用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大角咀天主教小學vs荃灣思源
樓主: aangell
go

大角咀天主教小學vs荃灣思源 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-9-22 17:04
荃灣區同葵青區既家長, 其實你地知唔知呢兩間64網小學既升中網係屬於荃灣區既呢?

梨木樹天主教

咁同是位於梨木樹的可信都是荃灣區升中網????? 

引用:+本帖最後由+subb+於+15-9-22+17:28+編輯+\

原帖由 subb 於 15-09-22 發表

何小何中關係好傳奇又神秘 ! 
何中用自行既位關照何小,所以無聯繫位。ps何小課程程度是跟不到何中的

subb 發表於 15-9-22 17:32
呢間未肯定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 15-9-22 17:32
睇落可信唔係荃灣區

參考梨木樹天主教既升中派位, 佢係寫荃灣區同他區

參考聖公會主愛小學(梨木樹)既升中派位, 派獲荃灣區既中學名顯多好多

參考可信學校既升中派位, 除可風較多外, 其餘都係葵青區中學為主

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

subb 發表於 15-9-22 09:41
荃灣是一好特別區, 荃葵好似惜惜相關咁,
長久以來都是荃葵分不開咁,雖住荃灣但好多人在葵涌返學 ! 
也是 ...
荃灣得4間英中,真係冇咩選擇。
阿女剛升中一, 我們只喜歡可風, 其他都不鐘意, 所以自行時都是選區外學校,成績TOP的同學仔都是選他區中學

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-9-22+10:51+

原帖由 hkpapa852 於 15-09-22 發表
唔係林護比st mary 稍勝咩?

晴晴小B 發表於 15-9-22 21:05
唔係林護比st mary 稍勝咩?
林護只係話有76.34%升讀聯招(JUPAS)學位(當中包括學士, 副學士和高級文憑), 以及1人(0.54%)升讀非聯招學士學位, 咁到低有幾多入升讀本地學士學位呢?

St Mary就列得好詳細, 聯招(JUPAS)學士學位64.2%, 非聯招學士學位7%, 合共71.2%

回覆:hkpapa852 的帖子

如無記錯,經jupas申請既高級文憑同副學士係得poly同city兩個課程咁大把。林護25個poly,7個city。照計都唔會好多係呢兩個課程卦

回覆:hkpapa852 的帖子

st mary non jupas degree 係唔係樹仁同珠海果啲?

peggy 發表於 15-9-22 19:04
荃灣得4間英中,真係冇咩選擇。
阿女剛升中一, 我們只喜歡可風, 其他都不鐘意, 所以自行時都是選區外學校, ...
是否大部份人都咁諗, 所以TOP的學生大都在區外升學 ????? 留下B1位競爭是否會細左呢???
我見我小朋友學生的師姐大都不是升荃灣B1中學

晴晴小B 發表於 15-9-23 09:03
如無記錯,經jupas申請既高級文憑同副學士係得poly同city兩個課程咁大把。林護25個poly,7個city。照計都唔 ...
高級文憑同副學士課程, PolyU, CityU同教院(HKIEd)都有, 共合有近20個選擇, 三間院分別有25,15和2人升讀, 合共42人, 已佔JUPAS學位~30%, 佔畢業生比例~22%.

可以差好遠

醒目開學勳章

引用:Quote:peggy+發表於+15-9-22+19:04+荃灣得4

原帖由 subb 於 15-09-23 發表
是否大部份人都咁諗, 所以TOP的學生大都在區外升學 ????? 留下B1位競爭是否會細左呢???
我見我小朋友學生 ...
今年升中係好多學生跨區,有D仲跨埋過海。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-9-23+09:03+如無

原帖由 hkpapa852 於 15-09-23 發表
高級文憑同副學士課程, PolyU, CityU同教院(HKIEd)都有, 共合有近20個選擇, 三間院分別有25,15和2人升讀,  ...
你睇左2014個年呀,我講緊2015呀。今年hku 27, cu 38,  ust 10, BU 14, LU  2, poly 25, city 7, IED 7 。全級176人

晴晴小B 發表於 15-9-23 11:29
你睇左2014個年呀,我講緊2015呀。今年hku 27, cu 38,  ust 10, BU 14, LU  2, poly 25, city 7, IED 7 。 ...
我post出嚟個堆資料係2014年喎! 咁梗係用2014嚟講啦!

2015年多數學校都未公報升學資料, 所以不適宜係現階段作比較

醒目開學勳章

開心小花 發表於 15-9-23 11:12
今年升中係好多學生跨區,有D仲跨埋過海。
同學仔就有2位去了銅鑼灣及灣仔,朋友D女女去了中西區、跑馬地

引用:+本帖最後由+whitesheep10066+於+15-9-23+1

原帖由 whitesheep10066 於 15-09-23 發表

回覆 cattz288 的帖子
你好,可否推介葵青區低調的好小學?

回覆:Bao太太 的帖子

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-9-22+08:20+

原帖由 hkpapa852 於 15-09-22 發表
何解?謝謝!

bbalau 發表於 15-9-24 15:55
何解?謝謝!
唔好意思, 你想問乜?
‹ 上一主題|下一主題