用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油麻地真光
樓主: qpa
go

油麻地真光 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 15-9-21 10:34
hkpapa个表好清楚,另呢个帖都有解釋:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=312827 ...
我一向唔理係JUPAS, SSSDP定係自資, 或者邊間大學, 最重要係是否 Local degree.

入到樹仁傳新聞系既自資學士, 點都比城大物理系既副學士, 甚至學士出路好D吧?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CherylChloe 發表於 15-9-20 19:45
昨天聽九龍真光小學入學簡介會,校長話聯繫的九龍真光中學今年DSE 有6成jupas degree offer, 有無人可以確 ...
九龍真光中學同油真差好遠喎!

今年九真DSE同入大學係點我未知, 但以過去兩年成績嚟睇, 同所謂B1, 有一大段距離, 亦唔見得好得過隔離網既聖母

DSE年度

中學名稱

副學位課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

專上課程比例 (本地+海外)

2012-2013

九龍真光中學

56.00%

38.00%

94.00%

2013-2014

九龍真光中學

59.00%

37.00%

96.00%

參考:
2012-2013年度校務報告P.28
2013-2014年度校務報告P.20

參考過去往績, 九真中所謂6X%, 頂多係JUPAS offer
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所以我聽校長話今年有6 成jupas degree offer , 非常 surprised ! 我懷疑自己聽錯,唔好意思!
‹ 上一主題|下一主題