用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 ABA training
go

ABA training [複製鏈接]

請問有冇機構介紹?

13    0    0    0

Autism Partnership 係香港最大最早的ABA training centre, 總部在US。全世界各地都有。香港其他ABA training centre 啲therapists大部分都喺果度出嚟。
除咗一間專搵菲律賓所謂therapists去人地屋企做。

Autism Partnership (AP) 每個小朋友個案有最少一個supervisor (senior therapist) 及下面幾個 therapist (junior) 跟。
根據supervisor的評估及與家長(及學校)溝通,制定度身訂造的訓練計劃,有短期如一星期、中期一個月的訓練方案。
比方是訓練小朋友與人的眼神接觸, 首先找出受訓者A喜歡的獎勵,如踏三輪車3分鐘,跟著與A商議好若A能在10分鐘內有五次良好的眼神接觸,便可踏三輪車3分鐘作獎勵,不能完成的話不能有獎勵,但絕不會罰。
therapist就扮演其他小孩或大人路人甲的角色,跟A交談、玩耍等。引導A作眼神接觸。
訓練特點邑tailor made program, 是 achievable 不會太難亦不太易,否則太boring 及浪費時間。
永遠是positive reinforcement, training 對孩子來說永遠是有reward, 正面開心。
Task 由淺入深,初時看起來很機械化。如教孩子怎樣跟其他小孩玩,初時教的是model answer 開場白,由大人作角色扮演,之後訓練孩子將model answer 跟據不同情況改變及多樣化,最後訓練孩子跟真正孩子play date 評估成效。

引用:Autism+Partnership+係香港最大最早的ABA+t

原帖由 Activehealth 於 15-09-23 發表
Autism Partnership 係香港最大最早的ABA training centre, 總部在US。全世界各地都有。香港其他ABA traini ...
請問ABA課程是不是很貴? 要train幾耐才有成效?

係好貴,連training加開會,一個月要預幾萬。

通常要試三個月至半年才可見成果,我個仔train咗年幾兩年才完。

引用:係好貴,連training加開會,一個月要預幾萬

原帖由 Activehealth 於 15-09-23 發表
係好貴,連training加開會,一個月要預幾萬。

通常要試三個月至半年才可見成果,我個仔train咗年幾兩年才 ...
你仔幾多歲開始train? 和train完有什麼明顯改善?請問幾萬一個月即係幾多萬呀?

兩歳幾開始,train到四歲幾。

之前撼頭、唔望人、十問九唔應、講星球話、發脾氣樣樣齊。加上成曰病、便秘、皮膚疹。

他同時接受ABA ,Biomedical treatment 同 Craniosacral Therapy 加 GFCF diet.
現在11歲,已進中學,暑假時私人做了全面評估包括IQ TEST, 被評為highly gifted 至 exceptionally gifted. 很多朋友及極愛表達自己的意見。但較固執及自我照顧能力較低。

祇ABA 每月三至五萬,八年前價錢,現在唔止。
加上其他治療,花了的錢要以百萬計。

引用:兩歳幾開始,train到四歲幾。之前撼頭、唔

兩歳幾開始,train到四歲幾。

之前撼頭、唔望人、十問九唔應、講星球話、發脾氣樣樣齊。加上成曰病、便秘 ...
之前問過AP home base要四萬幾,centre base好似兩萬幾。
想問吓你小朋友幾歲識講嘢?

奀珠 發表於 15-9-23 22:59
之前問過AP home base要四萬幾,centre base好似兩萬幾。
想問吓你小朋友幾歲識講嘢?

...
你個價可能浄係training,未包每月同supervisor開會價錢。
我個仔當年上午返kindergarten有AP therapist 做shadow teacher, 下午在centre 或家做training. 所以依家要相同服務,起碼加多一萬至二萬才可。

阿囝兩歳幾大多只講單字,最多二至三字。五歳開始變了關不掉的收音機,不停問問題what?how?why?when?who?

現在喜歡評論世界大事如政治、經濟、歷史等。

引用:Quote:奀珠+發表於+15-9-23+22:59+之前問過

你個價可能浄係training,未包每月同supervisor開會價錢。
我個仔當年上午返kindergarten有AP therapist 做s ...
多謝你嘅分享,實在加強咗我嘅信心。我用另一間ABA,我仔剛上K1, 不過因為學校唔俾shadow, 所以無得shadow。幸好老師都體諒,學校人手都ok。
佢上ABA剛好半年,進步得唔錯,不過只肯講簡單詞語,好少句子,而且好多指令都唔明,專注力差,biomedical又無咩進展,所以實在擔心。

回覆 Activehealth 的帖子

麻煩你話我知個間ABA公司係邊丫 我想去睇睇 雖然幾萬一個月係好貴 但如果有效都值得嘅 麻煩你

回覆 Angel1202 的帖子

Autism Partnership
喺北角

Thx

回覆:dearmm 的帖子

http://info.bacb.com/index.php?page=100155&by=country

回覆 dearmm 的帖子

ABA你可以睇書自學,好簡單,去圖書館借啦,自己做仲好過人地做.
仲有家長可以去學下人際XX介入法同親子遊X治療之後幫自己子女。比上訓練班仲好好多!
長遠黎講效果比ABA仲好好多~

agatechung 發表於 15-10-9 12:30
回覆 dearmm 的帖子

ABA你可以睇書自學,好簡單,去圖書館借啦,自己做仲好過人地做.
你有同孩子做過人際xx介入法及親子遊x法嗎?
你孩子有做過ABA嗎? 自己做?

是你圖書館借書自學跟孩子做?

若有的話,請多多分享經驗。

實踐經驗最寶貴,不然的話沒意思。

ABA有得借書睇,佢的原理係同遊戲X療相似,亦係其中一種指導式遊戲治療! 我個人覺得吾係太難,睇書係可以明白,佢有2本書我都借左起家~~~ABA岩一些真係聽吾明指令的小孩。

但睇完我覺得我小孩已吾需要ABA,因為我仔吾係吾明白指令,未去到咩都吾識的地步,二來我要的係吾需要聽指令先有反應,我希望係佢遇到問題時自動自覺解決(對有自閉的小孩好難)。

而親子遊x法我都有起圖書館借左幾本書,超好,睇吾明就去找些堂上,平平地7百幾蚊都見過有得上。介入法有得上YOUTUBE睇人點用,點教。("介入"係FOR家長學點用小孩日常相處之中點教小孩)

我2隻都有同仔玩,仔真係進步得好好!!仲令我好嘔血,因為進步左,叻左,聰明左,所以難教左.........
但佢的情緒會更穩定,服從性亦強左,理解力更好。

介入法,我當佢係暗示法。仔的自主性強左,多左自動自覺,自己照顧自己(自立左)!
其實係之前有些POST,有JM分享過點,之後自己試用下介入法去教,得出黎的效果好好!!

例如係: 囝睇電視,比爸爸關左,因為要囝訓,囝不停尖叫!喊!掉野!
我就話: {你好吾開心!好吾開心! 好不滿,好傷心! "因為"爸爸關左電視,你嬲爸爸,令你冇得睇電視, 你好鐘意睇電視,頭先電視有咩野睇? 有企鵝BB有企鵝BABA有.....真係好好睇,好得意, 媽咪都好鐘意睇,媽咪都好睇繼續睇}  X5-8次 (令佢知道佢係咩感受中,再講些經驗分享{企鵝好得意}, 媽咪的感覺. 講5-8次係比時間佢明白咩事咩情況, 比時間佢了解我的說話同意思, 思考,令佢知道我的感受,我明白佢的心情)

"不過"!我地要訓啦!而家好夜啦!所以而家要訓覺! 你可以選擇自己入房,我就同你講故仔書,或者你可以選擇繼續扭要睇電視,我就會"的"你入房,直接關燈訓覺,到時冇故仔書睇! X2-3次 (明白還明白,了解佢還了解佢,但事實上係點(立限制), 事實上係一定要訓,再比選擇佢,不過講出口就一定要做得到)

佢全程冇望過我,當時我亦吾知佢明吾明,當時佢2歲2個月大左右。
最後佢收聲,望一望我就乖乖入房囉書。再有下次相似事發生時,佢尖叫的情況已愈來愈小,服從時間愈來愈快!

例如食飯,因為較早時接受治療時食左好多零食,所以吾肯食晚餐。爸爸叫極佢都冇反應,完全係好似聽吾到。
我:要食飯啦!我知道你吾想食飯,你覺得D飯吾好味,你吾鐘意,你好討厭食飯,而且你吾肚餓,你食左好多零食,媽咪都覺得食零食好味過食飯~~

不過飯係一定要食,每人每日都一定要食,
媽咪比多5分鐘時間你玩,5分鐘後一定要食飯,如果你到時選擇乖乖地自己走去坐低食,媽咪就比果汁你飲,如果到時你都係選擇吾食飯,媽咪就會生氣,到時吾會比果汁你飲!

依個過程,包括佢果5分鐘,冇望過冇理過我......我同我C6都諗,到地佢明吾明白,有冇聽我講野?
我有計時,5分鐘到啦,同佢講:時間到啦!夠鐘啦,佢先望我"汁汁呢?" 我"你去坐好我就去囉汁汁比你"

玩親X遊戲,以佢為主導玩玩具~你的時間,人都係佢AR, 佢想點就點,起當中要講佢的感受佢做緊什麼,當然當中有些野要注意!自己睇書啦........

遊戲X療係幫佢建立自己的內心,佢的情緒控制,有時訓練中,要佢聽指令,要佢點就要點, 但起遊戲X療中,佢就係話事人,平時禁止或不受歡迎的行為可以盡情做,佢內心得到滿足,情緒會穩定,再加上你明白佢的感受,會更易服從你,更親近你,而起玩中,佢的理解會變強,(因為你不停講關於佢的野同佢做緊咩)

另一方面,暗示法: 如流鼻涕,我見佢流,吾會幫佢,只話"哇~~~(大聲)你好Dirty呀!指我個鼻~因為我好誇張~佢會望望我! 佢一頭開吾明白,因為次次佢一流就有人幫佢抹! 所以吾明白流鼻涕要用紙巾抹。 我話:"哇~~~!好DIRTY呀!點先可以乾淨返呀???" 之後又停一停....吾幫佢,其實流鼻涕會好吾舒服!再加上我的提示下,佢感覺鼻好痕/吾舒服/好DIRTY.......之後我指一指個紙巾盒,AR!!?果度有盒紙巾!! 之後佢就識去囉紙巾抹。(我先令佢發覺問題, 提示佢有所感覺, 提出令佢思考點解決, 再指出如何解決) 漸漸!我的提示會減少! 1個月後,佢一流鼻涕佢就找紙巾抹鼻。

例如洗手: 我放佢起CHAIR上叫佢洗手,但我又吾郁,佢望望我, 我話係啦!洗手仔啦,洗啦! 佢又望望我又望望水龍頭, 我話:邊度有水呀?佢就掂一掂水龍頭,我話:係啦!水龍頭點先有水出呀? 佢就開水, 我話:要用泡泡先乾淨.泡泡呢? 佢就囉泡泡,在我提示下佢每做一樣野我都會肯定佢,佢會更有信心,更主動試做。好快就識得何謂洗手!~

仲有瀨尿,大便都解決晒! 而家唯一的問題係吾望人,其他的野都解決晒.......

當然我冇專門去學係半桶水,不過半桶水的功力我都已經好滿意~~當然啦!要繼續學同慢慢實踐!!實踐係好難!我有諗過比仔出去上遊X治療,不過有好多都吾收,一來因為細.二來因為有自閉,所以冇咩人肯接,有個話會用ABA的遊戲治療幫我仔,佢有試話玩比我睇,睇完我覺得同我平時陪仔玩冇咩分別,再加上我都有睇書有些了解,之後乾淨自己試。不過而家有報東華的輔助性親子遊X治療,姐係你同小孩玩時,佢會用耳機指出你應該點做點回應, 冇記錯的話2000都吾洗,有8堂

介X法方面都貴貴地,都係教家長,由家長教小孩~睇下YOUTUBE都明白一二。

回覆:ABA training

請問有冇書名參考?

你可以睇下bridge academy,佢地都有ABA Training, 之前有朋友試過, 價錢亦比較便宜。

你係搵緊中文定係英文?

你可以睇下佢地條link幫唔幫到你。

http://www.bridge.edu.hk

想問如果圖書館以咩類型既書類易找d?
‹ 上一主題|下一主題