用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 名次
樓主: TomatoCat
go

名次 [複製鏈接]

回覆 silvia_ng 的帖子

好多學校每科都有全級排名,覺得冇小學甘差0.0X 就差好多個位,不過,入得同一中學,照計大家的水準應該差不多,但實則同學們的成績真係好參差,有人話,F1F2的成績好難作準,因好多人F3才發力,我唔知係唔係呢?大家點睇?

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 好多學校每科都有

原帖由 gwan 於 15-10-01 發表

好多學校每科都有全級排名,覺得冇小學甘差0.0X 就差好多個位,不過,入得同一中學 ...
試下解釋你的疑問,以B1做例子先,通常領跑的都是小學成績好ToP那些,他們有正確的學習態度和能力,—般唔會差,反而是在小學二三十名至B1c那堆的成績好參差。—般來說是底打得唔好,或—下適應唔到中學教學的方法和考試方法,同埋是反叛期,亦有大部分家長認為他們大了,有責任承擔自己決定既後果,好多小朋友沈迷打機和電話這些科技産品。
     F1,F2唔可作準,好多F3發力追上     由始至終每個階段成績都不可作準,祗是可預測成績趨勢。F1是因為有些同學未適應中學轉變,有些叻的是因為吃老本,或靠天賦,打天才波,這些小朋友一係就慢慢落跑,—係就醒覺,_係就符碌入大學。F3是因為選科,所以有些同學認真咗。但高中課程又同初中有好大分別,有些初中領頭馬又會落後(但落極都有個譜)。所以讀書都要步步為營,唔可以大安旨意架。做家長是要放手,但都要因材施放,是放。

名次還是重要的, 特別是有精英班的學校, 老師教學的方法是不同的, 對學生絕對有影響

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 好多學校每科都有

原帖由 gwan 於 15-10-01 發表

好多學校每科都有全級排名,覺得冇小學甘差0.0X 就差好多個位,不過,入得同一中學 ...
同一間學校真係可以參差好大。因為小學都有分課程深淺。可以好深,又可以好淺。所以上到中學,有d好易適應。有d完全適應唔到。加上反叛期唔讀書果d,成績就會大跌,睇下個小朋友識唔識醒,唔識醒,禁就一世。識醒果d, 去到高中發力,仍有得追。

好彩暫時我女冇放棄讀書。

見到好多同學上到中學唔係hea讀咁簡單,有幾個好聰明,資質好好的,直程係放棄,真的令人心痛。
‹ 上一主題|下一主題