用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 how do you choose CU, HKU, UST
樓主: ramuza
go

how do you choose CU, HKU, UST [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:9498mami+發表於+15-9-24+10:00+UST

原帖由 pineapple0983 於 15-09-24 發表
凡事都是相對的,三大不是UST位置偏僻啲嗎?
UST搭完港鐵仲要轉,KU和CU搭港鐵就到!相對之下,UST不是較偏 ...
睇下你住邊啦,如果你住tko 或彩虹鑽石山市區,誰敢說ust偏僻??好似你住觀塘市區返cu可以叫近嗎??不是一定有鐵喺附近先叫方便既,凡事有兩面睇,我自己住新界,我覺得港大比ust更遠,所以不能太主觀去看一件事

weiwei 發表於 15-9-23 16:48
may i know USTglobal business or UST BBA pls?  thx

不是global business, 科大是school-based, 今年仍然如此, 外甥女是大二才選科, 我有問過佢選乜, 原來已經有打算, 佢話唸住double major Finance + Accounting.   

此外, 日前EK有帖, 是明年才局部修改學院制,  如下, "科大將於一六學年首次將部分學院的三分之一學額,由學院收生改為獨立學科收生,但強調學生在完成一年級後仍有彈性更改學科。"

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3144579&extra=page%3D2

yanyan-mummy 發表於 15-9-24 23:50
睇下你住邊啦,如果你住tko 或彩虹鑽石山市區,誰敢說ust偏僻??好似你住觀塘市區返cu可以叫近嗎??不是 ...
對!情況就是這樣
樓主是在問,3大點揀,佢只得一個人,唔可以同時讀3間大學,總要有個答案!
3大總會有人住附近,這些人當然會話返學近啦!但這些畢竟是極小數,我們定義方唔方便是看交通!對大多數不是住附近的人而言,港鐵就是最多人使用的交通工具。
按照你的思維,咁邊間最唔偏僻?
我相信,無論你講邊間,一樣會有人不同意你的說法!!

返港大現在已較方便,沙田返港大,一小時內可到。

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:yanyan-mummy+發表於+15-9-24+23:50+

原帖由 pineapple0983 於 15-09-25 發表
對!情況就是這樣
樓主是在問,3大點揀,佢只得一個人,唔可以同時讀3間大學,總要有個答案!
3大總會有人 ...
我吾想喺邊間大學較方便呢個問題上糾纏,只不過我覺得你講ust偏僻比較主觀,其實邊間大學都有人方便有人吾方便,吾同意話有港鐵就等於方便既說法

dlam141231 發表於 15-9-25 08:57
不是global business, 科大是school-based, 今年仍然如此, 外甥女是大二才選科, 我有問過佢選乜, 原來已經 ...
diam141231,

but there is Global Business (5013) this year, different from Business n Mgmt.

a :hammer: :yawn:

yanyan-mummy 發表於 15-9-25 12:20
我吾想喺邊間大學較方便呢個問題上糾纏,只不過我覺得你講ust偏僻比較主觀,其實邊間大學都有人方便有人吾 ...
唔理你同意與否,用家的選擇說明了一些事實。
水泡科一般被認為是供一些只求有得讀就OK的學生,以3大都有的水泡科eng/sci 計,你比較下先啦!
UST的收生LQ/Min 都普遍較KU/CU低,這說明了什麼?
你覺得我主觀其實就是你的主觀!
你話唔糾纏咁唔該你比個建議樓主囉,比埋理據喎!

weiwei 發表於 15-9-25 12:53
diam141231,

but there is Global Business (5013) this year, different from Business n Mgmt.

是的, 據我所知, global business早在三幾年前已分了出來, 只是這一科如此, 但也不是全部分出來獨立申請, 科大留了一部份global business配額, 讓在讀的大二學生也有機會入讀.  但2016年開始, 則會有更多改變.

pineapple0983 發表於 15-9-25 13:08
唔理你同意與否,用家的選擇說明了一些事實。
水泡科一般被認為是供一些只求有得讀就OK的學生,以3大都有的 ...
個人覺得,成績較高的學生傾向選hku and cu,與地點偏僻與否的關係不大。始終,仍有很多家長鍾情於老牌大學,覺得you and 點都好過UST 少少,放不下這心理包袱。

dailam 發表於 15-9-25 17:18
個人覺得,成績較高的學生傾向選hku and cu,與地點偏僻與否的關係不大。始終,仍有很多家長鍾情於老牌大學 ...
我覺得樓主這個標題有少少是伏,因為無論揀是但一間,另外兩間的fans 都會出來。究竟邊間好邊間唔好我覺得是口同鼻拗,並冇絕對的結果。
所以我將用家的選擇提出比樓主參考。有條件在3大中做選擇的,KU/CU會是他/她們較優先的選擇。這不是偶然的數據,幾年都有這個趨勢。
地點/交通是不是和這有直接關系?其它人我不知道,但我認識的人中,如果都有心儀的科,邊間U就腳就會秤鮮啲。話晒唔係個個都有hall住,住唔到hall 日日來回都幾襟計~
另外,CU/KU 多科亦是其中一個理由;有些稔住抱水泡入左先,然後再 trans其它。

引用:Quote:dailam+發表於+15-9-25+17:18+個人覺

原帖由 pineapple0983 於 15-09-25 發表
我覺得樓主這個標題有少少是伏,因為無論揀是但一間,另外兩間的fans 都會出來。究竟邊間好邊間唔好我覺得 ...
其實EK 好多問題都係伏,旨在拋磚引玉。

fion6406 發表於 15-9-25 19:37
其實EK 好多問題都係伏,旨在拋磚引玉。
係呀,好多是 xx 中學 vs. yy 書院之類的標題.....
一般我唔厚多士,因為好多家長一見唔係讚自己嗰間,就跳出來護航;好多時是完全忽視客觀事實,說話完全不理性,最後會演變成罵戰,各人也多了仇家,結果是雙輸!
希望大學的家長們質素會高啲啦~

‹ 上一主題|下一主題