用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 囡囡發展遲緩,宜家2歲9個月,仲未搵到幼稚園 ...
樓主: Grace1212
go

[學校] 囡囡發展遲緩,宜家2歲9個月,仲未搵到幼稚園 [複製鏈接]

回覆:囡囡發展遲緩,宜家2歲9個月,仲未搵到幼稚園

S 位是特殊幼兒學校

回覆 KCHK 的帖子

想問S位到底好唔好?對小朋友係唔係真有幫助

要睇下小朋友情況,因為我仔都算係自閉+ global delay 今年8月份剛剛入s 位, 其實佢本來入左自閉呢一班, 但上左一個月多d 就轉左去delay 組(表現較好的), 係呢段時佢講野叻左, 但我見佢連大肌肉都叻左, 如果是上主流再加出面training 家長好辛苦, 要周圍去, 但s 位一次過可以做到( 但有d S 位未必幫到小朋友),我只可以講s 位對我仔幫助好大

柴灣好似有間海星幼兒院/幼稚園。你睇下有無位。不過如果可以的話兼收位做好訓練先去主流幼稚園會更理想。

引用:柴灣好似有間海星幼兒院/幼稚園。你睇下有

原帖由 amebridge 於 15-10-29 發表
柴灣好似有間海星幼兒院/幼稚園。你睇下有無位。不過如果可以的話兼收位做好訓練先去主流幼稚園會更理想。 ...
海星有愛心,校長超有heart

引用:回覆+lulumelody+的帖子 但係宜家全部都開

原帖由 Grace1212 於 15-09-23 發表
回覆 lulumelody 的帖子

但係宜家全部都開學喇,真係唔知點訓好,其實排咗S位的,但係社工話沒有咁快,最 ...
觀塘循X衛理社區中心有intensive class for 排緊s位既小朋友,你可以打去問下

回覆 蕃薯仔媽媽 的帖子

想知海星係唔係專門收果D有特殊需要既小朋友?l

引用:回覆+蕃薯仔媽媽+的帖子 想知海星係唔係專

原帖由 Grace1212 於 15-11-20 發表
回覆 蕃薯仔媽媽 的帖子

想知海星係唔係專門收果D有特殊需要既小朋友?l
梗係唔係啦,係普通香港天主教教區轄下嘅幼稚園。

引用:要睇下小朋友情況,因為我仔都算係自閉++glo

原帖由 KCHK 於 15-10-27 發表
要睇下小朋友情況,因為我仔都算係自閉+ global delay 今年8月份剛剛入s 位, 其實佢本來入左自閉呢一班, 但 ...
請問小朋友讀邊間s位呀?

柴灣環翠

‹ 上一主題|下一主題