用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK Visa用特區護照申請,起程時應否帶備BNO隨行? ...
go

UK Visa用特區護照申請,起程時應否帶備BNO隨行?

阿女後晚起程,否帶備BNO隨行?

(註:申請Visa時已申報擁有BNO)

回覆:tangko 的帖子

只需用番申請visa果本護照便是,其他護照雖已申報但不用帶

Mi328 發表於 15-9-18 11:13
只需用番申請visa果本護照便是,其他護照雖已申報但不用帶
Thx for your advice!

引用:阿女後晚起程,否帶備BNO隨行?(註:申請Vi

原帖由 tangko 於 15-09-18 發表
阿女後晚起程,否帶備BNO隨行?

(註:申請Visa時已申報擁有BNO)
點解唔用BNO申請VISA?

亮燈 發表於 15-9-18 11:39
點解唔用BNO申請VISA?
之前聽其他agent說用特區會方便d卦?

帶埋BNO去好,在UK出街可帶BNO出去,咁就免左遺失特區護照。

引用:Quote:Mi328+發表於+15-9-18+11:13+只需用

Thx for your advice!
記得影印定副本,你keep一份,子女keep一份,以防萬一

引用:Quote:亮燈+發表於+15-9-18+11:39+點解唔用

之前聽其他agent說用特區會方便d卦?
請問方便D乜?

引用:帶埋BNO去好,在UK出街可帶BNO出去,咁就免

原帖由 waichung1962 於 15-09-18 發表
帶埋BNO去好,在UK出街可帶BNO出去,咁就免左遺失特區護照。
係咪好似HK咁出街要帶身分證,所以要帶埋passport ? 我果個初到UK時就放在housemaster道,回港先取回,e+自己將護照鎖好在房間,出街只帶學生証同debit card咋喎

亮燈 發表於 15-9-18 13:37
請問方便D乜?

好似話用特區有起事時有中國領事保護,揸BNO 英國佬唔蘇你!同埋問過不同agent都建議用特區,所以就......

引用:+本帖最後由+tangko+於+15-9-18+15:53+編輯

呢D都係傳聞,我都係聽番黎,要睇下有冇人遇事時向中国領事館或英國領事館求助既經歷喇!因我聽聞有香港人旅遊時向中国領事館求助而不獲理會,而另一人向英國領事館求助就解決左問題。此事都係聽聞。

亮燈 發表於 15-9-18 16:18
呢D都係傳聞,我都係聽番黎,要睇下有冇人遇事時向中国領事館或英國領事館求助既經歷喇!因我聽聞有香港人 ...
咁不如就叫阿女帶埋本BNO旁身,隨時彈弓手睇下用唔用得著!

引用:Quote:亮燈+發表於+15-9-18+16:18+呢D都係

咁不如就叫阿女帶埋本BNO旁身,隨時彈弓手睇下用唔用得著!
呢層就真係唔知,又係聽聞,去旅行時用BNO入境,蓋印,有事就可以搵英國領事館求助。不知是否屬實?

回覆:UK Visa用特區護照申請,起程時應否帶備BNO隨行?

出街唔洗帶住本passport 架。