用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大角咀天主教小學vs荃灣思源
樓主: aangell
go

大角咀天主教小學vs荃灣思源 [複製鏈接]

回覆:大角咀天主教小學vs荃灣思源

思源定石鐘山好D?兩間都要搭車,思源勉強可行去。前年聽思源簡介會,係進取型,但感覺一般。石鐘山無聽簡介會,認識不多,但EK評價好似好極端。

引用:所以哩個moment都重煩緊未決定到 +

原帖由 aangell 於 15-09-21 發表
所以哩個moment都重煩緊未決定到
選大天海帆啦!

我知道係讀得辛苦,但升中派位好好。

回覆:aangell 的帖子

我會選大天,因為升中真係會好D.

回覆:Nicolelong 的帖子

你可以去一去石天看看吧! 再自行決定吧

aangell 發表於 15-9-20 23:46
如題,大家覺得邊間好啲?我本身是葵青區,兩間都是跨區選擇,有20分,都唔知點揀好?求意見,謝謝!:questi ...

不如諗下祖堯天主教
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:如題,大家覺得邊間好啲?我本身是葵青區,

原帖由 aangell 於 15-09-20 發表
如題,大家覺得邊間好啲?我本身是葵青區,兩間都是跨區選擇,有20分,都唔知點揀好?求意見,謝謝!:questi ...
大天,思源,石鐘山三間簡介會都去過,三間都有朋友及親友入讀,有offer思源及石小,但我必然會選擇大天(海帆道),理念,環境,方式,升中都很好,其次喜歡思源,石小自己爬文,放學去學校問家長,附近補習社,看看是否適合自己小孩。

Nicolelong 發表於 15-9-22 01:12
思源定石鐘山好D?兩間都要搭車,思源勉強可行去。前年聽思源簡介會,係進取型,但感覺一般。石鐘山無聽簡 ...
其實我唔係好明點解大家要推介荃灣既思源同石鐘山.

坦白講, 入咗呢兩間小學, 升中網就變咗荃灣區(雖然可以申請轉用住址網, 但有風險), 荃灣區係全港九新界英中學位比例最不足既區份之一, 年年都要同葵青區借位(只有今年無借), 仲要借完都係唔夠分.

如果樓主咁著重宗教, 男仔可考慮新大天 (舊既就無謂), 因為該區中學有九華冋聖芳濟兩間天主教一線中學.
女仔就留係葵青啦, 起碼有蕭明, 保祿六世等

如果中學可以唔考慮宗教, 一定係留係葵青, 油尖旺區除咗St Mary, 伊中同油真, 其餘所謂B1英中既DSE成績, 都好唔過葵青區既林護, 安柱, 善德, 保祿六世同蕭明

wai_chai_2000    發表於 15-9-22 09:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

荃灣是一好特別區, 荃葵好似惜惜相關咁,
長久以來都是荃葵分不開咁,雖住荃灣但好多人在葵涌返學 ! 
也是長久以來都是葵青借位給荃灣 !!!!

荃灣升中真是這麼差嗎????

多謝大家意見呀!睇長遠來講,大天都係教較好的

wai_chai_2000    發表於 15-9-22 13:04

回覆:subb 的帖子

荃灣得四間英中,真係無咩好㨂

大天較遠

引用:Quote:Nicolelong+發表於+15-9-22+01:12+思

原帖由 hkpapa852 於 15-09-22 發表
其實我唔係好明點解大家要推介荃灣既思源同石鐘山.

坦白講, 入咗呢兩間小學, 升中網就變咗荃灣區(雖然可以 ...
林護dse成績好過哂油尖旺既英中啦

晴晴小B 發表於 15-9-22 10:04

林護dse成績好過哂油尖旺既英中啦

係?包括埋聖瑪利、兩間拔萃?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-9-22 10:42

真的假不了, 假的不得了!

2013-2014年度DSE成績和入大學統計:

中學

3322率

聯招學位

聯招學士學位

本地非聯招專上學位

本地非聯招學士學位

8大比例 (聯招+非聯招)

3大比例

本地副學位課程比例

本地學士課程比例

本地專上課程比例

海外升學比例

專上課程比例 (本地+海外)

聖瑪利

91.54%

66.20%

64.20%

19.40%

7.00%

67.80%

46.80%

14.40%

71.20%

85.60%

10.90%

96.50%

DGS

92.95%

82.69%

81.41%

68.59%

林護

76.34%

17.74%

0.54%

76.34%

42.47%

94.09%

3.23%

97.31%

引用:荃灣是一好特別區,+荃葵好似惜惜相關咁,長

原帖由 subb 於 15-09-22 發表
荃灣是一好特別區, 荃葵好似惜惜相關咁,
長久以來都是荃葵分不開咁,雖住荃灣但好多人在葵涌返學 ! 
也是 ...
我女今年小六(62網),好頭痕,只得四間band 1中,四間band 2,根本唔夠分。 band 1生最煩,荃官要留聯繫位比兩間官小,他區top 學生暮名而考,自行階段已經爭崩頭,得番其餘三間,其中一間道教可風,我地因為宗教理由而唔會揀,咁只剩兩間

所以我女間小學好多自行時揀他區或考直資,唔想留响荃灣區等運到

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-9-22+10:04+林護d

原帖由 奥脫福 於 15-09-22 發表
唔應該計dgs,人哋貴族學校。其他油尖旺津校又真係唔及林護喎。星展銀行虛有其名,名不副實。

hkpapa852  至少有間St Mary比林護出色  發表於 15-9-22 17:01

gracelam 發表於 15-9-22 11:29
我女今年小六(62網),好頭痕,只得四間band 1中,四間band 2,根本唔夠分。 band 1生最煩,荃官要留聯繫位 ...
荃官其實只有13個保留位俾兩間官小, 所以其實唔係用咗好多位, 反而何傳耀雖然無保留位, 但小學校網都有講:
本校考獲全級首二十名的六年級學生,可獲推薦報讀荃灣公立何傳耀紀念中學

http://www.twpsch.edu.hk/P6F1/Last_year_1315.htm

即係自行時, 何傳耀有20個位係留咗俾小學..... 咁你話有幾多位剩?

引用:Quote:gracelam+發表於+15-9-22+11:29+我女

原帖由 hkpapa852 於 15-09-22 發表
荃官其實只有13個保留位俾兩間官小, 所以其實唔係用咗好多位, 反而何傳耀雖然無保留位, 但小學校網都有講:
...
係呀,何中又留位比何小,差啲唔記得

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 15-9-22 14:22
係呀,何中又留位比何小,差啲唔記得
荃灣區同葵青區既家長, 其實你地知唔知呢兩間64網小學既升中網係屬於荃灣區既呢?

梨木樹天主教
聖公會主愛小學(梨木樹)

想出走荃灣區/留係葵青區升中就唔好揀錯學校啦!

何小何中關係好傳奇又神秘 ! 
我之前打去何中問,他們是否聯繫何中否認,但何小話有,
另外何中在抽獎派位額內沒有顯示有保留學額的???

而何小每年都是沒有講實際數字 ! 
‹ 上一主題|下一主題