用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 喇沙
樓主: musicjack
go

真道 vs 喇沙 [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 15-9-23 12:08
如果一心揀真道而對喇沙頭也不回嘅家長會係偏向避免小朋友(或自己)喺學業上承受過大壓力,成績唔係首要考 ...

多謝你的答覆!

Soundervolt  客氣了  發表於 15-9-23 14:26

karen55407 發表於 15-9-23 12:24
可能樓主覺得自己適合同祖藍拍拖,可以愉快拍拖,但一諗起要嫁,都係嫁比劉華好

…
各花入各眼啫。
Anyway,我都識有朋友個仔讀LS讀得好唔開心,想轉校。嫁俾劉華都唔係一定好嘅。

littlefaith 發表於 15-9-23 13:47
各花入各眼啫。
Anyway,我都識有朋友個仔讀LS讀得好唔開心,想轉校。嫁俾劉華都唔係一定好嘅。
...
縂言之搵小學超煩

引用:Quote:littlefaith+發表於+15-9-23+13:47+

原帖由 musicjack 於 15-09-23 發表
縂言之搵小學超煩
建議樓主如果有機會喺選校前盡量對該校搜集相關資料去客觀了解學校。上校網睇下校務報告及發展方向,有機會嘅話去參觀學校,親身感受一下學習環境,接觸下佢地嘅學生。每間學校都有人考第一及第尾,搵一啲讀得開心及唔開心嘅用家聽聽佢地嘅睇法同感受(唔好只聽一面之詞),如果可以嘅話睇下佢地嘅功課及其他増潤習作,咁樣會比較中肯及有實際幫助。而家做家長唔容易,一啲都唔懶得,對比我代父母只道聽塗說邊間學校校譽好就勇往直前真係天淵之別。

回覆:littlefaith 的帖子

其實最緊要合適,小兒本身平庸,但在LS也讀得好開心,相信LS學術並不是第一,但勝在各方面都平均,音樂體育都出色

回覆:真道 vs 喇沙

我系尼两日也在Aps vs PKC 選了PKC, 個中感受真系只有自己先知。 要成績, 要活動, 兒子接受程度...名氣上APS佔優十倍, 但壓力相對增加。 小學配對, 找適合和找名氣, 都要睇家長和小朋友相配合。

會選真道

引用:選了真道

原帖由 ericby 於 15-09-29 發表
選了真道
你選了真道?

hkpapa852  你應該無乜留意ericby一向既回覆係點  發表於 15-9-29 16:04

回覆:真道 vs 喇沙

我有朋友小朋友讀LS,讀得開心又有信心,亦有見過讀logos但父母用開傳統操練式,繼續操,苦了孩子又得唔到理想效果。父母不如問問自己喜歡邊種教法,咁就學半功倍了。至於有谷友指出真道dse係B2水平,我諗家長要認真考慮下,個人意見,真中係全部小學學生收曬,學校入面係小社會,有人叻有人成績一般,之但係學生係學校選擇過先收,我眼見學生同家長都係正常人,家長極多係開明同識引導孩子類,我自己亦好放心比我小朋友同唔同程度同學相處,呢個亦係其中一個我選擇呢間學校嘅原因,但未必人人喜歡呢種安排。至於一d拔尖類學校,亦有好處,學習進取氣氛好濃厚,身邊同學都學業成績而保持𡚒鬥狀態,有d家長喜歡呢類學校因為覺得係近朱者赤。總括而言,點揀都係睇家長自己平時較喜歡點教,別人好難幫你揀。

回覆 musicjack 的帖子

本人愚見,學校好難簡單地用教學法比較,也不宜用個別case以片遍蓋全
我自己不會只看rosy的—面,畢竟孩子讀上去可能同細時不同,所以都要prepare for the worst,了解下補底,留班或轉校的情況,心靈情緒支援/輔導,升學的backup plan等

引用:我仔初時活動教學,後來去了喇小。十分滿意

‹ 上一主題|下一主題