用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 機票幾錢
樓主: AS-Ma-Ma
go

機票幾錢   [複製鏈接]

I just searched on skyscanner too. my son's schedule is Dec 8 - Jan 2. also $7,8xx for Virgin and $8,7xx for BA. Same as you I prefer BA for my son for membership privilege. Is skyscanner reliable?

回覆 亮燈 的帖子

請問學期尾7月返hk, 9月再去man, 甘OEA是否一半一半,7月嗰程就2016-2017年度, 9月嗰程就2017-2018年度?

hinhinmami  我都想知. 我試過問部門人事部,但答唔到我.  發表於 16-2-5 18:51

引用:回覆+亮燈+的帖子 請問學期尾7月返hk,+9月

原帖由 yicy 於 16-02-05 發表
回覆 亮燈 的帖子

請問學期尾7月返hk, 9月再去man, 甘OEA是否一半一半,7月嗰程就2016-2017年度, 9月嗰程就 ...
你是否申請機票津貼?倒頭飛係冇問題,但因要每個學年申請,你既情況我就冇試過,你可以問番任職部門既人事部,佢應該答到你!

回覆 亮燈 的帖子

問過部門, 未能確定答覆, 但偏向一半一半, 因為大多數申請已過限額, 無須理最後那程, 因為我女應該同你仔仔一樣, 都係返黎一次, 共2次來回, 那你最後7月買單程?

yicy 發表於 16-2-5 19:27
回覆 亮燈 的帖子

問過部門, 未能確定答覆, 但偏向一半一半, 因為大多數申請已過限額, 無須理最後那程, 因 ...
唔係,今年安排係:9/2015去英國---6/2016回程,12/2015返香港---1/2016去英國(倒頭)。

yicy  啊, 明白, 我無諗過可以甘book, 又幾好喎  發表於 16-2-5 20:02

引用:回覆+亮燈+的帖子 請問學期尾7月返hk,+9月

原帖由 yicy 於 16-02-05 發表
回覆 亮燈 的帖子

請問學期尾7月返hk, 9月再去man, 甘OEA是否一半一半,7月嗰程就2016-2017年度, 9月嗰程就 ...
問了部門,我和你一樣,佢地話一半(上學年)一半(下學年)分開咁claim。

yicy    發表於 16-2-6 14:51

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+AS-Ma-Ma+於+16-01-30+發表飛

原帖由 DKmum 於 16-01-31 發表
我剛買了聖誕倒頭BA直航$87xx, Virgin 仲平$78xx, 但最後我都系揀買BA,貪佢坐A380同可儲分,因我女到時mem ...
你呢套BA 好抵呀 我昨日才買今年聖誕BA 倒頭,要$119xx 呀,仲要早一日走,才平d 咋 check 埋EK 倒頭,轉機都要一萭,乜咁貴架

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+16-01-31+發表我剛

原帖由 wing530 於 16-02-13 發表
你呢套BA 好抵呀 我昨日才買今年聖誕BA 倒頭,要$119xx 呀,仲要早一日走,才平d 咋 check  ...
今朝 agent 報價 x'mas 倒頭 VS $10580 BA 遲兩日走 $11000 tax included

回覆 wloi 的帖子

wloi, 可否也pm agent 的資料给Thank you  !

請問今年9月開始過英國讀書 , 是否先要訂全年機票(三套來回票)? 15歲是否一定要經agent訂? 可否提供意見? 謝謝!

引用:請問今年9月開始過英國讀書+,+是否先要訂全

原帖由 walter0723 於 16-02-14 發表
請問今年9月開始過英國讀書 , 是否先要訂全年機票(三套來回票)? 15歲是否一定要經agent訂? 可否提供意見?  ...
唔一定要訂晒!可以分開訂,就自己方便就得!

請問今年9月開始過英國讀書 , 是否先要訂全年機票(三套來回票)? 15歲是否一定要經agent訂? 可否提供意見?  ...
可以自己打電話或上航空公司網頁訂,唔一定要經agent!

walter0723  Thnak you!  發表於 16-2-15 18:18

聖誕節d飛最貴同最紧张,其他可以睇定d!第一年乜都5識,揾agent 訂飛,宜家熟左就自己上網睇啱價就訂!

walter0723  Thank you !  發表於 16-2-15 18:18

是否如果有可能要改機票,就唔可以用skyscanner?

回覆 DKmum 的帖子

我一路keep住check skyscanner聖誕倒頭來回都無平!

引用:回覆+DKmum+的帖子 我一路keep住check+sky

原帖由 Taimum 於 16-02-16 發表

我一路keep住check skyscanner聖誕倒頭來回都無平!
其实系睇日子,差一兩天价钱已不同,可能今女今年放假d日期机票平d!

引用:回覆+DKmum+的帖子 我一路keep住check+sky

原帖由 Taimum 於 16-02-16 發表

我末试过經skyscanner改期,不太清楚!但如埾誕改期,經agent 都一樣好煩,要買貴价票,同末必買到prefer 嘅時間,因我去年試过經agent 買, 后来改目的地及改期)!我用skyscanner 就預左5改日子啦,其他野就一就!

引用:Quote:原帖由+walter0723+於+16-02-14+發表

原帖由 DKmum 於 16-02-14 發表
聖誕節d飛最貴同最紧张,其他可以睇定d!第一年乜都5識,揾agent 訂飛,宜家熟左就自己上網睇啱價就訂!

...
Same here! 我都係開始時搵agent quote 同reserve 哂一年機票。第一套同阿仔開學機票CX 要$14,xxx,但當時吾識自己搵,硬食咗。
之後自己上網格價,首先轉買倒頭飛,每次check 晒CX, BA and VS, 基本上一見$9,000 上下就扑🔨!因為經驗係阿仔學校假期d機票8、9千已經好抵。
我自己飛過去就會用阿仔dmileage 換飛。😁

我見而家如買聖誕直航(不是學生票)倒頭都要萬三至萬四,如果BA和CX票價相約,那個會好啲呢?

引用:我見而家如買聖誕直航(不是學生票)倒頭都

原帖由 dorame 於 16-02-17 發表
我見而家如買聖誕直航(不是學生票)倒頭都要萬三至萬四,如果BA和CX票價相約,那個會好啲呢? ...
咁我會考慮儲哩數問題,儲avios好似抵啲

‹ 上一主題|下一主題