用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油麻地真光
go

油麻地真光 [複製鏈接]

B1A的嗎?好似無乜人提及,有JM可分享一下嗎?

1    0    0    0

回覆:油麻地真光

推!我都有興趣知多啲!謝謝

成日係街見到佢地,最深刻印象係一頭凌亂既繽辮髮型,女仔都儀容好緊要,唔明㸃解要有一條咁既校規

有好多旧文爬~
http://www.edu-kingdom.com/searc ... mp;searchsubmit=yes

kit1014  條link睇唔到><  發表於 15-9-26 14:57

係B1A

香港真光都唔駛繽辮,相信仲有繽辮學校唔多。

四間真光只有油真至今仍保持傳統,扎辮,唔準扎馬尾。間學校係好,髮型有咩問題? 我個女一直留短髮,扎唔扎辮對佢冇影響。

回覆:必必 的帖子

請問間間都是津校嗎?

引用:請問間間都是津校嗎? +

原帖由 tht125 於 15-09-19 發表
請問間間都是津校嗎?
係呀!

昨天聽九龍真光小學入學簡介會,校長話聯繫的九龍真光中學今年DSE 有6成jupas degree offer, 有無人可以確實呢?如果真的九真由band 2 升band 1?

CherylChloe 發表於 15-9-20 19:45
昨天聽九龍真光小學入學簡介會,校長話聯繫的九龍真光中學今年DSE 有6成jupas degree offer, 有無人可以確 ...

參考回应#225
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D2&ordertype=1&page=2

CherylChloe 發表於 15-9-20 19:45
昨天聽九龍真光小學入學簡介會,校長話聯繫的九龍真光中學今年DSE 有6成jupas degree offer, 有無人可以確 ...
我也可能誤解了, 我好像聽到說6成幾符合JUPAS  3322基本要求.不對請更正.

Lucifer3960 發表於 15-9-20 20:50
我也可能誤解了, 我好像聽到說6成幾符合JUPAS  3322基本要求.不對請更正.
那分别可大了……

九真校長肯定沒有提到3322, 很清昕說degree offer , 而且還補充未計海外升學!但我真的不敢相信..

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3124157&highlight=%E7%9C%9F%E5%85%89

http://www.edu-kingdom.com/search.php?mod=forum&searchid=83&orderby=lastpost&ascdesc=desc&searchsubmit=yes
CFSS & SSGC

CherylChloe 發表於 15-9-20 23:57
九真校長肯定沒有提到3322, 很清昕說degree offer , 而且還補充未計海外升學!但我真的不敢相信.. ...
Jupas offer可包括埋副学士同高級文憑, 同斎学士学位offer有分别喎~~有好多水份吖

大家都不能相信有咁好成績。

CherylChloe 發表於 15-9-20 23:57
九真校長肯定沒有提到3322, 很清昕說degree offer , 而且還補充未計海外升學!但我真的不敢相信.. ...
原來之前有人插咗講九真中..... 以下資料係油真既, 唔係九真中:

DSE年度

3322率

聯招學位

本地副學位課程比例

本地學士課程比例

本地學位課程比例

本地專上課程比例

海外升學比例

專上課程比例 (本地+海外)

2012-2013

80.69%

55.86%

29.66%

51.03%

80.69%

80.69%

4.83%

85.52%

2013-2014

84.10%

57.97%

24.64%

56.52%

81.16%

81.16%

6.52%

87.68%

參考:
2012-2013年度校務報告P.9&P.44
2013-2014年度校務報告P.9&P.45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CherylChloe 發表於 15-9-21 08:48
大家都不能相信有咁好成績。

hkpapa个表好清楚,另呢个帖都有解釋:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3128279&extra=page%3D1

真的不好意思,見上文提及4間真光中學,借題發揮一下九龍真光中學(非油真)。這間一直外界認為是band 2, 見校長咁講所以很出奇。我可能已經離題,對不起各位。
‹ 上一主題|下一主題