用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有否食緊Strattera 的家長,分享?
go

[過動] 有否食緊Strattera 的家長,分享? [複製鏈接]

囝囝 8月中開始用strattera, 基本上看不見有幫助, 還有失眠情況.  是否真的需要儲藥2-3個月才能發揮藥效,  真的好無奈, 擔心是否適合阿仔,繼續, 還是再轉藥......
   4    0    0    0

幾時覆診呀?
我仔反而成日想瞓覺
for every one criticism, three positives must be given.

小兒亦在7月中轉了食這薬,每晚做功課至11:00pm, 今早校長投訴他上課不專心。

10月中 覆診, 經常為小事發忟憎, 鬧情緒,唉......由早到晚不停拉鋸.

回覆:有否食緊Strattera 的家長,分享

我地今日加左哩隻,一共食2隻,系r字頭嗰隻+哩隻。

初頭轉strattera時,的確有兩三個月要忍一忍。記得好似係前後6個月才試到最適合他的藥量,轉藥期間真的各方面都差咗。

但在隻藥佢食咗反而係瞓得好,情緒又好咗,所以成績差咗我都接受。最緊要係親子關係囉。
for every one criticism, three positives must be given.

Liebe ,  食兩種藥?  咁點分配?
Lillymarie,  兩三個月, 當時你點做, 醫生唔轉藥定, 定你堅持唔轉?

tangegg 發表於 15-9-24 11:50
Liebe ,  食兩種藥?  咁點分配?
Lillymarie,  兩三個月, 當時你點做, 醫生唔轉藥定, 定你堅持唔轉? ...

當時我仔食ritalin食到情緒好差,所以醫生和我都同意轉食strattera. 醫生要阿仔停哂Ritalin, 只係食strattera, 由18mg開始,食約兩個星期後再加大份量。醫生按阿仔體重心中定了一個份量,三個月內由18mg加到那份量。再過多3-4個月,醫生決定再加大一次份量。醫生話藥量可以大約等同體重甚至多少少。
阿仔食strattera效果暫時幾好,瞓多咗又食多咗,人亦開朗咗。專注力方面係無食Ritalin時那麼好。

如果你小朋友因為strattera而瞓得唔好,可能呢隻藥不太適合。但亦可能是因小朋友現在無藥控制,受ADHD影响。

回覆:tangegg 的帖子

我仔7月試18mg,9月開始食25mg。18mg問題不大,到了25mg開始失眠,過了兩天我試調整食藥時間,第三天已經没有失眠問題

Metrochung,  開初情緒可以嗎?  阿仔有失控嗎?   今朝我對住佢, 真的有無力感覺.

引用:Metrochung,++開初情緒可以嗎?++阿仔有失控

原帖由 tangegg 於 15-09-24 發表
Metrochung,  開初情緒可以嗎?  阿仔有失控嗎?   今朝我對住佢, 真的有無力感覺. ...
失眠的第一晚佢喊,第二晚失眠我一直陪住佢,同佢傾偈。第三晚我提早比藥佢食,冇失眠,情緒都沒有特別。已經食了25mg三星期,我有一種特別既感覺,佢好似長大了(暫時)。

我囡食了利他林兩個月,5月+6月.個人呆呆地,(蠢左) 眼無神. 由於呆呆地,情緒無咁'發大',學校無投訴. 囡囡是亞氐,上堂不停和老師argue ,仲出位離座,J老師按鐘請校工帶囡囡離開課室, 囡囡便發脾氣她覺得自己無錯,unfair, (吃R ,便呆呆地,反應慢左. 不過同時, 她把別人的說話聽入耳. )
醫生,轉S (負作用少).  囡囡眼有神, 同理心多左, 醫生說, 藥後. 好似腦仔插了天線, 能接收外界MESSAGE, 囡囡算好彩, 頭兩個星期,已經見效. 25MG, 不用再加.  醫生話這隻是專注力藥. 我倒覺得是'控制情緒'.  囡囡仍然會ARGUE, 不過,聽得明道理,亦遵守課堂RULE. (SIDE EFFECT. 胃口不太好). 藥後,瘦了兩磅.

請問大家幾點給小朋友食藥, 阿囝 昨晚又再失眠, 真是很心痛!  

tangegg 發表於 15-9-25 11:31
請問大家幾點給小朋友食藥, 阿囝 昨晚又再失眠, 真是很心痛!
你幾點俾小朋友食的呢?

引用:請問大家幾點給小朋友食藥,+阿囝+昨晚又再

原帖由 tangegg 於 15-09-25 發表
我會在睡覺前三小時給他吃,吃了頭兩小時他會很精神,之後開始有睡意。
這是他失眠兩天觀察所得,第三天我提早給他吃,失眠沒有發生了

回覆 tangegg 的帖子

我仔的情況和你小朋友相反,食藥後好眼瞓。起初早上七點食藥,放學回來告訴我他上課時幾乎瞓著,而且放學回家要瞓到6點,完全做唔到野。後來醫生話改為晚上食,我7pm給他食藥,早上好難起床,因為仲好眼瞓,晚上又不能立即睡著。我估計到他應該是服藥後大約5,6個鐘開始眼瞓,所以將服藥時間改到4pm。
如果你小朋友是晚上服藥,可以試下改為早上食,那麼他在學校的時候會最精神。這藥24小時有效,幾時食都無所謂的,最緊要是定了個時間,日日都差不多就可以。

舉例,你平時7pm給他食藥,若要改為7am食,可以今晚不服藥,等到明早7am才食。

醫生說明會眼睏, 所以睡前比阿仔食, 但反應唔覺有.  

回覆 tangegg 的帖子

咁你試下今晚唔好俾佢食,明早才食,睇下反應如何。又或者提早下午俾佢食。當你平時9點俾佢食,佢眼光光到1點,咁起碼要睡前四個鐘好食藥了。

醒目開學勳章

我個小朋友7月開始也轉了食S, 食25mg, 剛剛開始加到28mg, 暫時睥氣同胃口好左, 之前食R 又係睥氣大又無胃口

但開學到而家都好專心, 上堂通常5-10鐘就又升左空漫遊了, 佢食左藥都眼瞓, 所以我而家大概8pm 叫佢食藥, 之後去瞓

佢近期有時對之前學過的野斷片咁, 令我好擔心, 有D灰, 但原來大家都係要試咁多個月先可以調較到

星期二覆診, 最後醫生決定開回利他林( 8小時 + 半粒4小時) 與之前同一藥份.
兩日觀察 阿仔行為稍覺好些, 少了些對抗, 同無了失眠.  
希望一路向好, 最少能回覆未轉藥時.

lillymarie    加油!  發表於 15-10-9 12:08
‹ 上一主題|下一主題