用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 關於言語治療課程
go

關於言語治療課程 [複製鏈接]

請問有修讀bio,但是冇讀chem,可否報讀呢一科?

3    0    0    0
知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問有修讀bio,但是冇讀chem,可否報讀呢

原帖由 me2 於 15-09-19 發表
請問有修讀bio,但是冇讀chem,可否報讀呢一科?
可以,只要求bio

回覆:Charlotte_mom 的帖子

謝謝,唔知呢科搵工易嗎?網上話係緊缺職業,是否一定要讀埋master課程會較易搵到嘢做?

醒目開學勳章 王國長老

引用:謝謝,唔知呢科搵工易嗎?網上話係緊缺職業

原帖由 me2 於 15-09-19 發表
謝謝,唔知呢科搵工易嗎?網上話係緊缺職業,是否一定要讀埋master課程會較易搵到嘢做?

...
http://web.edu.hku.hk/programme/bsshs_6157/
Download a brochure and you'll find the necessary info you need.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:關於言語治療課程

Sorry should be he PowerPoint in the link above

醒目開學勳章 王國長老

FYI too

醒目開學勳章 王國長老

樓主你要留意除左收生要求外,孩子是否鐘意做呢份工作。小兒係sen學生,我一早已認識ST呢份工作。要有耐性、唔心急、不斷重複、進度慢、而且厭惡性(有訓練口肌途中有機會接觸病人口水、有病人有吞嚥困難或口肌唔靈活,治療師亦要面對)。朋友係社福界做sen工作,佢話ST訓練都係一樣,做ST成唔成功就睇個人處理,例如sen小朋友有情緒或專注問題,點樣一路上堂一路令佢聽你講,跟係做又令佢有興趣做,就有高唔高手之分。一個session唔平的,如果無成效家長鬧到飛起

sai1031  講得好,除了讀得到之外,最重要係做唔做得到。如果冇耐性及同理心未必做到。   發表於 16-1-17 16:35
daddy999    發表於 15-9-25 14:13

回覆:Charlotte_mom 的帖子

阿女話非常鐘意和自閉症兒童溝通,但我都知應該仲服務於中風後的老人和有語言表達缺陷的各種病人。唔知佢有冇呢個耐心了。
現在呢科收生要求仲高過2013年,收生人數又少,出來工作前景未知,所以都幾猶疑下。

醒目開學勳章 王國長老

資深社工朋友話做得過, 因為一個degree已經可以執業, 唔會好似會計或諼士咁不停要進修
當然, 同社福界其他工作一樣, 上唔上到位都要睇天時地利人和, 不過搵食應該無難度, 下次如果有簡介會不妨去聽聽吧

我都好希望女女可以入讀到, 不過要求好高
‹ 上一主題|下一主題