用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果聖家收左係咪冇得扣st mary?
go

如果聖家收左係咪冇得扣st mary?

hunterhk 發表於 15-9-21 09:16
係, 只要你已經註冊咗任何一間嘉諾撒會既小學, 其它嘉諾撒會既小學都唔會接受你既叩門
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果無關係無人事無特異功能, 叩門代表家長同小朋友都盡過力試過, 不過結果都係99.999999999999999999999999999999999999%失敗.

如真想入, 一定1-1-1去馬, 但31網入唔到就麻煩了.

MrBeast  千字真言  發表於 15-9-22 06:12

是真人真事,前人扣門申請被reject嗎?

回覆:如果聖家收左係咪冇得扣st mary?

嘉諾撒會一向方針是唔會爭自己會內學校的學生。讀上去之後俾人退學的另計。

回覆:如果聖家收左係咪冇得扣st mary

呢兩年唔多覺有真實個案或消息拒絕

所以成謎

佢暗地有冇screen out真係冇人知

回覆:如果聖家收左係咪冇得扣st mary

如心儀st mary, 除非你31網,有機會抽,唔好唸叩門。除非你有關係 人士 or 超班馬有特異功能

兩個月前呢度曾經有人吾信並親自打去St Mary's 去問,校方官式答案當然係 :我們沒有呢個規定,一切按已公開方法申請。  大家都滿意!! 反正我就吾.............。 但我都信如有絶強實力既有可能""彈性處理""既

回覆:hkpapa852 的帖子

除非你統一派位結果註冊証係嘉諾撒會學校,或者係申請插班時你讀緊嘉諾撒會學校,否則,我睇唔到學校點知你已註冊同會學校。

karen55407 發表於 15-9-22 09:10
除非你統一派位結果註冊証係嘉諾撒會學校,或者係申請插班時你讀緊嘉諾撒會學校,否則,我睇唔到學校點知你 ...
我想,要知有幾難丫? 同一個辦學團體,如要做點會吾知,反而我相信約見面試時係未必需要知,但要決定收與不收,打個學生編號入內聯一check就一目了然。況且St Mary's 年年都係最後先收個間。還有,班校長都要去堅道總舵開會架啦,如果吾係咁做就會變左搶女事件,班修女多數吾想咁,咁做的確可免好多麻煩。

回覆:leiseefung 的帖子

小一叩門真會有人叩到一間註冊埋,再收另一間call 3rd in㗎!

叩到2-3间收到有啦!

引用:除非你統一派位結果註冊証係嘉諾撒會學校,

原帖由 karen55407 於 15-09-22 發表
除非你統一派位結果註冊証係嘉諾撒會學校,或者係申請插班時你讀緊嘉諾撒會學校,否則,我睇唔到學校點知你 ...
我覺得你完全正確。

St Mary 叩門時非常重視張派位證派咗邊間學校。

除此之外,我真係唔信佢咁得閒大費周章入電腦比對該考生有否其他幾間嘉諾撒學校已經收咗。

回覆:如果聖家收左係咪冇得扣st mary?

早兩年有HF插入st mary's讀p2。

回覆:aw285 的帖子

我知早兩年三個插班生係包括兩個GH及一個SFA插St Mary小二