用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Help!! P1 英文FA [複製鏈接]

這是我代朋友出的帖,他的女兒現就讀嶺小小一。
因今天見到手冊英文21/9有FA 1 (Reading and GE),但問了同級同學也不知道是什麼?
想請教各位嶺小家長什麼是FA?要做些什麼?計分的嗎?需要時前為小朋友準備什麼嗎?小朋友說老師沒有告訴他們,請問可幫忙回覆一下嗎?因星期一便是了,太急切啦,好擔心。
   0    0    0    0

回覆:Help!! P1 英文FA

FA = formative assessment
GE = general execrise

reading & GE 係考閱讀理解同一啲運用。
老師每個unit都有派一張黃色既revision guide 可以參考。

感謝回覆。
是會計分的嗎?要溫習工作紙嗎?因他手上只有英文書,其餘的練習也在老師到,沒有派回來。

會計分既,如果無嗰張revision guide 可以溫工作紙,因為模式都係差唔多。

以往星期六有家長學堂,教啲家長點幫小朋友溫英文,唔知今年有冇

sakesakee 發表於 15-9-19 10:22
會計分既,如果無嗰張revision guide 可以溫工作紙,因為模式都係差唔多。

...
但是老師無派工作紙發作業,是否不用溫習?

引用:Quote:sakesakee+發表於+15-9-19+10:22+會

原帖由 handah 於 15-09-19 發表
但是老師無派工作紙發作業,是否不用溫習?
工作紙同作業都係書本嘅嘢,理論上溫書都夠,但頭先老師通知, 星期一FA 會改期,等老師再通知

我的朋友也說班主任已通知他改期間了,但其實係考什麼,老師也沒說清楚,大家都好似在估估下咁,朋友女兒上英文課時,都唔係好明個老師講咩,但又唔敢問,因為老師唔願意同佢講中文,唔知你地有無累似既情況出現呢?

引用:我的朋友也說班主任已通知他改期間了,但其

原帖由 handah 於 15-09-20 發表
我的朋友也說班主任已通知他改期間了,但其實係考什麼,老師也沒說清楚,大家都好似在估估下咁,朋友女兒上 ...
阿女又冇話唔明,但老師英文堂係盡量講英文嘅。

另外有一張 Revision Guide, 係 Unit 1 重點,跟據内容溫就可以了。

以往經驗,唔會好難,放心!

我有問仔老師多唔多講中文, 佢話每堂都有講中文, 因為有好多人唔明老師講咩.  我估未必仔講得咁誇張有好多人唔明, 尤其當佢話自己明晒就更唔可信, 不過我信每堂都有講中文.  初小一, 聽唔明真係好常見, 唔需要怕而唔問. 做家長的, 有唔明就去家長GROUP 裡問個明白. 基本上個GROUP 裡每日都有人問問題的, 唔明問到明就可以了.

回覆 chanwendy 的帖子

做家長既唔明白,不是可直接問老師嗎?莫非嶺小老師很難才接觸到?

回覆:handah 的帖子

可能搵班主任好D,因為兩個英文老師都係外國大,兩個都唔識睇中文,男老師只係識聽唔職講

回覆 KrustyKrab 的帖子

咁好麻煩架喎,對一些英文一般既家長,咁0米溝通唔到?不是外藉老師還外藉老師既咩?本地果個都溝通唔到,點同佢了解清楚學生既學習情況呀?如果想找純講英文既老師,就不讀嶺小啦!

handah,你本身唔係嶺小既家長,對呢間學校有幾了解我唔知,但你朋友自己應該清楚。嶺小有開放日、適應班同時有家長會講解,校方從來無隱瞞過英文老師們既背景...
如果你朋友無真真正正了解過間學校就報名,而英文係一個問題既話,家長自己係咪應該反思一下,呢間學校究竟適唔適合囉

handah 發表於 15-9-21 18:58

做家長既唔明白,不是可直接問老師嗎?莫非嶺小老師很難才接觸到? ...
當然可以問老師, 但係樓主朋友的情況係星期一測驗, 星期六日先嚟問喎, 你唔會期望老師星期六日都仲返工啩? 而且個評估亦唔係星期一評, 前一個星期五先通知, 要問老師其實一早已有大把時間問. 我提出的家長 GROUP, 係另一個24小時途徑比家長溝通架啫.  GROUP 內有啲係已經有大仔大女讀緊而有經驗的家長可以解答問題.

chanwendy,看來你看不明白我的問題呢。我再列點說你知:
1.老師上星期五寫手冊通知,本星期一評估,這是事實。
2.的確是有家長好像你說的一樣,上星期六回校找老師問FA海,我們知道是誰,你要我公開他是誰嗎?還是你自己從Group中問呢?
3.對於一個剛來小學的學生及家長來說,對學校一切也在適應中,在這自由言論的地方問問題,有何不對?除非小一生是有兄姐陪同在學校讀書,那就會容易適應得多。

這兒是自由言論的地方,而我說的也沒有錯,是真實的,今年以我所知英文科主任、中文科主任及幾位年資高的老師已離校,這一切的資料我們也清楚。

我雖然不是嶺小的家長,但請問各位:我的資料有錯嗎?有與事實不一樣嗎?

回覆 snoopy0520 的帖子

今年教小一的兩位英文老師是新來的老師,之前的開放日及老師資料是看不到的。你這番話對的朋友很不公平呢。

handah 發表於 15-9-23 22:18

chanwendy,看來你看不明白我的問題呢。我再列點說你知:

我好似冇講過唔比你投訴喎, 亦冇講過你有講錯嘢喎, 我只係問咗一句點解會評估之前的星期六日先嚟問咋喎, 唔知你做乜 QUOTE 我留言, 好似指出我不是咁.
不過我都回應少少, 上星期係學校來年的小一面試日, 當然會有老師返工啦, 而你講的家長, 我亦知邊, 佢係咁啱去學校對面上與趣班, 本著一試的心態去學校問一問啫, 佢都唔知學校係面試日, 如果當日唔係面試日, 那位家長一樣會摸門釘的.  但係 REVISION GUIDE 派了不止一個星期了, 要問老師確實有好充足的時間. 即使英文科老師中文講得唔好, 家長要問都可以經班主任問的, 班主任一樣會跟進.

至於適應問題, 幼稚園的配合都好重要, 幼稚園如何給學生做小一適應, 到底小朋友明白幾多小一的轉變, 都好影響小朋友在小一生活能否完全適應.  以我所見所聞, 我又唔認為好多小朋友有好大適應問題喎.

而重點, 在整件事, 我睇到的係個家長好緊張, 家長未適應, 由頭到尾係個家長因為唔知評估形式如何, 又唔知內容而好恐慌, 我相信個小朋友本身未必咁大問題, 可能甚至連評估是甚麼都未知, 又何來緊張同恐慌呢.  至係小一的第一次評估就咁緊張, 咁讀上去去到呈分, 我諗佢仲恐慌.  小一成績點都唔會影響升中, 第一次何不讓小朋友自己去試一次先呢.  同級的家長好多都唔知評估形式如何, 亦有其他家長冇 REVISION GUIDE.  但佢地都明白一個簡單道理, 話明評第一課, 咁只要溫熟第一課的內容, 點都會應付到啩.經歷過第一次, 小朋友就會知發生咩事, 自會成長.

回覆 handah 的帖子

香港地大把人唔識講普通話,而學校既NET都未必個個識講廣東話,一樣有機會溝通唔到,但學校會唔會因為咁而唔錄用呢?  我絕對相信唔會囉!

每間學校都會有新老師,而呢樣野係大家都控制唔到,咁係咪一位新來既老師你覺得教得唔好,你就幫小朋友轉校?

既然你咁介懷同英文老師既溝通,而你又交左2016-17既入學申請表,咁你記得收到面試通知書都唔好去喇!  無謂浪費你寶貴既時間啦!

回覆:snoopy0520 的帖子

‹ 上一主題|下一主題