用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症兒童會鐘諗攬人,錫人嗎?
go

自閉症兒童會鐘諗攬人,錫人嗎? [複製鏈接]

我仔係早產b,一直所有發展都慢,依家已經21個月,但評估左只係1歲大既bb,而且仲未識講野,仲係bb話,叫佢唔鍾意望人,鍾意轉野玩(但我教佢玩其他野,例如入錢箱,佢會肯入)

見過一個兒科醫生,聽到我仔既情況咁,話佢好大機會有自閉症,叫我再大小小去搵專家評估,因為依家仲細,未知,但因早產,出世後 10個月大 已經照過晒腦既mri,腦電圖, etc ,話佢完全無問題,咁究竟會唔會係後天影響?

但等2次覆診,見另一個兒科醫生,我問一問佢可否轉介下 想幫阿仔做評估(因為上次兒科醫生話佢有機會係自閉),醫生聽完我講,就同阿仔簡單咁玩左一陣,就話我仔唔似,又話佢所有發展都慢,又唔係單一方面慢,所以唔似,但我都希望係咁,只怕佢唔想寫封信幫我轉介,而錯過左。。

另外,我仔每次見到其他小朋友都會好開心,好想去攬人,錫人,哩點我就覺得佢唔似,我都想了解多d,想幫到我小朋友。

謝謝大家! 歡迎大家可以給我意見嗎?謝謝

1    0    0    0

回覆:自閉症兒童會鐘諗攬人,錫人嗎?

首先唔好盡信普通兒科醫生,普通傷風感冒或其他兒童病佢地就識,自閉症譜系既特徴同情況佢地未必熟,要盡快搵合資格既兒童心理專家評估,萬一有問題都可以盡快排位等服務

我仔歲半時父母覺得唔對路,叫名唔應,自轉,玩車輪,尖叫,唔識手指指同分享,但去到健康院見姑娘話佢唔似,因為會同姑娘互動玩又有望,結果無任何轉介。好在我地之後搵私人評估,再拎住份報告周圍搵服務

引用:我仔歲半時父母覺得唔對路,叫名唔應,自轉

原帖由 DENNIS201 於 15-09-20 發表
我仔歲半時父母覺得唔對路,叫名唔應,自轉,玩車輪,尖叫,唔識手指指同分享,但去到健康院見姑娘話佢唔似 ...
我岩岩講果兩個醫生係政府醫院入面既兒科醫生。。。唔係普通診所果d家庭醫生呀

同樣兩個都係一間醫院既,見兩次兩個唔同講法。。。。

另外一個話我仔有d似既係 醫院入面既職業治療師呀。。。

引用:我仔歲半時父母覺得唔對路,叫名唔應,自轉

我仔歲半時父母覺得唔對路,叫名唔應,自轉,玩車輪,尖叫,唔識手指指同分享,但去到健康院見姑娘話佢唔似 ...
明白,我都有d咁既感覺,第2次見果個醫生就係咁,我話我仔玩轉既野,佢話我係到睇唔到有喎,我話佢唔講野,佢話我仔發展慢,係一個1歲左右既bb,俾多d時間關心佢,教佢啦。。。咁岩佢俾左個野我仔玩,醫生話係屋屋,我仔咁岩就用bb話回應佢,所以佢覺得我仔表現好好,又嘗試表達,其實係想講野。。。。

我都好想出去搵人評估下,可以及早幫到阿仔,但我唔識,唔知可以點做

我仔兩歲三個月,等左九個月第一次CAC評估,結果寫有自閉症徴狀加排I位,好彩我九個月前已經私人評估完,排位早左,宜家已經番左I位幼稚園半個月了!

就算CAC高級兒科醫生我都覺得唔夠,除非小朋友嚴重到好多野非常明顯,例如入到房只叫喊同訓地,又唔肯坐住同你做桌上活動,完全唔理人只沈迷玩某些野之類

引用:就算CAC高級兒科醫生我都覺得唔夠,除非小

就算CAC高級兒科醫生我都覺得唔夠,除非小朋友嚴重到好多野非常明顯,例如入到房只叫喊同訓地,又唔肯坐住 ...
明白,但我想問自閉症兒童會鐘意小朋友嗎?會鐘意主動咁攬小朋友?錫小朋友嗎?

引用:我仔兩歲三個月,等左九個月第一次CAC評估

我仔兩歲三個月,等左九個月第一次CAC評估,結果寫有自閉症徴狀加排I位,好彩我九個月前已經私人評估完,排 ...
好好呀,咁快排到i位,因為我仔已經21個月,一早見左Cac,但因為佢係早產,一早評左佢所有野發展慢,追唔到實際年齡,更加未到達到更正年齡,但無再評其他野,因為當時只得10個月大,但好似問題依家先出黎,我都唔知應該點,返兒科覆診,醫生又幫唔到,問醫生又只答官腔說話。。。

回覆:yiyi0401 的帖子

早產幾多?幾多周出世?出世時有冇缺氧情況?你先吾好向自閉方向諗,發展遲緩有很大機會。你要向醫生要求評估再做排位,因為不論自閉和發展遲緩都需要I,E,S位的幫助。早D介入,希望可以持續進步。

亞氏小朋友中意同人玩,但吾識點同人相處,遇到以為系朋友的人,會攬,甚至會錫,我個仔幼稚園時會錫同學,現在小學,仍會攬同學,一見同學不分男女,都熱情地拖人地,不懂與人的距離,貼住人地塊面講嘢,每次都要提醒他,保持距離

回覆:yiyi0401 的帖子

會,過份熱情,我囝間中都係咀,佢番緊e位

我朋友的兒子是典型自閉症小朋友,佢好鍾意攬人錫人,唔會理人地鐘唔鐘意,總知佢想攬就揽,想錫就錫

引用:會,過份熱情,我囝間中都係咀,佢番緊e位 +

原帖由 球星媽咪 於 15-09-21 發表
會,過份熱情,我囝間中都係咀,佢番緊e位
Ic,請問e位是什麼呀?

引用:我朋友的兒子是典型自閉症小朋友,佢好鍾意

原帖由 琪寶 於 15-09-21 發表
我朋友的兒子是典型自閉症小朋友,佢好鍾意攬人錫人,唔會理人地鐘唔鐘意,總知佢想攬就揽,想錫就錫

...
因為成日聽自閉症係唔會鍾意同人玩,所以我以為係唔會有熱情既一面。。。。

引用:早產幾多?幾多周出世?出世時有冇缺氧情況

原帖由 money82 於 15-09-20 發表
早產幾多?幾多周出世?出世時有冇缺氧情況?你先吾好向自閉方向諗,發展遲緩有很大機會。你要向醫生要求評 ...
我仔係30週出世,一直都發展遲媛,10個月大左右到cac評估,發展delay好多,所以就安排排早訓,岩岩有得上啦,但只安排職業治療和幼兒,無言語治療俾我仔,佢地聽我講左d情況,再同我仔上左兩堂 就話有小小中自閉症特徵。
但因為之前cac已評估過,我依家唔知點先可以有人幫我仔評估下,我好擔心阻礙我仔日後發展。。。

引用:亞氏小朋友中意同人玩,但吾識點同人相處,

原帖由 LeeCC 於 15-09-21 發表
亞氏小朋友中意同人玩,但吾識點同人相處,遇到以為系朋友的人,會攬,甚至會錫,我個仔幼稚園時會錫同學, ...
哦。。。明白,謝謝你分享

會,特別係亞氏保加症的小孩(現在都係歸納入自閉譜系).
我仔上年k3都仍然在校攬人錫人,好彩今年暑假我不停教佢,暫時佢升小一幾星期都無被投訴,哈哈.

政府的評估係排好耐,家長可以去協康會或耀能排期做評估, 仲有大口環兒童醫院的私家症,不過唔平架(大約6000-7000),而且好似都要排一個月.

Jcat 發表於 15-9-22 09:49
會,特別係亞氏保加症的小孩(現在都係歸納入自閉譜系).
我仔上年k3都仍然在校攬人錫人,好彩今年暑假 ...
亞氏保加症係咪都係正常咁讀幼稚園架? 如果比幼稚園知有亞氏保加症會唔會被踢出校架?而家K1, 老師叫我地去健康院CHECK 下, 話佢同同齡社交有問題, eye contact比較弱(但呢樣我唔覺). 同埋話佢唔識表達, 出手快過出口,但老師又話佢語言冇問題, 有D唔專心但問番佢又識...同埋又係過分熱情, 對同學仔會攬人錫人.
老師話家校合作, 如果健康院CHECK到有問題可能去上下堂咁, 但我擔心比老師點, 如果CHECK 到係亞氏保加症唔比佢讀落去.
‹ 上一主題|下一主題