 所 以 請 你 們 不 要 感 到 驚 奇 。 香 港 是 個 自 由 的 城 市 , 別 人 可 以 有 不 同 的 觀 點 , 但 我 們 也 有 自 由 去 捍 衛 我 們 相 信 的 價 值 。 事 實 上 , 不 知 道 其 他 學 校 的 校 長 , 有 沒 有 這 份 量 度 , 容 許 學 生 公 開 批 評 校 政 , 但 我 知 道 , 在 九 龍 華 仁 , 言 論 自 由 是 建 立 在 一 份 尊 重 。 別 人 對 「 九 華 的 自 由 風 氣 」 的 誤 解 和 偏 見 , 損 失 的 不 是 我 們 , 而 是 他 們 錯 失 了 自 由 學 習 的 機 會 。

記 得 當 年 中 一 開 學 禮 , 其 時 的 校 長 是 狄 恆 神 父 (Fr Deignan) ; 他 除 了 向 我 們 解 釋 In hoc signo vinces 的 意 思 , 最 重 要 的 一 點 就 是 對 我 們 說 , 九 龍 華 仁 的 學 習 風 氣 , 就 是 「 自 學 」 。 為 甚 麼 好 好 哋 一 家 名 校 , 學 生 淪 落 到 要 自 學 ? 自 學 , 為 何 不 留 在 家 中 ?

我 可 以 大 膽 講 , 當 年 公 開 試 的 成 績 , 都 是 自 己 操 練 回 來 ; 九 華 老 師 在 培 訓 狀 元 方 面 , 成 績 一 般 。 可 是 , 在 窩 打 老 道 五 十 六 號 的 七 年 , 我 學 會 了 一 個 非 常 簡 單 , 但 一 生 受 用 的 道 理 : 「 一 生 人 , 食 幾 多 , 著 幾 多 , 講 幾 多 嘢 , 行 邊 條 路 , 自 己 決 定 , 好 過 俾 人 決 定 , 不 過 既 然 條 路 自 己 揀 , 行 落 去 遇 到 乜 都 好 , 都 要 自 己 負 責 。 」

各 位 九 華 學 弟 , 自 由 不 可 能 被 濫 用 , 但 我 們 的 一 生 有 多 精 彩 , 要 視 乎 自 己 個 人 的 選 擇 。 成 年 人 和 兒 童 的 最 大 分 別 , 就 是 成 年 人 要 為 自 己 的 行 為 負 責 , 無 論 是 法 律 上 抑 或 是 道 德 上 。 道 德 上 , 每 個 人 都 有 責 任 , 令 自 己 的 處 境 更 理 想 , 也 應 該 有 自 由 去 為 自 己 奮 鬥 。 法 律 上 , 每 個 人 都 不 得 侵 犯 別 人 的 自 由 , 在 銅 板 的 另 一 面 , 沒 有 自 由 去 決 定 自 己 的 命 運 , 就 談 不 上 責 任 和 道 德 。

無 錯 , 九 華 不 是 出 產 最 多 狀 元 , 畢 業 生 亦 不 是 個 個 飛 黃 騰 達 , 但 是 我 們 九 華 仔 有 份 自 豪 , 因 為 我 們 的 母 校 一 早 就 將 我 們 當 作 一 個 完 整 的 成 年 人 看 待 。 教 育 最 基 本 目 的 , 不 就 是 提 供 一 個 場 所 , 讓 兒 童 演 變 成 人 嗎 ? 今 天 香 港 的 教 育 制 度 , 就 連 這 個 基 本 的 任 務 都 做 不 到 。

「 假 如 不 是 那 些 怪 獸 家 長 , 香 港 的 教 育 制 度 又 怎 會 如 此 本 末 倒 置 ? 」 我 不 是 說 家 長 對 今 天 的 現 象 沒 有 責 任 , 不 過 單 單 這 一 句 嘗 試 推 卸 , 也 足 見 香 港 社 會 愈 來 愈 遠 個 人 自 由 和 負 責 的 價 值 。 有 學 弟 和 教 師 透 露 , 其 實 校 方 也 受 到 社 會 和 政 府 教 育 官 僚 的 壓 力 , 才 會 變 得 愈 來 愈 配 合 主 流 學 校 的 一 般 管 理 模 式 。

說 到 底 , 要 變 的 , 不 是 九 龍 華 仁 , 而 是 那 個 大 量 生 產 超 齡 港 孩 的 「 保 母 官 僚 文 化 」 (Nanny state) 。 香 港 , 其 實 就 像 九 龍 華 仁 一 樣 , 正 在 轉 變 當 中 ; 自 由 變 了 是 罪 , 責 任 也 不 再 被 視 為 榮 耀 , 卻 被 抱 怨 是 一 負 累 。
[ 壹 ]

李 兆 富   公 共 事 務 顧 問 及 時 事 評 論 員 , 自 由 市 場 智 庫 獅 子 山 學 會 創 會 成 員

回覆:St Jo vs 九華,你地點揀?

其實大部份傳統名校都很自由,St Jo亦然。利申:St Jo old boy。

王家爸爸    發表於 15-10-14 17:28
goodboy1  agreed  發表於 15-10-4 23:26

引用:Quote:yipwei+發表於+15-9-23+21:06+知道兩

原帖由 hkpapa852 於 15-09-25 發表
其實我覺得有D奇怪, 點解係攞St Joseph同九華比? 一間香港一間九龍

正路都應該係St Joseph vs 港華, LS vs ...
SFA 好客男生都咁揀

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-25+發表

原帖由 brima 於 15-10-13 發表
SFA 好客男生都咁揀
好多男生

‹ 上一主題|下一主題