用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問沙田市中心附近有沒有好的補習社? ...
go

請問沙田市中心附近有沒有好的補習社? [複製鏈接]

如題。
主要是做功課及温習
   2    0    0    0

引用:回覆+261026+的帖子 我之前都喺沙田搵,但

原帖由 clk0615 於 15-09-27 發表
回覆 261026 的帖子

我之前都喺沙田搵,但唔多見有...最後都係唯有要搵私人
請人私人係朋友介紹定自己上網揾呀,大約幾錢同一日補幾耐到呢?

回覆:請問沙田市中心附近有沒有好的補習社?

至臻,愉翠附近,之前上哂報

我個之前係致X 補, 佢地好谷, 同太惡啦
我個仔成績一向中間, 唔算好叻, 老實講佢轉數真係慢D ,
佢話每次唔明問老師, D 老師都鬧佢, 話佢唔聽書,
但其實佢真係轉數慢, 理解得慢, 佢成日比人鬧, 搞到佢怕咗
佢地係有溫書, 但早十晚八咁, 講真鉄人都死

補了一年, 我見個仔越來越唔開心, 又變得唔鍾意講野, 連學校老師都覺得有問題, 之後無補了。

佢地老師都只係會派練習做,做完讀返答案比學生知, 越做越差 。
之後聽朋友講話, 佢地教中學叻既老師都走晒。

所以我建議你報其他補習之前都問下同學仔先

引用:我個之前係致X+補,+佢地好谷,+同太惡啦我

原帖由 anniec2000 於 16-07-09 發表
我個之前係致X 補, 佢地好谷, 同太惡啦
我個仔成績一向中間, 唔算好叻, 老實講佢轉數真係慢D ,
佢話 ...
佢不是只有for 中學嗎?原來還有小學架?

引用:Quote:原帖由+anniec2000+於+16-07-09+發表

原帖由 py84ko 於 16-07-09 發表
佢不是只有for 中學嗎?原來還有小學架?
有㗎,我有兩個朋友小朋友都係小一升小二,今個暑假都分別係致x報咗暑假班

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+16-07-09+發表佢不

原帖由 ckh311 於 16-07-09 發表
有㗎,我有兩個朋友小朋友都係小一升小二,今個暑假都分別係致x報咗暑假班

...
明白。

回覆:請問沙田市中心附近有沒有好的補習社?

其實選擇是要夾補習老師,多過是補習社本身,如果是私人老師,我個人唔太喜歡本身讀緊書的學生們,因為佢地也是要應付功課及考試,佢考試等如撞哂我小朋友考試時間,priority 也只顧佢自己亦理解,同埋容易放飛機。所以我寧願揀私人全職補習老師,學費可能貴D,因為佢唔會考試,可以專注幫手,補得好的話,亦是長遠要佢幫手。至於補習社,老師雖然多數全職,當然也有兼職,但流失率太高,我亦唔會選擇補習社。

回覆:py84ko 的帖子

私人補習好, 但好難夾, 我都想搵個好

引用:私人補習好,+但好難夾,+我都想搵個好 +

原帖由 mypineapple 於 16-07-09 發表
私人補習好, 但好難夾, 我都想搵個好
所以人地覺得好,又未必啱自己小朋友,真係要夾的,至少用半年時間去觀察,一年唔夾便要轉。

致臻有小學同中學補習,
老實說我不太喜歡他們,老闆和員工都好無禮貌
有次我幫亞仔請假,仲要比佢地寸我
所以我個仔話佢地D老師惡,我都信

另外佢地成日copy 學校試卷
我聽其他家長講曾記,培英,呂中D老師都嚴禁學生比卷佢地
係唔想比佢地copy

私補都好,但真係好難好老師
我個仔升中一,都要搵老師

引用:致臻有小學同中學補習,老實說我不太喜歡他

原帖由 anniec2000 於 16-07-10 發表
致臻有小學同中學補習,
老實說我不太喜歡他們,老闆和員工都好無禮貌
有次我幫亞仔請假,仲要比佢地寸我
正正因為佢地影低哂d卷,先可以俾學生操,因為我聽過有家長話佢地tip考試題目好準

引用:Quote:原帖由+anniec2000+於+16-07-10+發表

原帖由 ckh311 於 16-07-10 發表
正正因為佢地影低哂d卷,先可以俾學生操,因為我聽過有家長話佢地tip考試題目好準

...
無啦!好多學校都嚴禁了
有家長話佢地宜家比$10最快交卷的學生
我不讚同這樣的做法

‹ 上一主題|下一主題