用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 機票幾錢
樓主: AS-Ma-Ma
go

機票幾錢   [複製鏈接]

Thanks

引用:我見而家如買聖誕直航(不是學生票)倒頭都

原帖由 dorame 於 16-02-17 發表
我見而家如買聖誕直航(不是學生票)倒頭都要萬三至萬四,如果BA和CX票價相約,那個會好啲呢? ...
如价钱相約,我会揀CX, services 好點d, 航班密d

DKmum 發表於 16-2-17 19:48
如价钱相約,我会揀CX, services 好點d, 航班密d
Thanks! 而且無政治因素

回覆:機票幾錢

買一張BA單程7月返HK都要8仟幾,又等唔切買來回(平D),因為大學未咁快有開學日期!

引用:買一張BA單程7月返HK都要8仟幾,又等唔切買

原帖由 ShirenIan 於 16-02-22 發表
買一張BA單程7月返HK都要8仟幾,又等唔切買來回(平D),因為大學未咁快有開學日期!

...
吓,單程同來回差不多价钱,好貴啊!你会考虑買張轉机的学生票嗎!剛check 星航9仟幾,EK around Hkd10,500 連税,可免费改曰子及luggage allowance 多d!

DKmum 發表於 16-2-22 13:31
吓,單程同來回差不多价钱,好貴啊!你会考虑買張轉机的学生票嗎!剛check 星航9仟幾,EK around Hkd10,500 ...
我搵agent quote 一張學生票價錢,因女2017年考GCSE,考完5知情况幾時返香港,唸住買一張彈性大d,其他term break 就買倒頭,agent quote 嘅價錢如下:CX $21396
BA $15406
EK $10036
SQ $9244

CX 同BA 好貴, 而EK 航班就密d,而今年開學時帶女撘過,所以多數揀EK, 有冇人買過EK學生票仲平d架?有就話我知啦!

jj_hk  Does EK mean Emirates?  發表於 16-2-22 16:38

引用:Quote:DKmum+發表於+16-2-22+13:31+吓,單

原帖由 DKmum 於 16-02-22 發表
我搵agent quote 一張學生票價錢,因女2017年考GCSE,考完5知情况幾時返香港,唸住買一張彈性大d,其他term ...
CX $22396 一套?
我買兩套學生飛,valid 一年係$28,200未稅喎

:-P

easy 發表於 16-2-22 15:30
CX $22396 一套?
我買兩套學生飛,valid 一年係$28,200未稅喎

it is because it is 1 year validity student air ticket

引用:+本帖最後由+wloi+於+16-2-22+15:33+編輯+\

原帖由 wloi 於 16-02-22 發表
咁買兩套仲咪抵d

:-P

引用:Quote:原帖由+ShirenIan+於+16-02-22+發表

原帖由 DKmum 於 16-02-22 發表
吓,單程同來回差不多价钱,好貴啊!你会考虑買張轉机的学生票嗎!剛check 星航9仟幾,EK around Hkd10,500 ...
謝謝你!等我再打比agent問下先

回覆 DKmum 的帖子

我女兒坐BA坐了幾年,票機都OK,今年加票價很多,
復活節和暑假那套來回要$15000多,於是坐EK,只需$8060,而且行李有37KG,
今年9月和聖誕節來回也是坐EK ($10500),比BA便宜很多。

依家買倒頭飛,用英鎊找數咪好抵

EIKO

引用:回覆+DKmum+的帖子 我女兒坐BA坐了幾年,

原帖由 andyng2014 於 16-02-22 發表

我女兒坐BA坐了幾年,票機都OK,今年加票價很多,
我地今年Dec15/Jan16, Mar/Apr 同Oct 倒頭機票都係買BA, 都係8、9千蚊. Jul/Aug 同Dec16/Jan 17 就買咗VS 同CX, 因為BA 貴。

jj_hk  Did you buy all the rickets via Skyscanner? Trustable?  發表於 16-2-23 13:59

Yes, 亞聯酋!

Thks for the info.
I wonder if my kid is under age 14, can she travel on her own or is it mandatory to arrange UM when I place an order for a ticket.
If so, can I make such request when I purchase via Skyscanner; or Must I order a "student ticket" for my girl?
Can anyone help advising me. thks

DKmum 發表於 16-2-22 13:51
我搵agent quote 一張學生票價錢,因女2017年考GCSE,考完5知情况幾時返香港,唸住買一張彈性大d,其他term ...
搵左另一個agent quote 價,EK 一年student ticket $8900 連稅,但我要嘅時間冇平機位,要加$1000, 即$9900,見價錢Ok,即買,可以煩少樣,仲剩番2016 年Easter 張票末買姐!

jj_hk  EK with one stop at Dubai?  發表於 16-2-24 14:54
jj_hk  EK with one stop at Dubai?  發表於 16-2-24 14:41

醒目開學勳章

一年機票要預幾多錢? 我想預計下直航要用幾多錢, $42,000夠嗎?

9月開學校- $9,000
12月- 15,000
4月- $9,000
7月-$9,000

引用:一年機票要預幾多錢?+我想預計下直航要用幾

原帖由 3b 於 16-02-28 發表
一年機票要預幾多錢? 我想預計下直航要用幾多錢, $42,000夠嗎?

9月開學校- $9,000
我第一年唔識,交左學費買10月half term 同聖誕張飛都買貴左:
9月開學-買EK學生飛around $10xxx
10月half term break- BA direct $11xxx
12月xmas-BA direct $16xxx
2月half term-BA direct $67xx
3月easter- BA direct $87xx

第二年我就累績左經驗:
9月開學-EK student ticket $99xx
12 月-BA direct $87xx
Easter 就末買, student ticket 經agent 買,其他經skyscanner 自己買!

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-02-28+發表一年機票

原帖由 DKmum 於 16-02-28 發表
我第一年唔識,交左學費買10月half term 同聖誕張飛都買貴左:
9月開學-買EK學生飛around $10xxx
10月half  ...
請問經skyscanner是否只買成人票而不能買學生票?

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+16-02-28+發表我第

原帖由 亮燈 於 16-02-28 發表
請問經skyscanner是否只買成人票而不能買學生票?
係,佢無得選擇學生票,只有成人票,嚟緊阿女復活節返坐BA,睇下expedia點退番税比我先(我經skyscanner揾到expedia最平)

‹ 上一主題|下一主題