用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 喇沙
樓主: musicjack
go

真道 vs 喇沙 [複製鏈接]

回覆:beagoodman 的帖子

一個選擇活動教學,主張愉快學習嘅家長,我絕不會推佢去傳統如喇沙這種學校的

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-09-23+發表

原帖由 pl7631 於 15-09-23 發表
点解之前你又回覆叫人揀真道嘅?
天氣熱,你問我去邊好,我介紹你去游水,而我自己去圖書館,咁有乜問題?

其實LS仔一向醒目,不是死讀書, 加上不是所有香港人都識真道, 何況外國學校。

karen55407 發表於 15-9-23 11:03
一個選擇活動教學,主張愉快學習嘅家長,我絕不會推佢去傳統如喇沙這種學校的

...
多謝各位回答,我純粹想看看大家點睇這兩間學校,並沒有部分人說的什麽居心。

回覆:真道 vs 喇沙

如果有私小backup,就抽la salle啦!如無,我會註冊真道!

唔同級數, 無得比

musicjack 發表於 15-9-23 11:16
多謝各位回答,我純粹想看看大家點睇這兩間學校,並沒有部分人說的什麽居心。 ...
真道最後都有至少2/3學生都係要考DSE, 整體DSE既成績只屬B2水平, 呢方面無論本地定海外升學, 絶對見唔到有優勢.

真道IB stream成績較出色, 亦較方便海外升學, 不過前題係你要入得到先
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 MrBeast 的帖子

Thank you for your opinion.

回覆:TingTing 的帖子

直頭差幾皮!
劉華VS王祖藍

cupidshirley 發表於 15-9-23 11:33
直頭差幾皮!
劉華VS王祖藍
比你笑死。

cupidshirley 發表於 15-9-23 11:33
直頭差幾皮!
劉華VS王祖藍
王祖藍其實都幾好, 又funny, 又幾好男人 (我估), 唔貪靚仔..... ok 嘅

回覆:真道 vs 喇沙

如果一心揀真道而對喇沙頭也不回嘅家長會係偏向避免小朋友(或自己)喺學業上承受過大壓力,成績唔係首要考慮因素嘅一群。真道近年IB成績唔錯,到英國、澳洲等地升讀大學有其認受性,但若果樓主囝仔讀IB將來到美國升學還需要考SAT,呢點亦要考慮。

至於喇沙係一間Holistic教育模式嘅學校,學校對於學生喺各方面都有相當要求,壓力當然有,不過唔使過份擔心,如果閣下同囝仔有心有力,喇沙唔會係人間地獄或功課奴隸學校,好多人亦都正在讀得十分開心愉快。

hkpapa852 發表於 15-9-23 11:31
真道最後都有至少2/3學生都係要考DSE, 整體DSE既成績只屬B2水平, 呢方面無論本地定海外升學, 絶對見唔到有 …
最後嗰句最啱,你入到真道先諗,真道今年都成3600人報,唔係你話入就入到。
即係好似王祖藍,都有女仔會心儀,不過唔係你話想要王祖藍,佢會肯date你,話哂王祖藍都有大把fans。

回覆:littlefaith 的帖子

可能樓主覺得自己適合同祖藍拍拖,可以愉快拍拖,但一諗起要嫁,都係嫁比劉華好

Soundervolt  我都識真道用家想囝仔轉去LS  發表於 15-9-23 12:26

littlefaith 發表於 15-9-23 12:16
最後嗰句最啱,你入到真道先諗,真道今年都成3600人報,唔係你話入就入到。
即係好似王祖藍,都有女仔會心 ...
而家好多直私小學都幾千人報考,TSL有六千幾人報添。好多人都係考佐冇蝕底既心態,當中有幾多真心家長真係冇人知。

回覆:Soundervolt 的帖子

名氣當然喇沙響,老牌名校。

但揀適合的學校比小朋友至為重要,學生的成長不是一個學業成績/分數/入大學/是否名校生作總結。

引用:名氣當然喇沙響,老牌名校。 但揀適合的學

原帖由 Skyhouse 於 15-09-23 發表

但揀適合的學校比小朋友至為重要,學生的成長不是一個學業成績/分數/入大學 ...
呢點當然,所以我冇講過喇沙適合所有人,真道亦然。

引用:名氣當然喇沙響,老牌名校。 但揀適合的學

原帖由 Skyhouse 於 15-09-23 發表

但揀適合的學校比小朋友至為重要,學生的成長不是一個學業成績/分數/入大學 ...

再要補充少少,就算喇沙亦唔係只著重學業成績/分數/入大學率嘅尖子生產機器學校,所以我之前提及佢係一間Holistic教育模式嘅學校。

引用:Quote:musicjack+發表於+15-9-23+11:16+多

原帖由 hkpapa852 於 15-09-23 發表
真道最後都有至少2/3學生都係要考DSE, 整體DSE既成績只屬B2水平, 呢方面無論本地定海外升學, 絶對見唔到有 ...
好中肯

引用:你個問題好有趣。有心入真道嘅家長,係唔會

原帖由 littlefaith 於 15-09-23 發表
你個問題好有趣。

有心入真道嘅家長,係唔會考慮喇沙㗎。如果我係你,一定唔會諗真道,揀喇沙啦,留返啲位 ...
Well said

‹ 上一主題|下一主題