用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試小學好似輕鬆過面試幼稚園
樓主: moviemovie
go

面試小學好似輕鬆過面試幼稚園 [複製鏈接]

引用:比較好彩,我家細人考K1+同小一時,佢都以

回覆:面試小學好似輕鬆過面試幼稚園

佢無壓力,所以我都無,好彩

未計細仔,要幫阿仔決定repeat還是繼續升!

引用:佢無壓力,所以我都無,好彩 +

原帖由 B.B.BaBa 於 15-09-17 發表
佢無壓力,所以我都無,好彩
感到有壓力是小朋友已開始成熟,知道要認真,會有得失後果.  經驗所得,越表現成熟的孩子,獲offer的機會越多。

其實我覺得好慘.... 面試時睇住佢地集中一齊等叫名上課室, 家長就坐o係家長等候區望住佢地, 都見到有D小朋友喊, 家長又忙於安慰.... 究竟係咩世界......

壓力呢樣野,家長要學會調節下,盡量不要轉移到小朋友身上去。聽說有啲家長會在收到 reject letter 時埋怨甚至遷怒於小朋友,亦聽說有家長在面試學校內大聲喝罵小朋友,之後留下小朋友自己盛怒離去。

阿女8月是偏細b, 在幼稚園時已經歷失敗,所以而家反為較平常心。

引用:記得前人講過:考幼稚園三分實力、七分彩數

原帖由 sbux 於 15-09-17 發表
記得前人講過:考幼稚園三分實力、七分彩數;考小學五分實力,五分彩數;考中學七分實力,三分彩數。我覺得 ...
幼稚園只要係3月或之前出世,已經贏在起跑線

引用:唔知有冇人好似我咁唸呢? 可能面試小學,

原帖由 moviemovie 於 15-09-17 發表
唔知有冇人好似我咁唸呢?
可能面試小學,第一round多數唔洗見家長,所以仲未覺得好緊張,但面試幼稚園,我 ...
希望你會繼續呢個輕鬆心態!又會有好offer啦!

Penipony 發表於 15-9-17 20:11
幼稚園只要係3月或之前出世,已經贏在起跑線
其實考小學都仲有D影響力

回覆:sbux 的帖子

我覺得考小學仲難過考大學、做論文,因為太多unpredictable factors

引用:我覺得考小學仲難過考大學、做論文,因為太

原帖由 ngkka 於 15-09-17 發表
我覺得考小學仲難過考大學、做論文,因為太多unpredictable factors
贊成
最難係我哋控制及掌握唔到

回覆:sbux 的帖子

我覺得影響力在於,大b幼稚園時極有優勢考入名幼,然後學校又唔多唔少睇你邊間幼稚園,從而令細b蝕底了。

引用:+我覺得影響力在於,大b幼稚園時極有優勢考

引用:+我覺得影響力在於,大b幼稚園時極有優勢考

原帖由 whitepurin 於 15-09-17 發表
我覺得影響力在於,大b幼稚園時極有優勢考入名幼,然後學校又唔多唔少睇你邊間幼稚園,從而令細 ...
同意,大局已定!

引用:Quote:原帖由+whitepurin+於+15-09-17+發表

記得有一次in K1,老師一個對兩個小朋友,我阿仔細人大半年,對手全部答啱曬問題,個兩父子開心到擊掌相擁, ...
平常心面對,人生只是遊戲吧!

引用:Quote:原帖由+whitepurin+於+15-09-17+發表

記得有一次in K1,老師一個對兩個小朋友,我阿仔細人大半年,對手全部答啱曬問題,個兩父子開心到擊掌相擁, ...
小學都有玩group interview, 考搶答,之不過家長不在場。

moviemovie 發表於 15-9-17 23:37
考小學一樣有屈機概地方. 你望下身邊概細仔, 同同班概大女比, 你問下同樣概問題, 或者面試完, 睇下邊個講得面試情況清楚 D? 雖然比起幼稚園會好好多, 但依種情況係仍然存在, 只係因為你無入去, 所以唔知姐.

面試小學壓力大好多, 好多, 好多, 好多
‹ 上一主題|下一主題