用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教5分咁容易可取?
go

宗教5分咁容易可取? [複製鏈接]

我反而有個疑問?其實真係有咁多小朋友有宗教分? 特别天主教,可以做到受洗要事前做好多野先得 伽woh

2    0    0    0

引用:我反而有個疑問?其實真係有咁多小朋友有宗

原帖由 troublegod 於 15-09-22 發表
我反而有個疑問?其實真係有咁多小朋友有宗教分? 特别天主教,可以做到受洗要事前做好多野先得 伽woh

...
有啲學校接受父母宗教分

有部份一出世,父母為咗攞呢個分,會不停去教會。

當然,有啲係一家人一早已係教徒,所以出世就立即領洗。

回覆:宗教5分咁容易可取

彿教仲易呀,走入彿堂話想歸依,就即日攞到將紙架啦!只係彿教學校無天主教/基督教學校咁多!
雖然父母受洗係接受,但有些學校都要家長出示小朋友出席教會的証明書。

回覆:karee 的帖子

天主教一定要小朋友由香港天主教教區簽發的領洗紙才可以有果5分。父母是不接受的。神父話有人試過去菲律賓洗禮,趕住拿領洗紙博果5分,所以敎區多年前已通知教區學校,只有香港天主教所簽發的才承認,杜絕急功的家長。

mayyylai  菲律賓  發表於 15-9-22 12:11

引用:我反而有個疑問?其實真係有咁多小朋友有宗

原帖由 troublegod 於 15-09-22 發表

...
通常一心呃分嗰D,早幾年已經做完功課,唔係臨急先抱神腳……

troublegod 發表於 15-9-22 10:26
我反而有個疑問?其實真係有咁多小朋友有宗教分? 特别天主教,可以做到受洗要事前做好多野先得 伽woh

...
人地一早計劃好嫁啦!
而且, 聽聞有少部份教會既神父, 係可以作"特別安排"俾兩歳至五歳既小朋友洗禮

babycat9001  洗唔洗比錢架...  發表於 15-9-23 09:51
mayyylai    發表於 15-9-22 12:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔明為何基督教或天主教學校咁受非教徒歡迎

MimiCactus 發表於 15-9-22 10:37
天主教一定要小朋友由香港天主教教區簽發的領洗紙才可以有果5分。父母是不接受的。神父話有人試過去菲律賓 ...
菲律賓洗禮....

teambuilder 發表於 15-9-22 10:51

因為學校數量多, 而且大多質素都有保證, 我估架咋

回覆:bobo101^*^ 的帖子

因有家長放暑假帶埋仔女跟賓賓姐姐回祖國。菲律賓國敎是天主敎,而佢地國家慣性收規,要攞張領洗紙有幾難。

引用:因有家長放暑假帶埋仔女跟賓賓姐姐回祖國。

原帖由 MimiCactus 於 15-09-22 發表
因有家長放暑假帶埋仔女跟賓賓姐姐回祖國。菲律賓國敎是天主敎,而佢地國家慣性收規,要攞張領洗紙有幾難。 ...
今年我女間學校註明,海外領洗者,父或母一方必須要是天主教

引用:Quote:troublegod+發表於+15-9-22+10:26+我

原帖由 hkpapa852 於 15-09-22 發表
人地一早計劃好嫁啦!
而且, 聽聞有少部份教會既神父, 係可以作"特別安排"俾兩歳至五歳既小朋友洗禮 :quiet ...
的而且確有個別聖堂仍會為五歳小朋友領洗(通常三歳以下),但父母一方必須為教友和結婚時必須行天主敎婚禮!又或者家長在BB岀世後上兩年慕導班,而最後又通過神父考核可以領洗,那麼小朋友一般可以父母領洗時一同領洗。但我亦有見過神父拒絕為其五歲孩子領洗,並要求小朋友自己上主日學。

回覆:troublegod 的帖子

天主教教友嘅孩子出生後,便應安排嬰兒領洗

樓主有冇上過慕道班,personally 我絕對唔覺得易

菲律賓領洗紙一早已不承認了。
很多家長BB一出世去上堂(好似是約2年),再為小朋友领洗,就是為了那5分,之後便會不再去教堂。
但想問:如果小朋友大了,問為何幫我領洗時,這些家長怎答呢?

引用:唔明為何基督教或天主教學校咁受非教徒歡迎

原帖由 teambuilder 於 15-09-22 發表
有朋友自小學到中學都係讀天主教學校,覺得很好(但又不至於想入教),所以佢都會想佢個小朋友入讀天主教學校。其實,而家好多比較有名的學校咁啱都有宗教背景,非教徒想入讀,不難理解。

回覆:宗教5分咁容易可取?

我信因果輪迴。

呃番黎既野會有報應。

今日未報,只是時晨未到。

mayyylai    發表於 15-9-22 12:13

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-22+發表

原帖由 MimiCactus 於 15-09-22 發表
的而且確有個別聖堂仍會為五歳小朋友領洗(通常三歳以下),但父母一方必須為教友和結婚時必須行天主敎婚禮! ...
怪不得有親戚最近無端端同老公响教堂行多次禮,結咗婚10年喇,我覺得好肉酸囉

mayyylai    發表於 15-9-22 12:18

MimiCactus 發表於 15-9-22 11:15
因有家長放暑假帶埋仔女跟賓賓姐姐回祖國。菲律賓國敎是天主敎,而佢地國家慣性收規,要攞張領洗紙有幾難。 ...
自從幾年前某幼稚園攪咗個公海洗禮團見咗報之後, 香港天主教區已經出咗聲明話唔接受香港地區以外既洗禮証明
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題