用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問大家中一多功課嗎
樓主: emilykwokkwok
go

請問大家中一多功課嗎   [複製鏈接]

引用:Quote:saetang+發表於+15-9-30+12:01+請教

原帖由 angelfan07 於 15-09-30 發表
1)中學生活多姿多采,尤其課外活動,小學時玩開運動,由中小升英中,要文武兼得,談何容易,成績倒退見唔少~~~~2) ...
感謝回覆!

我見到佢都好忙, 中文背文言文已經默左幾次,英文QUIZ/SPELLING又已經幾次, IS QUIZ左兩次,LS又QUIZ,除此以外,佢又身痕走去選班會(做左打雜),自薦去MUSICAL,自JOIN三樣課外活動,仲有樂器+打波....佢比我既感覺就好似上左中學後孔雀開屏,成個人唔同左咁。TOUCHWOOD QUIZ/SPELLING/默書成績尚且KEEP到下,否則我真係"開佢波"!

引用:我見到佢都好忙,+中文背文言文已經默左幾次

原帖由 silvia_ng 於 15-09-30 發表
我見到佢都好忙, 中文背文言文已經默左幾次,英文QUIZ/SPELLING又已經幾次, IS QUIZ左兩次,LS又QUIZ,除此 ...
一樣,好喜歡你句孔雀開屏,形容得好貼切。見到阿仔充實又開心,我都好開心!希望佢可以管理好時間運用啦!

Quiz, test, 功課,揾資料,多到消化唔到, 更加冇得去街/睇電視,差D呼吸到冇時間,
你地D小朋友好叻,有乜嘢秘訣?
訓少D?功課多嗎?

醒目開學勳章

Longan 發表於 15-10-3 10:05
Quiz, test, 功課,揾資料,多到消化唔到, 更加冇得去街/睇電視,差D呼吸到冇時間,
你地D小朋友好叻,有乜嘢 ...

識應一排會好D
阿女暫時唔多功課, 大約用1 HR - 1.5HR可以完成。根本都唔夠時間瞓, 星期二及三要6am出門口返學校操練, 星期一、二、四放學後要操2 hrs, 返到屋企已8點有多, 差不多10:00才做功課, 11:30先上牀休息

我個仔間學校功課唔多,尚可應付得來,反而他在小學時所學的興趣活動一樣都冇減,一個星期有六天活動,故此他沒有時間參加校內活動。

功課不多,但始終科目多了,現後悔參加太多課外活動了。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

讀英中,功課吾多,但科目多,讀一科等於小學讀2科,範圍又大,要備課,又要溫番當天教過的書,根本吾夠時間,所以只參加一項課外活動,星期六,日要備課+溫習應付小測,英文好還好D,英文吾好要花更多時間溫習

anna59 發表於 15-10-4 20:49
讀英中,功課吾多,但科目多,讀一科等於小學讀2科,範圍又大,要備課,又要溫番當天教過的書,根本吾夠時 ...
我輕視了,以為中一太開心,行緊一個月開始知味道!報了4、5樣課外活動!
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

emilykwokkwok 發表於 15-9-17 00:03
亞囡正式開學2日,日日做到11點!點算
B1頭中學好得閒好HEA, B1中中學好忙, 但我鍾意忙個間

引用:Quote:emilykwokkwok+發表於+15-9-17+00:03

原帖由 chocolatebean 於 15-10-04 發表
B1頭中學好得閒好HEA, B1中中學好忙, 但我鍾意忙個間
點解你會鍾意忙果間?

呢一星期,功課少左常噃D!

忙係可以KEEP住既,慢慢自己學懂時間管理同學術會提升.HEA既一吾小心會跌LEVEL既.自律真係有時大人都做吾到架...我有時煲劇都煲到點幾2點鐘...
操左1個月,喜見阿囡攞住英文書睇得入神,寫英文REPORT,日日CHECK 學校電郵,好細心既日程薄HIGH LIGHT晒默書同測驗....吾算係自律,但覺好多野都進步緊..

connielam    發表於 15-10-8 13:28
‹ 上一主題|下一主題