用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat PN課程
go

St Cat PN課程 [複製鏈接]

請問會不會比其他學校深?定都是以玩為主?有功課做嗎?謝謝

1    0    0    1

課程以遊玩為主 唔谷既 HAPPY SCHOOL

引用:課程以遊玩為主+唔谷既+HAPPY+SCHOOL

原帖由 haileylambb 於 15-10-02 發表
課程以遊玩為主 唔谷既 HAPPY SCHOOL
謝謝你!pn未谷,k1先谷?學術上無乜野學?

引用:Quote:原帖由+haileylambb+於+15-10-02+發

原帖由 Tiffanytobe 於 15-10-03 發表
K都唔算谷㗎, 呢間著重learn through play,唔同其他強調學術既學校要教深教快半年至一年!如果你對學術好有要求就可能未必適合了!

Tiffanytobe 發表於 15-10-3 00:04

我有朋友講SC太HEA 最後轉去KV
其實係見人見智 喜歡與否 是看父母想追求什麼

回覆 haileylambb 的帖子

hea?不會吧

99dogdog 發表於 15-10-3 03:40
K都唔算谷㗎, 呢間著重learn through play,唔同其他強調學術既學校要教深教快半年至一年!如果你對學術好有 ...
想請問佢學術上不太著重, 為什麼有咁多人爭既?因我同我個報了下年N班, 但未INTERVIEW, 想問多啲資料, 好想入呢間學校, 我個仔會做大仔....希望INTERVIEW表現好一點會收

引用:Quote:99dogdog+發表於+15-10-3+03:40+K都

原帖由 fafaicw 於 15-10-05 發表
想請問佢學術上不太著重, 為什麼有咁多人爭既?因我同我個報了下年N班, 但未INTERVIEW, 想問多啲資料, 好想 ...
唔好誤會,唔谷唔代表唔著重學術,SC有佢既一套方法去啓發小朋友思維、培養閱讀興趣、有好多presentation既機會提升自信心等!  個人覺呢啲soft skills對小朋友長遠既學習發展好有用!

回覆:99dogdog 的帖子

how about the language environment? students from SC good in english?

引用:how+about+the+language+environment?+stud

原帖由 babyshew 於 15-10-06 發表
how about the language environment? students from SC good in english?
我都想知

回覆:St Cat PN課程

我不懷疑SC的名氣及考直資私立的能力,但請問SC畢業生升小後成績一般在什麼位置?(升小初期) 因爬文發現好多話能名列前茅的多來自KV LH等學術明顯較深較谷的學校,請問有人可分享一下嗎?

My son ranked between 4 to 6 in p1.  Top 5 in his class, at least 2 from St cat.  
Really no need to worry too much.  

引用:My+son+ranked+between+4+to+6+in+p1.++Top

原帖由 rai_fc 於 16-02-09 發表
My son ranked between 4 to 6 in p1.  Top 5 in his class, at least 2 from St cat.  
Really no need to ...
請問在幼稚園時有外補嗎?

引用:我不懷疑SC的名氣及考直資私立的能力,但請

原帖由 菲菲菲 於 16-02-09 發表
我不懷疑SC的名氣及考直資私立的能力,但請問SC畢業生升小後成績一般在什麼位置?(升小初期) 因爬文發現好 ...
我小朋友學校無名次但小2會將小朋友能力分班,但由於學校無標籤強弱,我地靠估而大約知。我小朋友成績算不錯,遇到唔識會想方法去解決,我有理由相信佢現在小2係入咗班能力比較強嘅其中一班。小一時全班得佢一個sc,小2時全班有好幾個個sc,其餘LH, HKPS呢堆差不多全部都有。據知,我地認識嘅sc都分佈咗喺2班較強班。

回覆 Tiffanytobe 的帖子

Yes.  Mandarin and Chinese in k3.

引用:回覆+Tiffanytobe+的帖子 Yes.++Mandarin+

原帖由 rai_fc 於 16-02-11 發表
回覆 Tiffanytobe 的帖子

Yes.  Mandarin and Chinese in k3.
謝謝你的回覆。如果唔出去補習,可以嗎?有冇同學係冇補習嘅呢?如果唔補會唔會考第尾

回覆:ozoz 的帖子

請問呢位家長,你作為過來人,可不可以分享下,你認為怎樣性格的小朋友適合SC?

我仔算是開朗又喜歡群體生活的,但也有點牛脾氣,都唔知岩唔岩佢。

回覆:St Cat PN課程

PN 直升k嗎?

引用:PN+直升k嗎? +

原帖由 varyying 於 16-02-15 發表
PN 直升k嗎?
不是直升
要做assessment

‹ 上一主題|下一主題