用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區VS 將軍澳
go

東區VS 將軍澳 [複製鏈接]

如果B1尾, 住將軍澳但東區網,心儀金文泰 (但唔係基督教) 和衛理 (小西灣有點遠)
還是轉將軍澳揀迦密主恩或匯基東 ?
   1    0    0    0
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

MrsCLee 發表於 15-9-21 16:56
如果B1尾, 住將軍澳但東區網,心儀金文泰 (但唔係基督教) 和衛理 (小西灣有點遠)
還是轉將軍澳揀迦密主恩或 ...
無理由轉過TKO, TKO入到B1機會遠低於留係東區
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

金文泰

引用:如果B1尾,+住將軍澳但東區網,心儀金文泰+(

原帖由 MrsCLee 於 15-09-21 發表
還是轉將軍澳揀迦密主恩或 ...
點解係東區網嘅?

cocow131 發表於 15-9-21 22:45
點解係東區網嘅?
小學係東區 ~~~

THANKS, hkpapa852
cocow131, 小學係東區網派中學就係東區
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

回覆:hkpapa852 的帖子

請問否tko b1學生多,而b1 中學位少?

若係心儀金文泰....應該大機會吖....唔值得轉區 ~~~

pingi  因為大部分b1生誇區, 所以b2a收唔足b1生。  發表於 15-10-26 10:01

muima 發表於 15-9-22 10:27
請問否tko b1學生多,而b1 中學位少?
參考下之前d高手傑作會更清楚 ~~~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&extra=page%3D1

引用:Quote:muima+發表於+15-9-22+10:27+請問否t

原帖由 mcl203 於 15-09-22 發表
參考下之前d高手傑作會更清楚 ~~~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&ext ...
謝謝回覆,但不好意思,click 唔到,是否條link 有問題?

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-22+發表參考

原帖由 muima 於 15-09-22 發表
謝謝回覆,但不好意思,click 唔到,是否條link 有問題?
置頂已有, 2015升中數據!!!

回覆:mcl203 的帖子

Thank you

2015年數字:
東區 2658人升中, 英中學額976
西貢 2180人升中, 英中學額544

明晒

MrsCLee 發表於 15-9-22 11:37
2015年數字:
東區 2658人升中, 英中學額976
西貢 2180人升中, 英中學額544
仲可以諗埋.....東區 和 西貢區 中學 Banding
東區 有幾間B1A中學係到 ~~~

有幾多B1A都無我仔份, 佢唔係B1A

MrsCLee 發表於 15-9-22 15:25
有幾多B1A都無我仔份, 佢唔係B1A

抆走D B1A/B生 去摶 B1A中學.....少D人報金文泰/衛理....都幫唔到手

回覆:MrsCLee 的帖子

如果肯定係b1,先不理是abc因為大抽獎只有一個band不分頭中尾。入金文泰機會幾高。因為它是中中東區b1生多數係最後先選佢。而衛理就係東區b1生既保險線。因為衛理係東區b2學校係最top果間而且開文班也較多。如冇記錯是開三班算是半英中。而tko既b1中學相對算是較弱(對比東區和觀塘區)。入u率偏低。以上意見只供參考。

回覆:tttw1 的帖子

band 1 生在東區揀金文泰,無問題應該入,唔好彩入乙二衛理
自行一金文泰,自行二揀一間入左唔後悔的,否則不選自行二

多謝大家既意見

MrsCLee 發表於 15-9-24 09:15
多謝大家既意見
匯基(東九龍)係直資, 住邊度同間小學係邊都無關係, 你都可以考

不過呢間其實係被坊間低估咗既B1學校, DSE成績接近B1A, 唔易入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題