用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘迦南幼稚園算唔算名幼?
樓主: yukichoi0201
go

九龍塘迦南幼稚園算唔算名幼? [複製鏈接]

回覆:九龍塘迦南幼稚園算唔算名幼?

見到有評論話係平民幼稚園,我都想講句,名唔名幼,其實小朋友二三十年後會係咩造化,自己又能一定保證嗎?仲咁細,最緊要幼稚園童年期間讀得開心,我覺得就夠了。其實我哋都係平民咋,系翻大快讀緊咋,但四年來真係好開心咯。

回覆:九龍塘迦南幼稚園算唔算名幼

其實點解要問條甘既問題呢?係名幼or唔係名幼又如何呀?幼稚園啫,使唔使成日甘樣去區分呀?

回覆:yukichoi0201 的帖子

唔算名幼,不過唔差

都算係中上啦,而且師資教學一向都唔差。名唔名幼每人心中都唔同,小朋友返學開心又學到嘢已經好足夠

點解咁多讀完PN,升K1就轉校?見佢其他分校都係。

引用:點解咁多讀完PN,升K1就轉校?見佢其他

原帖由 小金B 於 15-09-28 發表
點解咁多讀完PN,升K1就轉校?見佢其他分校都係。
九龍塘冇學卷,有d家長諗住讀學卷一定會走,有d考到龍校,名幼又會走,其實總有人留低,總有人會走,好多學校都係咁

我覺得是連鎖屋村學校,有d冇學券仲要唔包升k

回覆:yukichoi0201 的帖子

如金巴倫道總校,我會rank 佢係二綫頭嘅,唔係村校囉!佢啲net 仲好過好多一綫k 添,起碼係全英美國人,口音有保証啲,我見其他有勁多係印巴藉人仕,真係有口音架囉!
同埋村校邊有日日net 喎。

我係其中一間冇學卷的迦南分校用家,學校每日有net教英文,而且都係英/美籍老師,老師教自理德育都好好,而且由N直上K1,其實學校話唔包上K,但其實直升基本上冇問題,學校會做評估,而且教學上的都算深,個人覺得就算唔係名幼,但都唔會係村校。但有學卷的分校我就唔清楚不作評論。

我仔仔有學券,net係英國人

一定唔係村校囉,喺公屋屋村入面,保X局,仁X嗰d先叫做村校。我覺得迦南算係中上,有d名氣嘅學校。

引用:一定唔係村校囉,喺公屋屋村入面,保X局,

原帖由 myki 於 15-10-01 發表
一定唔係村校囉,喺公屋屋村入面,保X局,仁X嗰d先叫做村校。我覺得迦南算係中上,有d名氣嘅學校。

...
同意、但心頭高既當然覺得係村校

其實邨校都有好學校,我家囡囡係讀屋邨裏面嘅幼稚園PN,但係我覺得學校真係好好,全校只有4班,PN,K1,2,3,每班不多過20個同學,老師好有heart,好有愛心。囡囡剛2歳半,返咗學個半月,已經懂得自己著鞋襪(當然只係普通魔術貼波鞋,同埋左右會亂)自己吃飯,接放學時就算見到我哋極興奮,但都會自己拍埋張櫈,攞埋水樽先走出來。(可能大家會話呢D好小事,其他小朋友都識,但的確囡囡係返學後自理能力進步咗好多)
學校有家訪,中秋有中秋晚會,老師,TA,校長,就算係校工姨姨,囡囡都會話鍾意佢哋,不過我亦都知道學術程度確比冇學卷學校淺,所以我都要自己幫佢睇多D其他書同練習多D。
其實冇最好,最top嘅學校,只有最適合自己小朋友嘅學校😊

引用:其實邨校都有好學校,我家囡囡係讀屋邨裏面

原帖由 hellomimi2070 於 15-10-01 發表
其實邨校都有好學校,我家囡囡係讀屋邨裏面嘅幼稚園PN,但係我覺得學校真係好好,全校只有4班,PN,K1,2,3,每 ...
你講得好好!有家訪,真係好好!

點解要有家訪?

hellomimi2070 發表於 15-10-1 21:58
其實邨校都有好學校,我家囡囡係讀屋邨裏面嘅幼稚園PN,但係我覺得學校真係好好,全校只有4班,PN,K1,2,3,每 ...
其實我唔希望有家訪﹐我寧願約去學校見老師了。

回覆:manjay 的帖子

係比所有新入學嘅小朋友.
當知道有家訪活動,我和爸爸嘅感覺係「學校咁好!」因為老師要用佢地放工休息時間,去每個家庭探訪,等學校同家庭可以好好溝通,老師又可以見到小朋友在家中的一面(因為囡囡好怕生保同慢熱,所以佢在學校比較靜,但老師家訪中發現了小鬼的另一面,認識又加深咗😙)
老師好有心,和我們傾了差不多一個鐘,囡囡同老師感覺熟絡咗(唔知點解😁、可能佢覺得老師嚟自己屋企,同爸爸媽媽婆婆公公咁好傾,就friend咗?!😂)
所以家訪後,我地對呢間學校更有信心😏

引用:係比所有新入學嘅小朋友. 當知道有家訪活動

原帖由 hellomimi2070 於 15-10-02 發表
係比所有新入學嘅小朋友.
當知道有家訪活動,我和爸爸嘅感覺係「學校咁好!」因為老師要用佢地放工休息時間 ...
請問邊間

回覆:hellomimi2070 的帖子

反而覺得家訪一搬唔需要囉, 可能村校多家庭問題老師需要了解

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

引用:反而覺得家訪一搬唔需要囉,+可能村校多家

原帖由 Diane俊俊媽 於 15-10-02 發表
反而覺得家訪一搬唔需要囉, 可能村校多家庭問題老師需要了解
我都覺,我個人其實寧願去學校傾

‹ 上一主題|下一主題